Çikolata

Çikolata

Çikolata verdiği mutluluk ve keyif dolu enerjiyle, yüzlerce yıldır ruhsal bir antioksidan sayılıyor. Peki, çikolata yemenin aynı zamanda kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruyucu rol oynayan, önemli bir antioksidan kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? 

Vücudumuz normal çalışma seyri içinde oksijen kullanırken, “serbest radikaller” denilen hayli etkili yan ürünler ortaya çıkar. Serbest radikaller; vücut işlem halindeyken kullanılan ve bir elektronunu yani, dengesini kaybeden moleküllerdir. Serbest radikaller; çevre kirliliği, sigara dumanı, UV ışınları gibi dış etkenlerin yanı sıra vücudumuzdaki doğal reaksiyonların bir sonucu olarak da oluşur. Bu dengesiz moleküllerin artması, zincirleme bir reaksiyon yaratarak tüm bir hücre sisteminin dengesini yitirmesine sebep olur. İşte antioksidanlar, bu serbest radikallerin yeniden dengesini sağlamaya ve vücuda verdikleri zararın en aza indirilmesine yardımcı olur. 

Çikolata üzerine yapılan güncel araştırmalar, kakaosu yoğun olan bitter çikolatanın şarap ve yeşil çay gibi güçlü antioksidanlardan biri olduğunu gösteriyor. Kakaonun içerdiği antioksidanlar; polifenol ve flavonoid, kalp ve damar sistemini tablet aspirinin koruduğu gibi koruyor, atardamarlara iyi geliyor ve kan basıncını düşürüyor. 

Sütlü çikolatanın antioksidan etkisi daha az kakao içeriğiyle bittere göre daha düşük olmakla beraber, o da sütün farklı faydalarını içerisinde barındırıyor. 

“Çikolata yerken sağlığımı da düşünmek istiyorum” diyenlerdenseniz; kaliteli çikolata seçimi de çok büyük önem taşıyor. Eğer diyet yapıyorsanız, enerji ihtiyacınızı karşılamak ve endorfin salgılayarak kendinizi daha iyi hissetmek için her gün iki parça kaliteli bitter çikolata tüketebilirsiniz. Çikolata seçerken ayrıca içine trans veya nebati yağlar eklenmemiş, saf kakao yağıyla üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yüksel Aksoy

Dyt. Yüksel AKSOY, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlayarak Diyetisyen unvanını almıştır. Üniversite eğitiminin ardından 1994 yılına kadar Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi'nde Kurum, Klinik ve Poliklinik Diyetisyeni olarak  görev yapmıştır. 1994-1997 yılları arasında Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde, 1997-2014 yılları arasında ise Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nde Yönetici Diyetisyen ve Kurum Diyetisyeni olarak görev yapmış olan Dyt. Yüksel AKSOY, çalışmalarına devam ederken "Diyabet ve Beslenme, Kalp Damar Hastalıkları ve Beslenme, Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Yönetim ve Beslenme, Obezite ve Beslenme ve Anne Sütü ve Bebek Dostu Hastaneler, vb…" konularında pek çok sertifika programına katılmıştır. Dyt. Yüksel AKSOY, mesleki çalışmalarına 2013 yılında Uzm. Dr. Cafer AKSOY ve ekibiyle ...

Etiketler
Bitter çikolata
Dyt. Yüksel Aksoy
Dyt. Yüksel Aksoy
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube