Bağlanma problemleri ve bağlanmayı desteklemek

Bağlanma problemleri ve bağlanmayı desteklemek

Bağlanma, karmaşık kişisel bir deneyimdir ve bağlanma problemlerinin birçok nedeni vardır. En iyisi, her durumda problemi bir an önce tanımlamaktır. Aileleri tanımak ve bilmek nasıl yardımcı olunabileceği konusunda büyük rahatlık sağlar. Genel duygusal destek vermek kadar, uzmanların önerdikleri yollar anne babaların bebeklerine yakınlık duymasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bunları günlük bakım ortamında uygulayabileceklerdir.

Destekleyici yollar

1- Masaj, bağı gerçekten güçlendiren duyusal bir hazdır. Çünkü anne babaya sevgilerini göstermeleri olanağını verir. Bebekler genellikle masajla rahatlar ve daha iyi uyurlar.

2-  Ten tene temas anne ve bebeği arasındaki ilişkiyi kurmak konusunda büyük yarar sağlar. Hem de bebeğin stresini azaltır, enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır, memeden ayırmaya hazırlar.

3-  Bebeğin gözlerinin içine bakmak onu tanımak ve anlamak için harika bir yoldur. İletişimin olmazsa olamazıdır. Anne babalar bebekleriyle ilk göz teması kurduklarında çok sevinirler. Bu, karşılıklı ilişkiyi güçlendirir.

4-  Bazı uzmanlar bebeği askıda taşımayı desteklerler. Bağlanma teorisine göre sürekli taşınan bebekler daha az ağlamaya eğilimlidirler. Anne ve babaya yakın olmak bebek için sıcak ve güvenli bir ortam yaratır ve aralarındaki bağı güçlendirir.

5- İlk iletişim çok önemlidir. Anne baba ve bebek arasında kurulan diyalog onları yakınlaştırır.

6- Bebekler sıkıca tutulurken şarkı söylenmesinden ve hareket ettirilmekten hoşlanırlar. Dans etmek de anne ve babayı bebeklerine yakın hissetmelerine yardım eder.

7- Bebekler müzikli konuşmayı da severler. Şarkılar ve tekerlemeler çok işe yarar. Anne baba ile bebeğin bağlarını artırır.

8- Kucağa alıp kitap okumak bebek için harika bir deneyimdir. Yaşı ne olursa olsun hiç önemi yoktur. Bebeğiyle konuşmakta zorlanan ebeveynler için yüksek sesle kitap okumak, konuşmanın tek yolu olabilir. Bu, aynı zamanda bebekle bağ kurmanın da iyi bir yoludur.

9- Anne babalar bebeklerinin kendine özgü kokusunu tanırlar. Bebekler de aynı şekilde anne ve babalarının kokularını severler. Anne sütünün, parfümünün veya tıraş losyonunun kokuları gibi… Bir battaniyenin veya başka bir eşyanın tanıdık kokusu geçiş dönemlerinde (bakım için evden ayrılma, misafirlik gibi) psikolojik rahatlık sağlar. Hatta yetişkinlerin bile onun sevdiği oyuncak ayısı ve bebeği üzerindeki kokusundan mutlu oldukları bilinir.

10-Araştırmalar gösteriyor ki anne babaların bebekleriyle eğlenerek vurmalı ve sallamalı oyunlar oynamaları annelik ve babalık hormonlarını harekete geçiriyor. Bu da bebeklerine daha sıkı bağlanmalarını sağlıyor. Zaten anne baba ve bebek arasındaki ilişkinin kalitesi gerçek bir kazançtır.

Uzmanlar ayrıca destek olarak iletişim ağı ve anne babaların kendileri gibi olan başkalarıyla karşılaşabilecekleri ve destek alabilecekleri anne-baba ve bebek gruplarını önermekteler.

Bu makale 29 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Duygu Pekel Göksel

Uzm. Psk. Dan. Duygu Pekel Göksel, 1997-2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nü başarıyla tamamladıktan sonra 2003 yılında başladığı Marmara Üniversitesi- Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bölümü'nü 2007 yılında bitirmiştir. Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü üzerine yapmıştır ve ardından 2016 yılında Doktora eğitimine Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Bölümü üzerinde başlamış ve hala devam etmektedir. Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı, Ankara Gelişim Tarama Envanteri, Portage Gelişim Tarama Ölçeği, Pep-r (psiko-eğitimsel profil), Denver Gelişimsel Tarama Testi, Metropolitan Okul Olgunluğu testi, Frostig Görsel Algı Testi, Gessel gelişim Figürleri Testi, Temel Kabiliyetler testi (7-11 yaş ve 5-7 yaş), Pecs (resim değiştirme yolu ile iletişim), PASS M ...

Etiketler
Bağlanma
Uzm. Psk. Dan. Duygu Pekel Göksel
Uzm. Psk. Dan. Duygu Pekel Göksel
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube