Cerrahinin geleceğine bir bakış: da vinci robotik cerrahi

Cerrahinin geleceğine bir bakış: da vinci robotik cerrahi

Ameliyat gerektiren bir tanı aldınız. Çok yakın zamana kadar büyük bir kesi gerektiren geleneksel açık cerrahi ve daha küçük kesilerden gerçekleştiriken, fakat tipik olarak bazı prosedürlerle sınırlı olan laparoskopik cerrahi dışında seçeneğiniz yoktu. Ancak, cerrahi teknolojideki devasa ilerlemeler sayesinde minimal invaziv cerrahinin yepyeni bir türü doğdu. Bu teknik açık cerrahi ve laparoskopiye etkili ve minimal invaziv bir alternatiftir.

Da Vinci Robotik Cerrahi sisteminin kullanıma girmesi ile, cerrahlar kompleks cerrahi işlemler için minimal invaziv bir seçeneğe kavuştular. Mümkün olan en küçük kesilerden gerçekleştirilen, kesin tedavinin yararları yanısıra, anlamlı olarak çok daha az ağrıya yol açan, hastanede kalma sürenizi kısaltan, normal günlük aktivitelere çok daha hızlı dönmenizi sağlayan ve çok daha iyi klinik sonuçlar sunan bir yöntem hayal edin. İşte o yöntem Da Vinci robotik cerrahi yöntemidir.

Günümüzde da Vinci ameliyat robotu ile kardiyotorasik, jinekolojik ve ürolojik operasyonlar gibi, hemen tüm batın içi ameliyatlar da gerçekleştirilebilmektedir. Bu sistemin kullanılabileceği hastalıklar arasında kolon ve rektum kanserleri, mide kanserleri, pankreas hastalıkları, akalazya, reflü ve morbid obezite sayılabilir. Morbid obezite ameliyatlarında da Vinci robotun kullanılması cerraha artmış ergonomi, daha iyi görüntüleme ve enstrümantasyon gibi avantajlar sağlar. Bu avantajlar, süper morbid obez hastalarda bile minimal invaziv cerrahiye olanak yaratır. Ameliyat sürelerinin kısalması ve cerrahi tekniğin mükemmelleşmesi geleneksel laparoskopiye kıyasla ameliyat sürelerini anlamlı oranda kısaltır ve ciddi komplikasyon risklerini de azaltır. Bu sayede çok daha az ağrı, daha az kan kaybı, daha az yara izi, daha kısa yatış süresi ve normal günlük aktivitelere daha hızlı dönme gibi sayısız yararlar elde edilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Morbid obezite cerrahisi
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube