Genital estetik nedir ? genital estetik neden yapılır?

Genital estetik nedir ? genital estetik neden yapılır?

Kadında iç ve dış dudaklar ve vajinayı da içine alan bölgedeki şekil bozukluklarını gidermek için yapılan işlemlere genital estetik denir. Bir kadının kendini güzel hissetmesi ve özgüveninin artması için bazen çok ufak bir operasyon bile yeterli olabilmektedir. Kadınların özellikle yardım almaya çekindikleri genital bozukluklar konusunda, rahatça konuşabilecekleri bir hekimle yola çıkmaları çok önemlidir. Genital estetik çoğu zaman sadece görsel rahatsızlığı gidermekle kalmaz, kadının cinsel yaşamının daha aktif ve tatminli olabilmesini de sağlar. Kadının psikolojisinin düzelmesi ile birlikte cinsel açıdan özgüveni ve isteği artar. Yine özellikle vajinal doğum sonrası, doğum kanalı ve çevresinde oluşan deformasyonların düzeltilmesi ile kadın orgazmı kolaylaşır. Geçmiş yıllarda kadınların cinsellikten zevk alması, hatta bu konulardan bahsetmesi bile ayıp ya da günah kabul edilirken, gelişen toplumla birlikte bakış açısı da değişmiştir. Kadın artık sadece cinselliğini keşfetmekle kalmamış, bunu kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmeyi ve cinsellikten zevk alabileceğini de öğrenmiştir.

Genital estetik neden yapılır?

Genital organının görüntüsünden memnun olmayan bir kadın kendini yatakta rahat hissedemez, özgüveni zedelenebilir ve bu durum eşiyle ilişkisini olumsuz yönde etkiler. Özellikle travmatik normal doğumlar sonrası gelişebilen vajinal genişleme nedeniyle ilişki esnasında kadın da, erkek de yeterince uyarılamaz ve cinsel doyuma ulaşmaları güçleşir. Bu durum zaman içinde çiftlerin ilişkisinin de bozulmasına kadar gidebilir.

İç dudak dediğimiz labia minörlerin aşırı büyük olması durumunda, hasta mayo giydiğinde dışarıdan belli olan kabarık bir görüntüye yol açabildiği gibi, dar kot ya da tayt giydiğinde kaşıntı ya da ağrı gibi sıkıntılara da neden olmaktadır.

Bazen de hastada hiçbir fiziksel soruna yol açmamasına rağmen sadece estetik kaygıyla bu operasyonlara ihtiyaç duyarlar. Örneğin lazerle cilt renginin açılması, büyük dudakların dolgunlaştırılması ya da klitoris etrafındaki katlantının çıkarılması gibi. Klitoral hudoplasti ile klitoris daha belirginleşeceğinden ilişkide uyarılma süresi de kısalabilmektedir. Yine G noktasının belirginleştirilmesini sağlayan dolgular ile de vajinal orgazm kolaylaştırılabilir.

Genital estetik kimlere yapılabilir?

Ergenlik çağını geçmiş, her yaştaki kadına genital estetik Ankara da uygulanabilir. Bekar hanımlarda dış genital bölgeye yapılacak operasyonlarda cerrahi işlem yapılan bölge kızlık zarından en az 3-4 cm uzakta olacağından, kızlık zarına herhangi bir hasar söz konusu olmaz.  Genç yaşlardaki kadınlarda doğuştan gelen anormallikler en sık genital estetik yaptırma nedenidir. Evli hanımlarda daha ziyade travmatik vajinal doğumlar sonrası ortaya çıkan vajina ve vulva deformasyonları başı çeker. İleri yaşlarda ise yer çekimi ve kollajen doku azalması nedeniyle ortaya çıkan gevşemeler ve sarkmalar sebebiyle hastalar bize başvurmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte nasıl yüzümüzde kırışıklılar oluşuyor ya da memelerde sarkma meydana geliyorsa, genital bölgede de benzer değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Beden imajına önem veren kadınlar için genital deformasyonun düzeltilmesi de en az bedenin diğer bölgelerinde yapılacak işlemler kadar önem taşır.

Labioplasti (büyük ve küçük dudakların düzeltilmesi operasyonu)

Genital bölgemizin dışarıdan görülebilen kısmını iç ve dış dudaklar oluşturur. Bu nedenle genital estetik Ankara operasyonlarının en çok uygulandığı organların başında gelirler. Küçük dudakların normalden büyük olmasının yanında büyük dudakların göreceli olarak küçük ve boş görünmesi de estetik açıdan rahatsızlığa yol açabilir.

Labium minusların (küçük dudakların) yapısı nasıldır?

Labium minuslar (küçük dudaklar), klitorisin iki yanından başlayıp hafif genişleyerek labium majusların (büyük dudakların) iç tarafında ilerler ve vajina girişine yakın kısımda tekrar daralarak kaybolurlar. Normalde ayakta duran bir kadında iç dudaklar, dış dudakların içinde kalır ve dışarıdan görünmez. İç dudakları normalden büyük ya da sarkmış olan kadınlarda, ayakta iken bile iç dudaklar dışarıdan görülür. İç dudakların geniş ve sarkık olması dışında, her iki iç dudak arasında asimetri olması da hastaların bize başvurduğu yakınmalar arasındadır.

Genital Estetik Nedenlerinden olan Küçük dudaklar neden genişler?

İç dudaklar doğuştan geniş ve sarkık olabileceği gibi, ergenlik döneminde sık ve yoğun mastürbasyon yapılması, sık cinsel ilişki ya da vajinal doğum gibi nedenlerle de deforme olabilir. Tek bir travmatik doğum bile ciddi vajinal deformasyonlara yol açabilir.  Kronik vajinal enfeksiyonu olan hastalarda sürekli kaşıma ve irritasyon nedeniyle de genital bölgede deformasyon oluşabilmektedir. Yine ilerleyen yaşla birlikte bağ dokusunun gevşemesi, cildin elastikiyetini sağlayan kollajen dokusunun azalması da genital bölgedeki sarkmaların önemli nedenleri arasındadır.

Küçük dudakların geniş olmasının zararı nedir?

Bazı kadınlarda küçük dudaklar, büyük dudaklardan dışarı sarkacak şekilde büyük, geniş ve sarkık olabilir. Bu durum ilişki sırasında sürtünme nedeniyle acıya neden olabilir. Bu durumun kişinin sosyal hayatında da bazı kısıtlamalara yol açtığı hastalar tarafından ifade edilmektedir. Örneğin mayo ya da tayt gibi dar kıyafetler giyildiğinde belirgin bir kabarıklığa yol açarak kişinin rahatsızlık ve hatta bazen utanç hissetmesine yol açar. Küçük dudakların normalden büyük olmasının bir başka sakıncası da genital bölgenin sürekli nemli kalmasına yol açarak, sık vajinal enfeksiyona sebep olmasıdır. Dökülen deri parçaları ve terleme nedeniyle de genital bölgede kötü koku söz konusu olabilir.

Labioplasti ( İç Dudak Küçültme ) operasyonu nasıl yapılır?

Labium minusların küçültülmesi genital estetik Ankara ameliyatları içinde en sık başvurulan operasyondur. Operasyon kesinlikle her hastaya özel olarak planlanır. Bunun için öncelikle hekimin dikkatli bir fizik muayene yapıp hastanın talebine ve genital organının durumuna göre en uygun operasyona karar vermesi gerekir. Her kadının genital organı farklı olduğundan her hastaya aynı tip işlen uygun olmayabilir. Genital estetik Ankara da operasyonlarda amaç sadece labium minusları küçültmek değil, genital bölgeye estetik bir görünüm kazandırmaktır. Bazı hastalar için sadece labium minusların küçültülmesi yeterli olurken, bazılarında labium majuslara dolgu yapılması da estetik görünüme katkıda bulunabilir.

Labioplasti işlemi genellikle lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Bazen hafif bir genel anestezi (sedasyon) uygulanması da gerekebilir. Ameliyat süresi 30-40 dakika arasında değişebilir. Labioplasti ameliyatı yanında başka işlemler de uygulanacaksa işlem süresi uzayabilir. Labioplasti oldukça özen gösterilmesi gereken ve tecrübeli hekim gerektiren bir operasyondur. Kliniğimizde bu operasyon %100 hasta memnuniyeti ile gerçekleştirilmektedir.

Labioplasti sonrası süreç nasıldır?

Labioplasti işlemi sonrası hasta en geç 10 gün içinde işine dönebilir ve günlük aktivitelerini gerçekleştirebilir. Operasyon sonrası doktorunun tarif ettiği şekilde genital bakımını ihmal etmemesi ve kendisine verilecek ilaçları düzenli olarak kullanması önemlidir. Operasyon sonrası bir ay cinsel perhiz uygulanması tam bir iyileşme için önemlidir. İşlem sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından dikiş alınması da gerekmez.

Labioplasti ile kızlık zarı zarar görür mü?

Labioplasti operasyonunda çalıştığımız bölge kızlık zarından en az 3-4 cm uzakta yer almaktadır. Dolayısıyla bu işlen sırasında kızlık zarıyla ilgili hiçbir sorun yaşanmaz. Hatta dileyen hastalarda labioplasti ile beraber kızlık zarı dikimi operasyonunu da aynı esnada gerçekleştirebiliriz. Labioplasti geçiren hastaların iyileşmeden sonra yaşayacakları cinsel aktivitelerinde hiçbir sıkıntı söz konusu olmaz. Hatta genital organlarıyla ilgili endişeleri giderilmiş olacağından çok daha keyifli ve kaliteli bir cinsel yaşam onları beklemektedir. Yine labioplasti sonrası vajinal doğum yapılmasında da hiçbir sakınca yoktur.

 

Bu makale 3 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Meral SÖNMEZER

Op. Dr. Meral SÖNMEZER, 1974 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarılı bir şekilde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. İhtisasını tamamladıktan sonra aynı hastanede eğitim ve araştırma görevlisi olarak, asistan eğitimi vermeye ve bilimsel araştırmalar yapmaya devam etmiş olan Op. Dr. Meral SÖNMEZER, bu süre içerisinde perinatoloji, infertilite, ürojinekoloji bölümlerinde görev almış ve 2009 yılında Baş asistanlık görevinden ayrılarak sırasıyla Ankara Özel Güven Hastanesi, Özel Bayındır Hastanesi ve Özel 100. Yıl Hastanesi'nde görev alarak 2014 yılın ...

Etiketler
Labioplasti
Op. Dr. Meral SÖNMEZER
Op. Dr. Meral SÖNMEZER
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube