Bu diyeti denemeyin!

Bu diyeti denemeyin!

Aralıklı orucun popüler olduğu bu dönemlerde OMAD diyetine biraz değinmek gerekiyor. Günde tek öğün (one meal a day) anlamına gelen OMAD, istediğinizi kalorisine ve içeriğine bakmaksızın yiyebileceğiniz bir öğünü ve günün geri kalanında aç kalmayı içeriyor. Aralıklı orucun diğer türlerinden oldukça farklı. Bahsi geçmişken aralıklı orucun diğer türlerine de bir göz atalım.

16:8 aralıklı oruç: günde 16 saat açlık ve 8 saatlik bir dilim içerisinde yemek yeme periyodunu içerir

5:2 aralıklı oruç: haftanın 5 günü istediğinizi yemeyi, geri kalan haftanın 2 günü çok düşük kalori almayı içerir. Bu kalori kadınlar için 500, erkekler için 600 kalori civarındadır.

Alternatif gün oruç: Bu oruç haftanın belirli günlerinde istediğini yemeyi, alternatif günlerde de tamamen gün boyunca aç kalmayı içerir.

Aralıklı oruç başlı başına hala bir tartışma konusudur. Uzun dönem etkileri araştırılmamıştır. Özellikle kahvaltı öğünü olmak üzere öğün atlamanın, enerji kısıtlamanın belirli riskler yaratabileceği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra kalp sağlığı, kan şekeri düzenlenmesi, nörolojik hastalıklar üzerinde yararlı etkileri olduğu iddiaları da mevcut.

OMAD diyeti ise denenmemesi gereken bir aralıklı oruç türü. OMAD diyetinde kesinlikle kilo verebilirsiniz, fakat denemeden önce kendinize bazı önemli sorular sormalısınız.

İlk olarak: Günde sadece bir öğün yemek ne kadar gerçekçi? Yapılan çalışmalarda OMAD diyetini uygulayanlarla, sadece gün boyunca normal diyette olduğu gibi kalori kısıtlayanlar karşılaştırıldığında OMAD diyetini bırakma oranının oldukça fazla olduğu görülüyor.

İkinci olarak: Ne kadar sağlıklı?

Günde tek bir öğün tüketerek ihtiyacınız olan önemli tüm besin ögelerini alma şansınız neredeyse sıfır.

OMAD Diyeti gibi bir diyeti uygulamak sorunlara sebep olabilir, çünkü bu diyetler açlık sinyallerinizi görmezden gelmeyi ve vücudunuzu dinlemeyi bırakmanızı öğretir.

Yemekleri atlamak baş dönmesine, düzensiz kan şekeri seviyelerine ve huzursuzluğa neden olabilir.

Bir oturuşta çok fazla yemek yemek; asit, reflü, şişkinlik, gaz, ağrı gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir .

Aşırı kalori kısıtlaması hormonlarınızda bozulmalara neden olabilir.

Bu diyet üzerinde neredeyse hiç araştırma yapılmamıştır.

Bu makale 13 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğçe Çakır

Dyt Tuğçe Çakır, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen ünvanını almıştır. 

Mesleki çalışmalarına The American Psychology Neuropsychology Center'da devam etmektedir.

Etiketler
Doğru beslenme
Dyt. Tuğçe Çakır
Dyt. Tuğçe Çakır
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube