Cinsel işlev bozukluğunda yan etkisi bulunan ilaç ve maddeler

Cinsel işlev bozukluğunda yan etkisi bulunan ilaç ve maddeler

Diüretikler
Antidepresanlar
Psikotrop ilaçlar (Antipsikotikler, Antidepressanlar, hipnotik ilaçlar)
Anti ülser ilaçlar
Antihistamikler
Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar
Kardiyolojide kullanılan ilaçlar
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar
Alkol ve uyuşturucu maddeler
Kadın ve erkekte gördüğümüz cinsel işlev bozukluklarının nedeni psikolojik ise uygulanan psikoterapi yöntemleri ile tamamen tedavi edilebilir.
Ülkemizde cinsel işlev bozukluklarına sık rastlanmasının başlıca nedenleri cinselliğin hala tabu olması, bakireliğin önemi ve cinsel konularda bilgi eksikliğinin, ( yanlış bilgilenme) bulunmasıdır.
Cinsel konularda doğru bilgi sahibi olmayan genç kızların çevrelerinden yanlış abartılı ve yetersiz cinsel bilgiler almaları, ilk cinsel ilişki deneyimlerini kötü yaşamaları, eşlerinin kaba ve anlayışsız davranarak, ön sevişmesiz cinsel ilişkiye girmek istemeleri bu konuda korkusu olan kadını daha fazla korkutacaktır.
Vajinismus sorunlu kadınlar kişilik yönünden genellikle hassas, çok duygusal, çabuk telkine gelebilen, kırılgan, çocuksu ve nevrotik özellikler gösterirler.
Ülkemizde kızlık zarına yüklenen büyük anlam, vajinismusun sık görülmesinin bir nedenidir. Tutucu ve baskılı ailelerde yetişen kadınlar yüksek kültür ve eğitim düzeyinde sahip olsalar bile vajinismus sorunu yaşayabilirler.
Okullarımızda kaliteli ve yeterli düzeyde verilecek cinsel eğitimle bu sorunun ülkemizde azalacağı düşüncesindeyim.
Her hastalıkta olduğu gibi vajinismusta da önce tanıyı koymak ve nedenini ortaya çıkartmak çok önemlidir. Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan vajinismus sorunu ancak bu konuda yeterli eğitimi almış cinsel terapistlerce çözülür. Ülkemizde cinsel terapistin kim olduğunu bilmeyen kişiler önce jinekologlara giderler. Jinekologlarda eğer organik bir neden yoksa terapistlere yönlendirmelidirler. Vajinismuslu kadını eşi ile birlikte tedaviye almak gerekmektedir. Çünkü bu sorun aslında iki kişinin sorunudur. Çifti önce çok iyi dinleyip, sorunun kimde, nasıl, neden ortaya çıktığı hakkında bilgiler almalıyız. Hastanın çocukluğuna kadar inip, ailesi, yaşantısı, geçirdiği cinsel travmalarla ilgili bilgiler alındıktan sonra cinsel bilgilendirme, kadın ve erkeğin anatomik, fizyolojik, jinekolojik, psikolojik özelliklerinin öğretilmesi ile tedaviye başlanır. Cinsel tedavi sırasında cinsel birleşmeye yasak konur, kadının kendi organını tanıması, bakması, benimsemesi, eliyle dokunması önerilir. Kegel ve gevşeme egzersizleri ile rahatlama sağlanır. Haftalık verilen ödevlerle hastanın korkuları ve kasılmaları yok edilerek sağlıklı ,bilinçli, isteyerek ve haz alarak cinsel ilişkiye girmesi sağlanır. Haftalık olarak verilen ev ödevleri gereği gibi yapıldığı takdirde ortalama 6-8 seansta tedavi sonuçlanır.Tedavinin kaç seans süreceği hastanın motivasyonuna ve ev ödevlerini yapışına göre değişir. Zamanı sınırlı olan veya başka şehirlerden gelen hastalar haftada 2 veya 3 seans tedaviye alınarak çok daha kısa bir sürede tedavi sonlandırılır.
Benimsediğimiz ve uyguladığımız tedavi ilkeleri:
1-İki tarafın birbirlerine karşı cinsel ilgi ve istek duymaları sağlanır. Güncel iletişim sorunları varsa tedaviye buradan başlanır. Terapi konusunda iki tarafında ortak sorumluluk almaları sağlanır.
2- Cinsel bilgiler verilir, doğru bilgilerin davranışlara yansıması sağlanır.
3- Cinsel inanç, kalıp yargı ve tutumlarda esneklik sağlanmaya çalışılır.
4- Sevişmelerde performans kaygısını azaltmak için cinsel ilişki yasaklanır.
5-Taraflar arasında iletişim sağlanması hedeflenir.
Kognitif ve davranışçı tekniklere dayalı cinsel terapi uygulamaları dışında dünyanın hiçbir yerinde hiçbir teknik ve ilaçla çözümü mümkün olmayan vajinismus tek bir seansla çözülemez. Vajinismus yaşayan çiftlerin çoğu bu durumu yalnız kendilerinin yaşadığını sanırlar. Oysa ki ülkemiz de bu sorunu yaşayan çok sayıda kadın vardır ve bu sorun tedavi edilebilen bir sorundur.
TEDAVİYE BAŞVURMA:
Eşlerin ayrılık tehditleri
Çocuk var mı? (Aile ve toplumsal baskılar)
Oluşan psikiyatrik hastalıklar (Depresyon, anksiyete, suicid riski)
Bu vakalar doğru adresi bulmakta zorlanırlar. Nereye kime başvuracaklarını bilemezler, genellikle jinekologlara başvururlar.
Bazı jinekologlarca kızlık zarının ameliyatı ile sorunun ortadan kalkacağı düşünülsede sorunun daha da ağırlaştığı görülür.
Ancak cinsel sorunlar bu konuda özel eğitim almış terapistlerce çözülür.
Toplumumuzca cinsellik hala tabu olduğu için, bu konuya çıkarcı yaklaşarak hastaları maddi ve manevi yönden suistimal edip travma yaşatanlar da bulunmaktadır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Psk. Mualla OKTAY

Dr. Psk. Mualla OKTAY, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda Tıp Bilimleri Doktoru (Med. Sc.Dr.) unvanı almıştır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda, Klinik Psikolog ve Psikoloji Ünitesi sorumlusu olarak çalışma hayatına devam etmekte olan Dr. Psk. Mualla OKTAY, Şişli'de bulunan özel merkezinde de danışanlarını kabul etmektedir. Dr. Psk. Mualla OKTAY, Türk Psikoloji Derneği'nin üç dönem üst üste başkanlık görevini sürdürmüş olup, Almanya Moreno Psikodrama Enstitüsü tarafından verilen "Psikodrama Terapötü" ve Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği tarafından verilen "Terapist" unvanlarına sahiptir. Türk Nöro-Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Grup Psikote ...

Etiketler
Cinsel işlev bozukluğunun nedenleri nelerdir
Dr. Psk. Mualla OKTAY
Dr. Psk. Mualla OKTAY
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube