Anal inkontinans nedir? gaz ve dışkı tutamama nedir?

Anal inkontinans nedir? gaz ve dışkı tutamama nedir?

Anal inkontinans, anal sfinkter mekanizması ile katı ve/veya sıvı dışkı ve gaz çıkarılması üzerinde  kontrol kaybı olarak tanımlanır

Çok çeşitli şekillerde  karşımıza çıkabilir

Anal inkontinans ne sıklıkta görülür?

Toplumda görülme sıklığı popülasyonun özelliklerine göre değişmekle birlikte %2-7 arasında bildirilmektedir.

 Yaşın ilerlemesi ile birlikte bu sayının da arttığı ve %10’dan fazla olduğu bildirilmiştir.

Gaz dışkı kaçırma -Anal İnkontinansın en önemli nedeni nedir?

Ülkemizde dünyada olduğu gibi en önemli nedeni  geçirilmiş  doğum travması ve anal bölge cerrahisidir.

Diğer bir durumda ileri yaşlarda prolapsus,makat sarkması,  anal bölge çökmesi,kas sinir zafiyeti kaynaklı ,travma kaynaklı  şişmanlık ve hormonal kaynaklı anal kaslarda görülen zayıflama nedeniyle ortaya çıkabilir.

Ayrıca ileri yaşlardaki doğum nedenli gaz dışkı kaçırma olgularıda dikkat çekicidir.Bu konu yaşlanan ve yaşlı gebeliklerin arttığı günümüz nüfusu içinde önem arzeder .

Doğum travmasına bağlı gaz ve dışkı kaçırma nedir ?

Doğum travması, zor doğum, doğum gerçekleşmesi için forseps gibi cihazların kullanılması, yaşlı annelik, kilolu bebek (4000gram dan fazla ), çoklu doğum sayısı bu konuda dikkat çeken nedenlerdir. İlk doğum yapan gebelerde %13-25 oranında anal inkontinans (gaz ve dışkı tutamama ) geliştiği bildirilmektedir.Normal – Vajinal doğum sayısının artması ile bu oranın %61’e kadar yükseldiği bildirilmektedir.

Forseps nedenli ve epizyo ile yapılan forseps   yüksek dereceli anal sfinkter ve periaanal yaralanma  ile ilişkilidir. Semptomatik gaz  dışkı tutamama da hayli fazladır. (%1.8-9.7)

Asemptomatikte olsa yüksek kilolu ve obez olgularda da lobstetrik nedenli anal sfinkter yaralanması  fazladır.

İlerleyen yaşla beraber, kas zayıflığı sfinkter incelmesi, basınç düzeylerinde azalmalar meydana gelir

Doğumdaki kilolu infant ve operasyon   özellikle hamileliğin  ikinci 3 aylık döneminde  oksitosin uygAnal inkontinanslı hastaların başlangıçta üçte ikisi asemptomatik, üçte biri ise semptomatiktir.17 İlerleyen yaşla birlikte pelvik taban ve dış anal sfinkterde gelişen kas zayıflığı,iç anal sfinkter incelmesi, ortalama istirahat ve maksimum sıkma basınçlarında azalmalar nedeniyle ile semptomlar belirgin hale gelirulanması  önem arzettiği izlenmiştir.

Bu makale 22 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Uygar Kalaycı

https://drmustafauygarkalayci.com/ https://rektalkanser.com/ https://www.proktolojist.com/ https://inkontinanstedavisi.com/ https://www.obezitecerrahisimerkeziist.com/   Prof.Dr. Mustafa Uygar Kalaycı,1968 yılında Konya da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998 yılında Ankara Onkoloji Hastanesi 3. Genel Cerrahi Kliniği'nde tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık sonrası mecburi hizmetini Konya’nın Ereğli İlçesinde yapmıştır. 1999-2001 yılları arasında Selçuk Üniversitesi  Tıp Fakültesi İlk ve Acil Yardım  Kliniğinde, Yardımcı Doçent Dr öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Sonra sırasıyla Başasistan olarak  Bakırköy Dr Sadi Konuk E A Hastanesinde ve  Ok ...

Etiketler
Anal inkontinans
Prof. Dr. Mustafa Uygar Kalaycı
Prof. Dr. Mustafa Uygar Kalaycı
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube