Travma sonrası tepkiler

Travma Sonrası Tepkiler

Travma sonrası tepkiler

1.Fiziksel Tepkiler: Normal stres tepkileri, vücudumuzda sempatik ve parasempatik sinir sisteminden ortaya çıkar. Sempatik sinir sistemi tehlike algılandığı anda devreye girer. Bedeni tehlikeli durumdan kaçmaya veya tehlikeyle savaşmaya hazırlar. Bunun sonucunda, kalp atışları ve nefes alıp verme hızlanır, terleme görülür, sindirim sisteminde hareketlenme olur, kaslarda gerginlik, yorgunluk, vücudun değişik yerlerinde ağrı, mide bulantısı oluşur. Tehlike ortadan kalktıktan sonra ise parasempatik sinir sistemi devreye girer; sempatik sistemin vücutta ortaya çıkardığı değişiklikleri geri dönüştürür ve beden aktivitelerinin normale dönmesini sağlar.

2.Duygusal Tepkiler: Psikolojik travma durumunda yoğun stres sonucu ortaya çıkan duygusal tepkiler eğer ilk iki hafta gözleniyorsa normal karşılanmalıdır. İlk 1-2 haftadan sonra eğer bu duygular varlıklarını ve yoğunluklarını korurlarsa bu, muhtemel bir psikolojik soruna işaret edebilir.

3. Bilişsel Tepkiler: Strese verilen bilişsel tepkiler duygusal tepkilerle ilgilidir. Verilen bilişsel tepkiler hem olayla hem de verilen fiziksel ve duygusal tepkiler nedeniyle ortaya çıkabilirler. Bu tepkiler şaşkınlık, dalgınlık, mekan veya zamana oryantasyonda güçlük, hafıza problemleri ve kafa karışıklığı olarak özetlenebilir.

4. Kişilerarası Tepkiler: Aşırı stres durumlarında evde, okulda veya işte, arkadaşlık, eş ve ebeveynlik ilişkilerinde ortaya çıkan bir takım belirtilerden sözetmek gerekir. İlişkilerde gözlenen bu değişiklikler güvensizlik, tedirginlik, artan çatışma eğilimi, içe kapanma, yalnız kalma, kendini reddedilmiş ya da terk edilmiş sanma, uzaklaşma, önyargılı olma ve kontrol etme ihtiyacında artış olarak gruplanabilir.

Bu makale 6 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Berk İşlek

Psikolog Berk İŞLEK Lefke Avrupa Üniversitesi Psikoloji(İngilizce) bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimi sürecinde Rehalife Alkol ve Madde Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde stajyer psikolog olarak çalışmıştır. Daha sonrasında Prof.Dr. Murad Atmaca ve Yrd.Doç.Dr. Gizem Akcan tarafından Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ekolü eğitimini, Prof.Dr. Başaran Gençdoğan tarafından Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimini,Bağlamsal Bilimler ve Psikoterapiler Derneği tarafından Kabul ve Kararlılık Terapisi eğitimini, ve bazı psikolojik testlerin uygulanması üzerine de eğitimler almıştır. Aynı zamanda Türkiye Psikologlar Derneği(TPD) üyesidir. Rehalife Alkol ve Madde Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde psikolog olarak çalışmıştır ve Bağımlılık alanında psikoterapi ve Grup terapileri (SAMBA) süreçleri yürütmüştür.Şu anda da ...

Etiketler
Travma sonrası
Psk. Berk İşlek
Psk. Berk İşlek
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube