Cinsel terapi nedir ?

Cinsel Terapi, organik bir sebebe bağlı olmadan, cinsel ilişkiyi olumsuz biçimde etkileyen cinsel sorunların ortadan kaldırılmasını amaç edinen bir terapi çeşididir.

Cinsel terapi nedir ?

Cinsel terapi cinsel hayattan doğan sorunların çözümünün gerçekleştiği bir terapi çeşididir.  Partner ilişkilerinde cinsellik çok önemlidir.  İlişkilerde kimi zaman yaşanan tatminsizlikler kişilerin kendilerine yönelerek suçluluk duygusu oluşmasına, başarısız ve güvensiz hissetmelerine neden olabilmektedir.  Bu durum çiftlerin cinsel hayatlarını etkileyerek, kişinin cinsel ilişkiden kaçınmasına, partnerinden uzaklaşmasına, cinsel ilişkiden alınan hazzın azalmasına neden olabilmektedir.

 

Cinsel sorunlarda ‘’inançların’’ önemi

 

Kişilerin çocukluk çağından itibaren öğrenilerek oluşan düşünsel yapılara ‘’inanç’’ denir.  İnançlar, yeterli ve kesin açıklamaları olmasa dahi sorgulanmadan, değerlendirmesi yapılmadan, kuşku barındırmadan kabul edilen ve gönülden bağ kurulan bilgilerden oluşmaktadır.

Günümüzde Cinsel Problemlerin birçoğunun, inanç sistemlerinden ve cinselliği hayatınızda konumlandırdığınız yerden dolayı gerçekleşir. Cinsellikle ilgili inançlar, cinselliğe dair yanlış bilgilenmeye, gerçekçi olmayan beklentilere ve korkulara kapılınmasına neden olabilmektedir. Bu da doğrudan cinsel performans sırasında olumsuz durumların yaşanmasına veya ‘’Cinsel İşlev Bozukluğu’’ diye adlandırılan, sürekliliği söz konusu olan psikolojik kökenli sorunlara neden olabilmektedir.

Tek sorun cinselliğe dair inançlar olmamaktadır. Buna eşlik eden, ilişkiyi etkileyen problemler arasında sayabileceğimiz bireysel sorunlar, çiflerin birbiryleriyle olan iletişimleri, çatışma hali, çözüme kavuşmamış problemler, uyumsuzluk da yer alabilir. Cinsel Terapi seanslarında sadece cinsel ilişkiye odaklanılmaz aynı zamanda çift ilişkisini bütünüyle ele alınır.

Hayatınızda yukarıda bahsedilenler gibi problemleri yaşıyorsanız bu konuda bir uzmandan destek almanız önemlidir.

 

 

Bu makale 9 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Heval Karakoç

Uzman Psikolog Heval Karakoç, lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi, Yüksek Lisans eğitimini Klinik Psikoloji üzerine, hastane deneyimini de Fransız Lape Hastanesi'nde başarıyla tamamlamıştır. Dr. Ayşe Meltem Budak’ın gerçekleştirdiği ‘’Mindfulness’’ eğitimlerinde, 2 yıl boyunca  Dr. Ayşe Meltem Budak’ın asistanlığı yapıp, eğitimde aktif bir rol oynamıştır.Ayrıca Heval Karakoç, İtalya’da çeşitli psikolojik eğitimlere katılmıştır. Heval Karakoç Psikodinamik Psikoterapi, Çözüm Odaklı Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapisi,Gestalt Terapi konuların da eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Heval Karakoç Toplumsal Cinsiyet Temelli Eşitsizliklere, Mobbinge, Kimlik Yöneliminden Ötürü Dışlanma Problemlerine karşı büyük bir duyarlılıkla yaklaşmaktadır. Bu eşitsizliklerin insanda yarattığı problemleri kişinin çözmeye çalışmasında yardı ...

Etiketler
Tedavi sürecinde cinsel ilişki
Uzm. Psk. Heval Karakoç
Uzm. Psk. Heval Karakoç
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube