Aile dizimi nedir? ne değildir?

Aile Dizimi Alman Psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya çıkartılmış bir kavramdır. Aile dizimi nedir? Aile dizimi, bireyin kendisini ve atalarını (ailesindeki bireyleri) temsil eden kişileri seçmesiyle ruhsal rahatsızlıklarını, duygu durumlarını ve travma anlarını yansıtmayı hedefleyen bir çalışmadır. Yapılan bu çalışma ile kişinin atalarından getirdiği ve özellikle gün yüzüne çıkmayan (bilinemeyen) birçok travmanın bulunup dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Aile dizimi ne değildir? Aile dizimi bir psikoterapi yöntemi değildir. Ancak uzman psikologlar tarafından yapılması oluşabilecek herhangi bir sorunu engelleyecektir ve ruh sağlığı konusunda uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığına hedeflenen yararın aksine zararı dokunabilmektedir. Aile dizimi ve grup terapisinin aynı şey olduğuna dair yanlış bir bilgi vardır. Grup terapisi bir psikoterapi yöntemidir ve grup terapisini şu şekilde açıklayabiliriz; Grup terapileri Amerikalı hekim Pratt’ın akciğer tüberkülozu olan hastaları tedavi etmek için kullandığı ‘sınıf yöntemleri’ çalışmasından geliştirilmiştir. Modern grup psikoterapisini Moreno ve Burrow geliştirmiştir. 1940’larda İngiltere’de savaş nevrozlarının tedavisinde grup terapisinin temel ilkeleri ortaya konmuştur. İngiltere’de Nortfield Askeri Hastanesinde Foulkes grup analizi yöntemlerini geliştirmiştir. Bu yaklaşım psikanalize dayanır. Terapist sayısı ve ruhsal bozukluğu olan kişi sayısının orantısızlığından dolayı 1960 yılından itibaren grup terapisi gelişmiş ve yaygınlaşmıştır. Grup terapisini şu şekilde özetleyebiliriz; Kişilik sorunlarını veya kişilerarası ilişkilerde zorlukları değiştirmek veya fiziksel ya da ruhsal hastalığın etkilerine uyum sağlamayı teşvik etmek için uygulanır. Yapı: Her bir grup üyesi ile terapist arasındaki ve üyeler arasındaki karşılıklı süregiden tanımlar. Süreç: Davranışlar, ilişkiler ve grubun diğer deneyimlerindeki kısa süreli değişiklikleri tanımlar. İçerik: Grup toplantılarındaki gözle görülebilen olayları işaret eder; konular, yanıtlar, tartışmalar, sessizlikler gibi. Hem aile dizimi hem de grup terapisi bireyin ruh sağlığı için önemli etkilere sahip olduğundan psikologlar tarafından yaptırmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

Aile dizimi nedir? ne değildir?

Aile Dizimi Alman Psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya çıkartılmış bir kavramdır.
Aile dizimi nedir?
Aile dizimi, bireyin kendisini ve atalarını (ailesindeki bireyleri) temsil eden kişileri seçmesiyle ruhsal rahatsızlıklarını, duygu durumlarını ve travma anlarını yansıtmayı hedefleyen bir çalışmadır. Yapılan bu çalışma ile kişinin atalarından getirdiği ve özellikle gün yüzüne çıkmayan (bilinemeyen) birçok travmanın bulunup dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Aile dizimi ne değildir?
Aile dizimi bir psikoterapi yöntemi değildir. Ancak uzman psikologlar tarafından yapılması oluşabilecek herhangi bir sorunu engelleyecektir ve ruh sağlığı konusunda uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığına hedeflenen yararın aksine zararı dokunabilmektedir.
Aile dizimi ve grup terapisinin aynı şey olduğuna dair yanlış bir bilgi vardır. Grup terapisi bir psikoterapi yöntemidir ve grup terapisini şu şekilde açıklayabiliriz;
 Grup terapileri Amerikalı hekim Pratt’ın akciğer tüberkülozu olan hastaları tedavi etmek için kullandığı ‘sınıf yöntemleri’ çalışmasından geliştirilmiştir.
Modern grup psikoterapisini Moreno ve Burrow geliştirmiştir.
1940’larda İngiltere’de savaş nevrozlarının tedavisinde grup terapisinin temel ilkeleri ortaya konmuştur.
İngiltere’de Nortfield Askeri Hastanesinde Foulkes grup analizi yöntemlerini geliştirmiştir. Bu yaklaşım psikanalize dayanır. 
Terapist sayısı ve ruhsal bozukluğu olan kişi sayısının orantısızlığından dolayı 1960 yılından itibaren grup terapisi gelişmiş ve yaygınlaşmıştır.
Grup terapisini şu şekilde özetleyebiliriz;
Kişilik sorunlarını veya kişilerarası ilişkilerde zorlukları değiştirmek veya fiziksel ya da ruhsal hastalığın etkilerine uyum sağlamayı teşvik etmek için uygulanır.
Yapı: Her bir grup üyesi ile terapist arasındaki ve üyeler arasındaki karşılıklı süregiden tanımlar.
Süreç: Davranışlar, ilişkiler ve grubun diğer deneyimlerindeki kısa süreli değişiklikleri tanımlar.
İçerik: Grup toplantılarındaki gözle görülebilen olayları işaret eder; konular, yanıtlar, tartışmalar, sessizlikler gibi.
Hem aile dizimi hem de grup terapisi bireyin ruh sağlığı için önemli etkilere sahip olduğundan psikologlar tarafından yaptırmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.
 

Bu makale 18 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Elif Sevim

Uzman Psikolog Elif Sevim, psikoloji lisansını başarı belgesi ile tamamladıktan sonra yüksek lisansını da üstün başarı belgesiyle tamamlayarak uzmanlığını almaya hak kazanmıştır. Bakanlıkta, kliniklerde ve üniversitelerde hem terapist hem de eğitmen olarak çalışmalarda bulunmuştur. Şu anda Üsküdar Üniversitesi Pozitif Psikoloji Laboratuvarında araştırmacı olarak çalışmakta ve kurucusu olduğu Jüpiter Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde danışan görmeye devam etmektedir. Bireysel, Ergen ve Çift terapisi vermektedir. Ayrıca, SCL-90, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği ve Hamilton Anksiyete Ölçeğini terapilerinde aktif olarak kullanmaktadır. Psikolog Elif Sevim bir çok eğitime katılmıştır ve katılmaya devam etmektedir. ALDIĞI EĞİTİMLER Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Eğitimi Filial Terapi Eğitimi Biliş ...

Uzm. Psk. Elif Sevim
Uzm. Psk. Elif Sevim
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube