Gaslighting (manipülasyon)

Gaslighting (Manipülasyon)

Gaslighting (manipülasyon)

Gaslighting; bireyi, kendi akıl sağlığını veya gerçekliğini sorgulayacak derecede psikolojik olarak manipüle etmek olarak tanımlanmaktadır. Gaslighting, 1930'larda oynanan bir tiyatro oyunundan geliyor. Senaryoya göre Jack, eşi Bella'yı manipüle etmek için her gün gaz lambasının ışığını biraz kısıyor. Eşi "Bu lambanın ışığı azaldı mı?" diye sorduğunda ise sert bir şekilde karşılık verip kadını aşağılıyor. Sonuç olarak Bella'nın kendisine olan güvenini yitirmesini hedefliyor. İşte bu nedenle yapılan bu duygusal manipülasyonun adı “Gaslighting" oluyor.

Yapılan araştırmalara göre Gaslighting uygulayan kişiler karşı tarafa zarar veren davranışlarının bilincindedir. Bununla birlikte diğer insanların hayatlarında kontrol sahibi olmayı amaçlamaktadırlar.

GENELLIKLE ŞU CÜMLELERI KULLANIRLAR;

• "FAZLA ALINGANSIN."

• "GEREKSIZ TEPKI VERIYORSUN."

"HER ŞEYI FAZLA DRAMATIZE EDIYORSUN." "BÖYLE BİR ŞEY OLMADI, UYDURUYORSUN."

Gaslighting ile nasıl mücadele edilir? Ne yaşadığınızdan emin olmak için üçüncü bir kişiden görüş almak oldukça önemlidir. Bu kişi arkadaşınız, aile üyeniz ya da terapistiniz olabilir. Karşınızdaki kişinin hareketlerini objektif bir gözle değerlendirip gerçekleri görmenize yardımcı olur.

Bunun yanında istismarcı kişiden uzak durmak ve kendi içgüdülerinize, yargılarınıza güvenmek olası çözüm yollarından biridir.

 

Berk İşlek

Bu makale 6 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Berk İşlek

Psikolog Berk İŞLEK Lefke Avrupa Üniversitesi Psikoloji(İngilizce) bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimi sürecinde Rehalife Alkol ve Madde Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde stajyer psikolog olarak çalışmıştır. Daha sonrasında Prof.Dr. Murad Atmaca ve Yrd.Doç.Dr. Gizem Akcan tarafından Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ekolü eğitimini, Prof.Dr. Başaran Gençdoğan tarafından Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimini,Bağlamsal Bilimler ve Psikoterapiler Derneği tarafından Kabul ve Kararlılık Terapisi eğitimini, ve bazı psikolojik testlerin uygulanması üzerine de eğitimler almıştır. Aynı zamanda Türkiye Psikologlar Derneği(TPD) üyesidir. Rehalife Alkol ve Madde Bağımlılık Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde psikolog olarak çalışmıştır ve Bağımlılık alanında psikoterapi ve Grup terapileri (SAMBA) süreçleri yürütmüştür.Şu anda da ...

Etiketler
İlişki terapisti
Psk. Berk İşlek
Psk. Berk İşlek
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube