Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın püf noktaları

Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın püf noktaları

Havaların birden soğumasıyla kışın etkisini iyice hissetmeye başladık. Soğuk havaların etkisini azaltmak için vücudumuz daha fazla yağa ihtiyaç duyar. Çünkü yağlar vücudumuz için koruyucu bir tabaka görevi görür ve vücudun ısısını dengeler. O nedenle soğuk havalarda kilo vermek özellikle de yağ kaybını sağlamak daha zordur. Havaların soğumasıyla birlikte hareketin azalması, evde daha çok zaman geçirmek bizleri farkında olmadan daha fazla gereksiz atıştırmalara yönlendirebiliyor. Tüm bunları birarada düşünürsek kış aylarında metabolizma hızı yavaşlar ve yazı birkaç kilo fazlalığıyla karşılamaya hazırlanırız. Bu dönemde yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak ve kışı kilo almadan geçirmek için  yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli.

Güne kahvaltı ile başlayın
Yağ yakımını sağlamak ve hızlandırmak için metabolizmanın en iyi çalıştığı sabah saatlerinde yeterli ve dengeli kahvaltı yapılması şart. Yoğurt, meyve ve yulaf ezmesiyle hazırlanmış dengeli bir kahvaltı ile günme başlamak kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar.

Yağsız protein için Hindi!
Kas dokunuzu arttırmak istiyorsanız yağsız protein kaynaklarını tercih etmelisiniz. Proteinler düzenli egzersizle birlikte kas gelişimine yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırır. Hindi eti, düşük yağ yüksek kaliteli protein içeriğiyle ile iyi bir tercih olacaktır.

Süt ve süt ürünlerini daha çok tüketin:
Yağsız yoğurt ve lor peyniri kilo vermek ve metabolizmanızı hızlandırmak için en etkili besinlerdir. Yapılan çalışmalar diyette yeterli kalsiyum alımının yağ kaybını hızlandırdığını göstermektedir.  Lor peyniri size enerji verir, kaslarınız için protein sağlar ve kalsiyumun en iyi kaynaklarındandır. Günde 2 kase yoğurt ve 4-5 çorba kaşığı tuzsuz lor peyiniri yiyin.

Atıştırmayın, sık beslenin!
Her 2 – 3 saatte bir öğün yopmak metabolizmanızın açlığa karşı önlem almasını yani 'kıtlık' sinyallerini engeller. Sık beslenmek ve ara öğün yapmaktan kasıt sürekli birşeyler atırştırmak abur-cubur yemek değildir. Ara öğünlerde tercihiniz posalı sebze ve meyvelerden yana olmalıdır. Salatalık, renkli biberler, mevsim meyvesi gibi..

Greyfurt sofranızdan eksik olmasın!
Greyfurt insülin seviyesini düşürerek yağ depolanmasını azaltır. Tam da mevsimiyken günde 1 greyfurt yemek metabolizmanızı hızlandırır.

Omega – 3'lerden zengin beslenin
Omega – 3 yağ asitleri kan şekerini dengeler ve metabolizmayı hızlandırır.  Tokluk hormonu olarak bilinen Leptin direncinin kırılmasına yardım ederek kilo vermenizi kolaylaştırır. Yağlı balıklar (somon, hamsi, sardalye, ton, uskumru gibi ) omega – 3 için iyi birer kaynaktır. Haftada 3 kez buğulama ya da ızgara balık tüketin.

Günde 2 fincan yeşil çay
Yeşil çayda bulunan kateşinler metabolizmayı hızlandırır, termojenez ve yağ yıkımıyla birlikte kilo kaybını destekler. Günde en az iki fincan çay metabolizmanızı hızlandırır. **Termojenez sinidirim sırasında besinlerin açığa çıkardığı enerjidir..

Vücudunuzu susuz bırkmayın.
Kışın çoğunlukla su içmeyi ihmal ederiz. Ancak metabolizmanızın düzenli çalışmasını istiyorsanız günde 10 - 12 bardak su içmelisiniz.

Kas dokunuzu arttırın!
Kaslar vücudumuzun enerji harcayan fabrikaları gibidir. Ne kadar fazla ise metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Bu nedenle haftada 3 gün  yarım saat aerobik egzersiz, haftada 2 gün de ağırlık antrenmanı yapın.

Müge Özyurt Şafak

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Müge Özyurt Şafak

Uzm. Dyt. Müge ÖZYURT ŞAFAK, 1984 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans eğimitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 2007 yılında başarı ile mezun olarak tamamlamış ve 'Diyetisyen' unvanı almıştır. 2011 yılında ise Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nden Beslenme ve Diyetetik Bilim Uzmanlığı derecesini almıştır.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008 yılında Acıbadem Sağlık Grubu’nda 2014 yılı Kasım ayı itibariyle Sporcu Beslenmesi'ne olan ilgi ve birikimi nedeniyle FIFA tarafıdan 'Mükemmeliyet Merkezi' olarak ilan edilen, Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın ise sayılı merkezlerinden biri olan Fulya Acıbadem Sports Sporcu Sağlığı Merkezi'nde Spor Diyetisyeni olarak görev yapmaya başlamıştır. Sporcu Diyetisyenliği deneyimi profesyonel olarak 2009 yılında Samsun Engelligücü Spor Kulübü ile başlamış, Türkiye Am ...

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Uzm. Dyt. Müge Özyurt Şafak
Uzm. Dyt. Müge Özyurt Şafak
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube