Yüksek kalorili içeceklere dikkat!

Yüksek kalorili içeceklere dikkat!

Sıcak havalarda sıvı kaybımızın artması ile birlikte sıvı ihtiyacımız da artmaktadır. Beraberinde  yüksek kalori içeren meşrubat, hazır meyve suları, kremalı soğuk kahveler gibi kalori içeriği yüksek olan içeçek tüketimi de görülmektedir. Bu içtiğimiz yüksek kalori içecekler tüketimi kolaydır, fakat fazla tüketimi ile birlikte; artan yaşımız, azalan hareketler ve metabolizma ile birlikte basen ve göbek bölgesinde yağlanmalara ve sonrasında kronik rahatsızların artmasına neden olabilir.

Konsantre meyve suları, hazır limonata, şekerli çay, kremalı kahveler masum gibi algılansada, kalori çizelgesinde hiç de masum değildir.

Örneğin 1 bardak moka kahveyi tam yağlı süt ve krema ile içtiğinizde 300-400 kalori almış oluyorsunuz. Beyaz çikolata ile hazırlandıysa 100 kkal daha ekleyip, 500 kkal yani nerdeyse bir öğünlük yemek kalorisi kadar hiç zorlanmadan, çabucak içerek tüketebiliyorsunuz. Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan kişilerde bu tarz yüksek kalorili içeçekler obezite riski açısından tehlikeli olabilir.

Mokanızı yağsız süt veya soya sütüyle hazırlatıp 200 – 250 kkal'ye indirebilirsiniz ve bu şekilde tüketebilirsiniz; ama sıklığına dikkat ederek.

Her gün düzenli bir alışkanlıkla moka kahve, şekerli çay, gazlı içeçekler ve akşam iki kadeh şarap içen birisi için hesap şöyle olur;

İÇECEK

KALORİ

Moka Kahve (normal süt ve kremalı)

400

Gazlı içecek

150

Çay (Günlük 8 şekerli)

160

Duble Viski – 80 ml

220

Toplam

930 kalori

Haftada  6510, ayda 27900 yüksek kalori içecek tüketimi!...

1 gram yağ yakımı için 7000 kalori gerekiyor. Bu durum oluyor ki ortalama 28000 kaloriden vazgeçmek 4 kg yağ kaybetmek oluyor, yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişiklikler ile formunuzu koruyabilirsiniz...

Yüksek kalorili içecekler yerine düşük kalorili içecekler tercih edip, su tüketiminizi arttırmanız ile sağlıklı seçimlerinizi sağlayabilirsiniz.

İÇECEK

KALORİ

Sütlü kahve (az yağlı süt, kremasız, şekersiz)

110

Gazlı içecek (Light)

0

Çay (Şekersiz)

0

Maden Suyu (1-2 su bardağı)

0

Su (1,5-2 lt)

0

1 kadeh şarap

110

Toplam

220 kkal

+İlk tablo ve 2. tablodaki farka bakıldğında 930 kkal'den 220 kkal'ye indiğini görerecksiniz. Yani günde 710 kkal azaltmış oluyorsunuz. Haftada 4970, ayda 19880 kkal azaltarak, diyet yapmadan sadece yüksek kalorili içecekleri azaltıp, düşük kalorili içecekleri ce bol su tüketimini tercih ederek ayda, 2,8 kg yağ kaybediyorsunuz. Bu demek oluyor ki, kilo vermek düşündüğünüz kadar zor değil aslında. Kendi bedeninizi tanıyarak ve buna uygun içecek ve yiyecek seçerek  hayatınıza kazandırdığınız ufak değişiklikler ile kilo vermek, ideal kiloda olmak daha rahat hale gelecektir.

 

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Deniz Akça

Dyt. Cihangir AKÇA, 20 Ocak 1987 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve 2011 yılında Diyetisyen unvanı almıştır.

Üniversite eğitimlerinin ardından, Özel Veni Vidi Mamak Hastanesi'nde, Atlantis Sport Center'da, Tatvan Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Dyt. Cihangir AKÇA, mesleki çalışmalarına Medikalpark Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Yüksek kalorili besin
Dyt. Deniz Akça
Dyt. Deniz Akça
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube