Yumurta donasyonu nedir?

Yumurta donasyonu nedir?

Yumurta donasyonu nedir, nasıl yapılır?

Yumurta donasyonu, artık yumurta üreteme fonksiyonu çalışmayan veya menapoz dönemine girmiş olan kadınların genç, sağlıklı ve doğurganlığı kanıtlanmış başka bir kadının yumurtaları ile kendi eşinin sperminin döllenmesi neticesinde gerçekleşen bir tüp bebek uygulamasıdır.

Yumurta donasyonunda, donör kadında ki yumurtalıkların hap ve/veya iğneler ile uyarılması sağlanır. Yumurtaların istenilen büyüklüğe gelmesi ile beraber, toplama işlemi hafif damar anestezisi ile vajinal yoldan yapılır. Toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında, yumurtayı alacak çift için erkeğin spermi ile mikroenjeksiyon işlemi gerçekleştirilir.

Sağlıklı bir Utrerus’a sahip olan, ancak sağlıklı bir şekilde yumurta üretimi gerçekleşmeyen her bayan, yumurta bağışı yolu sayesinde çocuk sahibi olabilmektedir. Yumurta donasyonu uygulaması, tüp bebek işlemi ile aynı şekilde yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinden tek farkı ise, böyle bir durumda yumurtalar tüp bebek işlemi için bir donör kullanarak elde edilir.

2 ) Yumurta donasyonu için donör özellikleri nelerdir?

Yumurta donörleri;

Enfeksiyon Hastalıklar, (HIV, hepatit B ve C, sitomegalovirus, sifiliz, klamidya)

Genetik Hastalıklar (karyotip analizi ve kistik fibrosis taraması) bakımından araştırılmış,

kan grupları ve Rh durumları tespit edilmiş, belli etik kökeni olan kişilerde talasemi ve orak hücreli anemi bakımından taramalar yapılmış kişilerdir.

Yumurtayı bağışlayan kişi çiftin tanıdığı veya hiç tanımadığı kişiler olabilir.

Yumurta bağışlayan kişiler 20 ile 30 yaş arasında ve sağlıklı olan kişilerdir.

Daha önce sağlıklı çocuk doğurmuş donörler tercih edilir.

Zeka geriliği ile ilgili aile hikayeleri olmamalıdır.

Aile öykülerinde kalıtsal hastalıklarla ilgili problem olmamalıdır.

Uyuşturucu kullanmaması.

Boy ve kilo normal standartlar içinde olması.

psikolojik ve psikiyatrik bir sorun olmaması.

Ailede genetik bir hastalığın olmaması (thalassemia gibi)

Bulaşıcı hastalık testlerinin temiz çıkması

Yumurta donasyonu tedavisi için donor seçimi yapılırken hastanın ten rengi, göz rengi, saç rengi ve vücut yapısı gibi fiziksel fonksiyonlar mümkün olduğu müddetçe alıcı çiftinkine benzeyecek şekilde seçilir. Buna ilave olarak ise, etnik köken, kan grubu ve diğer fiziksel özellikler de mümkün olduğunca alıcı çift ile eşleşir.

3 ) Yumurta donörü kimdir?

Yumurta donörü, yeterli miktarda yumurtası olmayan anne adayına yumurtasını bağışlayan kişiye verilen isimdir. Bir yumurta donörünün çeşitli kriterleri yerine getirmesi gerekir. Vücut Kitle Indeksi (yaş, boy, kg) uyumlu ve 20 ile 30 yaşları arasındaki kişiler yumurta donasyonlu tüp bebek tedavisinde bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarına yardımcı olabilirler.

 4 ) Donasyon kimlere yapılır?

Ailesinde kalıtsal hastalık bulunan kadınlara (Yüksek oranda hastalıklı çocuk dünyaya getirme komplikesi bulunan kişilere),

Erken menopoz dönemine girmiş olan kadınlara,

Normal zamanda menopoza girmiş kadınlara (45 yaşın üstünde olan kadınlar),

Tıbbi açıdan yumurtalıkları alınmış veya ışın (radyoterapi) tedavisi görerek yumurtalık özelliğini kaybetmiş olan kadınlara,

Yumurta sayısı ve özelliği az olan kadınlara (Çok sayıda tüp bebek denemesi yapıldığı halde bir türlü hamile olamamış kadınlara),

Sebebi bilinmeyen nedenlerden dolayı düşük yapan kadınlara,

Kendi fiziksel ve ruhsal fonksiyonlarını beğenmeyen kadınlara yapılır.

5 ) Yumurta donasyonu Türkiye’de yapılabiliyor mu? Yumurta nakli Türkiye’de yasal mı?

Şuan için, Türkiye’de yasal bir zemin olmadığından dolayı, yumurta donasyonu uygulanamamaktadır. Yumurta nakli Türkiye’de yasak olduğu için de, nakil işlemini yaptırmak isteyen aileler, annelik şansını yurtdışında buluyor.

Yumurta nakli uygulamasında dünya çapında en çok tercih edilen ülke Kıbrıs’tır.

Yumurta donasyonunun gerçekleştirildiği bu uygulamalarda öne çıkan diğer ülkeler ise;

Yunanistan

İngiltere

Amerika

İsrail

Belçika

6 ) Yumurta naklinde başarı oranı nedir?

Yumurta donasyonunda ki elde edilen başarı oranı, %85 in üzerindedir.

yumurta donasyonu (2)

7 ) Yumurta donasyonu (nakli) tedavi süresi kaç gündür?

Yumurta donasyonu tedavisinde hastaların gittikleri ülkede geçirecekleri süre, yaklaşık 4 – 5 gün civarındadır.

Hastalar tedaviye karar verdikten sonra, adet tarihine göre, yaşadıkları ülkede  15 ile 20 gün boyunca doktorların tavsiye ettiği ilaçları kullanırlar. Kullanılacak olan ilaçlar bant veya hap şeklinde olmaktadır.

8 ) Yumurta nakli için akrabadan yumurta alınması mümkün mü?

Evet mümkündür. Çocuk sahibi olmak isteyen eşler, kız kardeşleri, kuzenleri ve arkadaşlarından bağış alabilmektedir. Bu yumurta da, eşinin spermi ile döllenerek, rahime transfer edilir. Bu sayede de, eşler tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabilmektedir. Bu yöntem sayesinde çocuk sahibi olan anneler, annelik duygusu olarak bir farklılık yaşamıyor.

Asıl çocuğu karnında taşıyıp doğurmak önemli olduğu için, kadınlar bu yol ile ne zaman isterlerse o zaman bebek sahibi olabiliyorlar. Doğurganlığın sonu kabul edilen menopoz döneminin ardından dahi, yumurta nakli ile beraber hamilelik şansı devam ediyor.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Yumurta donasyonu nedir
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube