Borderline ve içsel boşluk hissi

Borderline, içinde duygusal dengesizlikleri, yoğun dalgalanmaları ve belirsiz kendilik algısını barındıran karmaşık bir ruhsal bozukluktur. Bu karmaşıklığın en belirgin ve zorlayıcı belirtilerinden biri ise kişinin içinde beslemiş olduğu derin bir içsel boşluk hissidir. Kimi zaman varoluşsal bir anlamsızlık, kimi zaman ise derin bir yalnızlık olarak kendini gösteren bu duygu, kişinin günlük yaşantısında ve ikili ilişkilerinde bazı zorluklar yaşamasına sebep olabilir. Borderline ile yaşayan kişilerin hissettiği bu bu boşluk hissi, genellikle erken dönem travmaları, ihmal edilme veya sürekli reddedilme deneyimlerinden kaynaklanmaktadır. Yoğun kimlik karmaşası ile mücadele eden bu kişiler, içsel boşluğu diğerlerinden gelecek olan onay ve bağlanma arayışlarıyla doldurmaya çalışır.

Borderline ve içsel boşluk hissi

Borderline, içinde duygusal dengesizlikleri, yoğun dalgalanmaları ve belirsiz kendilik algısını barındıran karmaşık bir ruhsal bozukluktur.  Bu karmaşıklığın en belirgin ve zorlayıcı belirtilerinden biri ise kişinin içinde beslemiş olduğu derin bir içsel boşluk hissidir. Kimi zaman varoluşsal bir anlamsızlık, kimi zaman ise derin bir yalnızlık olarak kendini gösteren bu duygu, kişinin günlük yaşantısında ve ikili ilişkilerinde bazı zorluklar yaşamasına sebep olabilir. Borderline ile yaşayan kişilerin hissettiği bu bu boşluk hissi, genellikle erken dönem travmaları, ihmal edilme veya sürekli reddedilme deneyimlerinden kaynaklanmaktadır. Yoğun kimlik karmaşası ile mücadele eden bu kişiler, içsel boşluğu diğerlerinden gelecek olan onay ve bağlanma arayışlarıyla doldurmaya çalışır.

Kişilerin yaşamış olduğu bu boşluk hissinin, benlik algısının sürekli değişken olmasıyla bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu durumla mücadele etmek zorunda olan bireyler, zaman zaman kim olduklarını bile sorgular hale gelirler. Psikolog Marsha Linehan’a göre, "Borderline hastalarında boşluk hissi, benlik algısının sürekli değişken olmasıyla ilişkilidir. Kendi kimliklerini kesinleştirme konusunda zorlanan bireyler, bu boşluğu dış dünyadan gelen onay ve bağlanma arayışlarıyla doldurmaya çalışırlar." (Linehan, 1993). Aynı zamanda, uzman John Gunderson’a göre "Boşluk hissi, borderline bireylerde çoğunlukla kısa süreli, ama yoğun ve rahatsız edici bir deneyimdir. Bu his, değişen ruh halleriyle ve kontrol edilemeyen impulsif davranışlarla birlikte ortaya çıkar." (Gunderson, 2001). Bu durum, kişinin değersizlik duygusu taşımasına ve diğer insanlarla olan ilişkilerinde zorluk yaşamasına neden olabilir.

Bu boşluk hissini control altına almak için farklı terapötik yaklaşımlar önerilmektedir. Diyalektik Davranış Terapisi (DDT), Marsha Linehan tarafından geliştirilmiş olup, borderline ile mücadele eden kişilerde duygu düzenleme ve farkındalık teknikleri ile bu hissin control edilmesine olanak tanır. Ayrıca, Bilişsel Davranış Terapisi (BDT) bireyin kendine zarar verme ve içsel boşluk hissini azaltma konusunda oldukça etkili bir destek sunar. Psikanalitik terapiler ise kişinin yaşamış olduğu travmaları ele alarak, kendilik algısını güçlendirmesi konusunda etkilidir.

Tüm bu tedavilere ek olarak, farkındalık (mindfulness) teknikleri, bireyin anın içinde kalmasını ve duygularıyla sağlıklı bir şekilde başa çıkmasını teşvik edebilir. Sanat terapisi, yazı yazma gibi faaliyetler, kişinin iç dünyasını daha iyi anlamasına ve kendini ifade etmesine olanak tanır. Düzenli egzersiz yapmak ise, endorfin salınımını artıracağı için duygusal dengeyi destekleyebilir.

Sağlıklı ilişkiler kurmak, borderline ile mücadele eden kişiler için içsel boşluk hissini hafifletmede oldukça önemlidir. İyi dostluklar ve empatiyle yaklaşan bir sosyal çevre, kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki içsel boşluk hissi, yalnızca dış faktörlerle değildir. Bireyin kendisiyle kurmuş olduğu ilişki de oldukça önemlidir. Kendi değerini diğerlerinin onayına bağlayan kişiler, bu boşluğu doldurmakta zorlanabilir. Bu nedenle, kişinin kendini anlaması, kabul etmesi ve kendine yönelik farkındalığının artması gereklidir.  

 

Sonuç olara, kişinin yaşamış olduğu bu içsel boşluk hissi oldukça karmaşık ve zorlayıcı bir deneyimdir. Ancak, uygun terapiler, farkındalık teknikleri ve iyi bir sosyal destekle bu boşluk hissi kontrol altına alınabilir. Duyulan bu boşluk hissini, bir eksiklik olarak değil, bireyin kendini keşfetme sürecindeki bir yol ayrımı olarak yorumlayabiliriz. Unutulmamalıdır ki önemli olan, boşluğun içinde kaybolmak yerine, boşluğun nedenlerini anlamak ve sağlıklı yollarla o boşluğu doldurmaktır. Kişi kendi iç dünyasını anlamaya yönelik attığı her adım ile ruhsal sağlığını ve yaşam kalitesini artırabilir.

 

Referanslar

  1. Linehan, M. M. (1993). Cognitive-behavioral treatment of borderline personality disorder. Guilford Press.
  2. Kernberg, O. F. (1975). Borderline conditions and pathological narcissism. Jason Aronson.
  3. Gunderson, J. G. (2018). Borderline personality disorder: A clinical guide. American Psychiatric Publishing.
  4. Fonagy, P., & Bateman, A. W. (2008). "The development of borderline personality disorder—A mentalizing model." Journal of Personality Disorders, 22(1), 4-21.
  5. Skodol, A. E., Gunderson, J. G., Pfohl, B., Widiger, T. A., Livesley, W. J., & Siever, L. J. (2002). "The borderline diagnosis I: Psychopathology, comorbidity, and personality structure." Biological Psychiatry, 51(12), 936-950.

Bu makale 12 Mart 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
linkedin
instagram
facebook
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube