Bartolin kisti

Bartolin kisti

Vajen girişinde Bartholin kanalının tıkanıklığı sonucu sık olarak görülen bir durumdur. Bartholin bezi mukus salgılar. Salgılanan sıvı cinsellik esnasında kayganlaştırıcı vazifesi görür. Travma sonrası veya gonokok/ klamidya enfeksiyonu sonrası enfeksiyon sahasında hassasiyet, şişlik, kızarıklık ve abse bulgularıyla karşılaşılır. Kistten gerçekleşen salgı, olayın nedenine bağlı olarak şeffaf veya bulanık olabilir.

Acil durumlarda lokal anestezi altında küçük bir insizyon (kesi) ve drenaj hastada neredeyse hemen bir rahatlama sağlamaktadır. Cerrahi girişim öncesi geniş spektrumlu antibiyotik verilir. Bartholin kanal kistlerinin bir çoğu enfekte olmamış ve asemptomatiktirler. Genellikle rutin muayene esnasında gözlenirler. Semptomlar ortaya çıktığında hastaların çoğu cinsel ilişki esnasında gelişen ağrıdan ya da otururken veya yürürken oluşan ağrı şikayeti ile gelirler.

Bu hastalarda sadece şikayetleri olduğu durumlarda cerrahi girişim gerektirir. Mükerrer olgularda kistin genel anestezi atında tamamen alınması bir çözüm olabilir. Tekrarından korunmak için genital hijene özen gösterilmelidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu

Op. Dr. Nesrin KALELİOĞLU, Bursa'da doğmuştur. Lise öğreniminin ardından Almanya - Berlin Freie Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde başlamıştır. Aynı zaman zarfında Berlin ve Almanya’nın en başarılı tüp bebek merkezinde çalışma fırsatı bulmuştur. 1991-1994 yılları arasında Hamburg ili Eppendorf Bölge Eğitim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde uzmanlık eğitimini tamamlayarak 1994 yılında Türkiye’ye dönmüştür. 1995 yılında da Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan denklik almıştır. 1996-2001 yılları arasında serbest muayenehane hekimliği yapmış olan Op. Dr. Nesrin KALELİOĞLU, 2001-2011 yılları arasında Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hast ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bartolin kisti ameliyatı
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube