Doktorsitesi.com

Bilişsel Yapı

Psk. Berk İşlek
Psk. Berk İşlek
5 Temmuz 2023124 görüntülenme
Randevu Al
Bilişsel Yapı
Bilişsel Yapı

Temel inançlar daha çok erken çocukluk döneminde oluşur. Daha çok ailenin ve çevrenin etkisiyle oluşan bir nevi şemalardır. Kişinin işlevsiz temel inançları çok derindedir ve değiştirmek zaman alır.

Ara inançlar kişilerin hayata karşı koyduğu kurallar, varsayımlardır. Ara inançlar her insanda vardır. Kişilerin ara inançları işlevli olduğu gibi işlevsiz de olabilir. Eğer kişinin ara inançları sağlıksız/olumsuz/işlevsiz ise kişi hayatında problemler yaşamaya başlar.

Otomatik düşünceler,Doğruluğu yeterince değerlendirilmemiş, kişinin zihninde ani ve otomatik olarak beliren düşünce, imaj veya seslerden biridir. Kişiye özgü deneyimlerle ortaya çıkan bir düşünce akışını tarif eder (Beck, 1964).

Bilişsel kuramda temel ilke, olayların kendisinin değil algılanma ve yorumlanma tarzının önemli olduğudur. Her hangi bir durumun nasıl algılandığı ise temel inançlardan kaynaklanmaktadır. Temel inançlar, kurallar, beklentiler, tutumlar, varsayımlardan oluşan ara inançları, ara inançlar da otomatik düşünceleri doğurmaktadır. Otomatik düşünceler de duygu ve davranışa yansımaktadır.

Örneğin, matematik dersinden başarısız olan ve matematiği çalışmayan, çalışmak istemeyen, matematik dersinin olduğu gün karın ağrıları çeken bir öğrenciyi ele alalım. Burada temel inanç " yetersizlik" olabilir. Yetersizlik temel inancı, matematiği anlamıyorum, demek ki aptalim ara inancını, bu ara inanç ta matematik çalışmaya ne zaman otursa " çok zor", " matematiği asla anlayamayacağım" otomatik düşüncesini doğurur. Bu düşünce de üzüntü duymasına, davranışsal olarak kitabı kapatıp, ders çalışmaktan vazgeçmesine ve fizyolojik olarak karın ağrısına sebep olur.

Psk.Berk İşlek

Etiketler

Davranışçı terapiTerapistBilişsel terapiYetersizlik

Yazar Hakkında

Psk. Berk İşlek

Psk. Berk İşlek

Psikolog Berk İŞLEK Lefke Avrupa Üniversitesi Psikoloji(İngilizce) bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimi sürecinde Rehalife Alkol ve Madde Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde stajyer psikolog olarak çalışmıştır. Daha sonrasında Prof.Dr. Murad Atmaca ve Yrd.Doç.Dr. Gizem Akcan tarafından Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ekolü eğitimini, Prof.Dr. Başaran Gençdoğan tarafından Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimini,Bağlamsal Bilimler ve Psikoterapiler Derneği tarafından Kabul ve Kararlılık Terapisi eğitimini, ve bazı psikolojik testlerin uygulanması üzerine de eğitimler almıştır. Aynı zamanda Türkiye Psikologlar Derneği(TPD) üyesidir. Rehalife Alkol ve Madde Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde psikolog olarak çalışmıştır ve Bağımlılık alanında psikoterapi ve Grup terapileri (SAMBA) süreçleri yürütmüştür.Şu anda da aktif olarak Ayka Life Longevity Center bütünleyici Sağlık Merkezinde çalışmalarını sürdürmek ile birlikte Yetişkin danışanlarla çalışmalarını İngilizce ve Türkçe dillerinde yüzyüze ve online terapilerle sürdürmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır