Beyninizi çalıştıracak yiyecekler

Beyninizi çalıştıracak yiyecekler

Beyin sağlığını korumak B12 vitaminini, antioksidan maddeleri ve antioksidan vitaminler olan A vitamini, C vitamini, E vitaminini, mineralleri ve omega-3 gibi yararlı yağ asitlerini yeterli almaktan geçer. Bunun için yağlı balıklara, fındık ve ceviz gibi kuruyemişlere, sebze ve meyvelere diyette yeterince yer verilmelidir. Bu besinler zihinsel performansı arttırmak ve hafızayı geliştirmek için birebirdir. Biz de sizler için beyin sağlığınız için en iyi 11 besini sıraladık:

Yağlı balıklar: Somon, uskumru

Beynimizin yapısının çoğu yağdan oluşur ve önemli bir kısmı da omega-3 yağ asitleridir. Omega-3 yağ asitleri öğrenme ve hafıza için gereklidir. Ayrıca Alzheimer hastalığının önlenmesinde de önemi büyük. Bunun için omega-3 zengin olan somon, uskumru gibi balıkları haftada 1-2 kez tüketmenin oldukça yararı var.

Yaban mersini

Yaban mersini içerisinde antioksidan özellik gösteren önemli maddeler bulunur. Antioksidanlar beynin yaşlanmasına ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yaban mersini içindeki bazı antioksidanların beyinde biriktiği ve beyin hücreleri arasındaki iletişimin gelişmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. Ayrıca hafıza fonksiyonlarının zarar görmesini de önlüyor.

Zerdeçal

Zerdeçaldaki aktif bir bileşen olan kurkuminin doğrudan beyne girip oradaki hücrelere fayda sağlayabileceği gösterilmiştir. Yapılan araştırmaların sonucuna göre zerdeçal; hafıza fonksiyonlarını geliştirebiliyor, depresyonu azaltıyor ve yeni beyin hücrelerinin üretilmesine yardımcı oluyor.

Brokoli

Brokoli antioksidanlar ve K vitamini bakımından zengin bir besindir. Yaşlılarda yapılan birkaç çalışma, daha yüksek bir K vitamini alımını daha iyi hafızaya bağlamıştır. Ayrıca brokolinin içerisindeki antioksidanlar da beyni hasara karşı korur.

Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği de beyni hasara karşı koruyan güçlü antioksidanlar içerir. Bunun yanı sıra her biri beyin sağlığı için oldukça önemli olan çinko, demir, magnezyum ve bakır yönünden oldukça zengindir.

Bitter çikolata

Flavonoidler bir grup antioksidan maddedir. Araştırmalar çikolatadaki flavonoidlerin, hafızayı artırabileceğini ve aynı zamanda yaşa bağlı zihinsel performansta azalmanın yavaşlamasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Aynı zamanda bitter çikolatanın depresyonu azaltma gibi sağlık faydaları da mevcut.

Çiğ kuruyemişler: Fındık, ceviz

Fındık ve ceviz gibi kuruyemişler antioksidan bir vitamin olan E vitamini ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Bu besin ögeleri de beyin sağlığı için gereklidir. Aynı zamanda bu kuruyemişler kalp sağlığını iyileştiriyor ve araştırmacıların bulduğu sonuçlara göre; sağlıklı bir kalp, sağlıklı bir beyin demek. Büyük bir çalışma da birkaç yıl boyunca düzenli olarak fındık yiyen kadınların, fındık yemeyenlere kıyasla daha keskin bir hafızaya sahip olduğunu buldu.

Portakal

Neredeyse tüm C vitamini ihtiyacınızı günde bir orta portakal yiyerek alabilirsiniz. Bunu yapmak beyin sağlığı için önemlidir, çünkü C vitamini zihinsel performans azalmasını önlemede önemli bir besin ögesidir. C vitamini beyni hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidandır. Sadece portakal değil; biber, çilek, kivi, domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini zengin gıdaları da tüketerek beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yumurta

Yumurtalar, B6 ve B12 vitaminleri, folat ve kolin gibi beyin sağlığı ile ilgili çeşitli besinlerin iyi bir kaynağıdır. B grubu vitaminleri hafıza, depresyon gibi beyin sağlığı ile ilgili olan birçok konuyla ilişkilidir. Bunun yanı sıra kolin beyin sağlığı ile oldukça ilgili olmasına rağmen birçok kişi tarafında diyette yeterli alınamıyor. Yumurta sarısı da kolini yoğun içeren kaynaklardan biridir.

Yeşil çay

Yeşil çaydaki kafeinin uyanıklığı, performansı, hafızayı ve odaklanmayı arttırdığı bulunmuş. Bunun yanı sıra antioksidanlar açısından zengindir ve içerisinde rahatlatıcı etkisi olan teanin isimli bir madde bulunuyor. Yeşil çayın hafıza fonksiyonlarını geliştirip, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı da koruyucu olduğu bulunmuş.

Avokado

Avokado magnezyum, potasyum ve folik asit açısından zengin olmanın yanı sıra aynı zamanda yararlı yağ asitleri içerir. Araştırmalar avokadonun içerisindeki lutein’in düşünme yeteneğini geliştirebileceğini gösteriyor. Lutein aynı zamanda koyu yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde de bulunuyor.

Bu makale 13 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğçe Çakır

Dyt Tuğçe Çakır, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen ünvanını almıştır. 

Mesleki çalışmalarına The American Psychology Neuropsychology Center'da devam etmektedir.

Etiketler
Düzenli beslenme
Dyt. Tuğçe Çakır
Dyt. Tuğçe Çakır
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube