Aile terapistine gitmek

Aile terapistine gitmek

Evlilikler zaman zaman çıkmaza girdiğinde eskiden aile büyükleri araya girer ve eşlerin sorunlarına yardımcı olmaya çalışırlardı. Sorun neyse ortadan kaldırmaya çalışılır, bazen sorun yarattığı düşünülen tarafa karşı tavır alınır mağdur olduğu düşünülen eşe taraftar olunurdu. Bütün çabalar iyi niyetliydi ve evliliğin özellikle çocuklar varsa bitirilmemesi için elden gelen yapılırdı. 
Geçmişten gelen toplumsal bağlarımızın da bu durumda çok büyük etkisi olduğunu unutmamak lazım. 
Sıkı komşuluk ilişkilerimiz, çocukların anne baba ayrı büyümemesi konusundaki özenimiz, birbirine yakın aile, akrabalık ve komşuluk ilişkilerimizin katkısı gerçekten çok değerli ve önemliydi. 

Sonra devir değişti, yıllar geçti, kent yaşamı ve teknolojinin getirdiği bireysel yaşamlar hem komşuluk ilişkilerimizi hem de akrabalık ilişkilerimizi zayıflattı. Bir de daha yalnız bireyler olduk ve sorunlarımızı daha tekil yaşamaya başladık. Elbette aile sorunları çok da yayılıp büyütülmeden çözülmelidir ancak bu kadar kopuk hayatlar yaşamak erken çözülebilecek sorunların artık boşanmaya ya da şiddete kadar gidebilen büyük sorunlara dönüşmesine yol açtı. Sorun yaşayan çiftler birbirine mesafeli yaşanan aile ve akrabalık bağları nedeniyle kimseden yardım alamaz hale geldi ve yeni kurumlar yeni uzmanlıklar ortaya çıktı.

Aile/Evlilik Terapistliği ya da Aile Danışmanlığı da bu tipte bir uzmanlık alanı olarak son yılların en gözde alanı. Dolayısıyla artık evlilikle ilgili sorun yaşayan çiftlerin sıklıkla kapısını çaldığı Aile Terapisti ya da Evlilik Terapisti önemli görevler üstlenmiş durumda.
Ancak durumun geldiği noktada olayın iki farklı yönü olduğunu belirtmek isterim. İlki bir Evlilik Danışmanı kimdir ve ne yapar, ikincisi de evlilikle ilgili sorunlar için bir terapiste başvurmak yarar sağlar mı?

Evlilik Danışmanlığı çok önemli bir uzmanlıktır ve psikoloji yani insan bilimi ve sosyoloji yani toplum bilimi konusunda muhakkak eğitim alınmış olması gerekir. Ek olarak da evlilik ve evliliğin getirdiği sorunlar konusunda deneyimli olunması son derece önemlidir. En ufak bir yanlış yönlendirme, aşılabilecek sorunların daha çok büyümesine yol açabilir. Tam tersi taraflara zarar veren ve sürdürülmesinde ciddi tehlikeler olan evliliklerin de gereksiz yere sürdürülmesine yol açabilir. 
Hatta ayrılmışken yanlış yönlendirmeler nedeniyle tekrar bir araya getirilmiş çiftlerin nasıl büyük sorunlar yaşayabileceğini gazetelere yansıyan ve sonu akıl almaz şiddete varabilen ilişkileri görüyoruz.

Bir evlilik terapistine başvurulurken bilinmesi gereken şey şu ki, evlilik terapisti var olan sorunları çözmenizde yardımcı olmak üzere eğitim almış insandır. Sorunlara rağmen mucizeler yaratacak, eşinizi ve sizi melek haline getirecek ve kalan yaşamınızı sorunsuz geçirmenizi sağlayacak kişi değildir. 
Terapiste gitmekte amacınız karşınızdaki insanı değiştirmek ve sizin olmasını istediğiniz insan olmasını sağlamak değildir. Aksine amacınız birbirinizin kişiliklerine saygı göstererek, sizin de olduğunuz insan olmanıza saygı duyulmasını istemek ve beklemek olmalıdır. 
Kişiliklerin ezildiği, silindiği, yok sayıldığı bir evlilik sağlıklı bir evlilik değildir. Sorunları çözebilmek, karşılıklı olarak iletişim içinde olmak, farklı kişiliklere rağmen bir arada yaşamayı sürdürebilmek, empati duygusunu kaybetmemek, olayları ve durumları eşinin gözünden de değerlendirmek becerisine sahip olmak sağlıklı bir evlilik için en önemli koşuldur.
Hayatın içinde bazen bütün bu iletişim ve anlayışı kaybedebiliriz. Böyle anlarda bir evlilik terapistine gidilmelidir evet ama artık bitmiş ve taraflara zarar veren bir evliliği de terapist vasıtasıyla kurtarabileceğimize inanmak ya da beklemek anlamsız bir beklenti olur.

Evlilikte gözetilmesi gereken asıl nokta kişilerin ve çocukların psikolojik ve fiziksel sağlıklarıdır. Bunların tehlike altında olduğu hiçbir evlilik sürdürülmemelidir. Evlilik terapisti bu noktayı da görebilen ve gerektiğinde evliliğin bitmesi sürecine gelindiğinde eşlere ve çocuklara yol arkadaşlığı ya da rehberlik yapabilecek kişidir. 
Açıkça vurgulamak isterim ki, Evlilik ya da Aile Danışmanı dediğimiz kişi, sorunlu evlilikleri sorunsuz hale getirecek bir uzman değildir. Sorunları fark edip, çözüm yollarınızı bulma aşamasında size rehberlik edecek, karşılıklı sağlıklı bir iletişim oluşturmanızın önündeki engelleri aşmanızda yolunuza ışık tutacak kişidir. Unutmayın sorun da sizsiniz, çözüm de..

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Serap Duygulu

Psk. Serap DUYGULU, İstanbul'da doğmuştur.  Psikoloji dalında gerçekleştirdiği çalışmalarına önemli ölçüde katkılar sağlayan, Sosyoloji, Edebiyat, Kamu Yönetimi alanlarında da Lisans  düzeyinde akademik eğitimler alan Serap Duygulu İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ‘Uygulamalı Psikoloji’ üzerine Yüksek Lisans yapmış ve  "Afazi Hastası Yakınlarında Depresyon ve Olumsuz Otomatik Düşünceler" başlıklı tezi ile lisansüstü derecesini almıştır.  Ayrıca bu çalışma bu alanda yapılmış ilk ve tek psikolojik araştırma olarak önemini halen korumaktadır.  2009- 2011 yılları arasında Bakırköy Halk Eğitim Merkezi ile yürütülen ortak bir çalışma sonucunda her hafta Perşembe günleri, Bakırköy Halk Eğitim Merkezi'nde Bakırköy halkına kişisel gelişim seminerleri vermiştir. 2012 yılında Cine5'te her gün canlı olarak yayınlanan ‘ ...

Etiketler
Evlilik
Psk. Serap Duygulu
Psk. Serap Duygulu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube