Cinsel terapi nedir? terapi süreci nasıl işler ?

Cinsel terapi nedir? terapi süreci nasıl işler ?

Cinsel terapi, cinsel problemler konusunda eğitim almış deneyimli psikologlar ve psikiyatristler tarafından, çiftlerin kendilerini ve birbirlerini tanımalarına yardımcı olan, cinsel yönden eksikliklerini tamamlayıp, cinsel hayatlarını olumsuz etkileyen düşünce, duygu ve kaygıların giderilip sağlıklı bir cinsel yaşamın oluşturulmasını amaçlayan bir terapi yöntemidir. Cinsel terapistlerin ilk olarak terapiye gelen hastaların problemlerinin kaynağının ne olduğunu anlamaları gerekir. Cinsel sorun yaşayan bireylerle terapiye geçmeden önce yapacakları ön görüşmelerle cinsel problemlerin kaynağını bulmaya çalışırlar. Eğer sorun fizikselse danışanlarını üroloji ya da dahiliye gibi ilgili birimlere yönlendirirler.

Terapi Sonunda Tedavi Edilen İşlev Bozuklukları

- Sertleşememe bozukluğu,

- Erken ve geç boşalma,

- Disparoni (kadında ağrılı cinsel ilişki),

- Erkek ve kadında cinsel istek bozukluğu,

- Vajinismus,

- Kadınlarda uyarılma bozukluğu,

- Kadın ve erkekte orgazm bozukluğu - Orgazm Olamama

- Ağrılı Cinsel İlişki

Terapi Süreci Nasıl İşler ?

Cinsel hayat  birlikteliğin vazgeçilmez bir unsurudur. Günlük hayatın zorlukları, , bilgi ve deneyim eksikliği, stres, yanlış inanç ve yetiştirme ile iletişim problemleri çiftlerin arasında cinsel problemler oluşmasına yol açabilmektedir. Çözümlenmeyen problemler ilişkilerin yürütülmesinde  sorunlar oluşturabildiği gibi, hayattaki haz kaynaklarımızı eksiltip, yaşam kalitemizin de düşmesine yol açar.

Cinsel terapi esnasında vücudun cinsel bölgelerinin fizyolojisi anlatılarak, cinsellik kavramından bahsedilir. Cinsel ilişkiye dair bilgilendirme yapılır. Bu bilgilendirme yazılı ve görsel eğitim dokümanları ile desteklenerek, çiftlere ev ödevi verilerek cinsel terapi uygulanır. Eşler arasındaki agresyon ve çekingenlik giderilir. Seanslarda verilen eğitimlerin aşk oyunlarıyla pekiştirilmesi sağlanarak psikoeğitimin kalıcı olması sağlanır. 

Bu makale 16 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mehmet Ali Yağcıoğlu

Etiketler
Cinsel terapiye genel bir bakış
Psk. Mehmet Ali Yağcıoğlu
Psk. Mehmet Ali Yağcıoğlu
Adıyaman - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube