Yoğurdun getirdiği sağlık

Yoğurdun getirdiği sağlık

Yoğurt sütün mayalanması sonucu oluşan,vücut için yararlı olan laktik asit bakterilerce zengin ,ekşimsi,aromalı bir besindir.

Vücut için yararlılığı paha biçilmez derecede olan bir süt ürünüdür.Süte oranla , aynı miktarları daha zengin bir protein kaynağı ve süte göre daha kolay sindirilebilir bir besin.Bu nedenle laktoza duyarlılığı olan kişiler yoğurdu rahatlıkla tercih edebilirler.

Peki yoğurdun bize ne gibi yararları var?

*Yoğurt kalsiyum,protein ve içerdiği probiyotikler ile sağlık açısından sayısız fayda sağlar.

*Araştırmalar yoğurdun ,kalsiyumun biyoyararlılığını arttırarak kemik sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu ileri sürmektedir.

*Kalsiyum ve potasyumdan zengin olan yoğurt yüksek kan basıncını önlemeye yardımcıdır.Damar tıkanıklığı gelişme riskini azaltır.

*Ayrıca çalışmalar yetersiz kalsiyum tüketiminin kilo vermeyi de zorlaştırdığını ortaya koymuştur.Kalsiyum içeriği sayesinde yoğurt vücuttan daha fazla yağ atımını sağlıyor.Kalsiyum yağı sarmalayarak bağırsaktan emilimini zorlaştırıyor.Yani yoğurt Yağın daha fazla atımını sağlayarak zayıflamaya müthiş bir şekilde yardımcı oluyor.

* Ayrıca zayıflama diyetlerinde tok tutucu özelliği ile de kolaylık sağlar.İçeriğindeki proteinlerle iştahı baskıladığı için tok tutar.

*Karın bölgesindeki yağ miktarını azaltmanın yollarından biri de yeterli kalsiyum almaktır.Kalsiyum yağları azaltma,yağları parçalama ve bel bölgesini inceltme gücüne sahiptir.

*Yoğurt B2( riboflavin ) vitamininden zengindir.Bu vitamin daha çok yoğurdun suyunda bulunur ve bu nedenle de yoğurt ,suyuyla birlikte tüketilirse daha faydalıdır.Sinir sistemine yardımcı olur. İçeriğindeki kalsiyum beyne mutluluk veren sinir ileticilerinin hareketini sağlar.Anksiyete,depresyon, unutkanlık için de yoğurt yardımcı bir şifa kaynağıdır.

*Bunun yanı sıra yapılan bir çok araştırma ,düzenli yoğurt tüketen kadınların vajinal sağlıklarının daha iyi olduğunu da gösteriyor.

*Yoğurt gibi fermente süt ürünleri kolon kanseri riskini azaltır.Yoğurttaki laktik asit bakterileri tümör oluşumunu engelleyici bileşikler sentezler.Laktik asit bağırsak içini aside çevirir ve böylelikle kanser yapıcı maddelerin üremesini engeller.

*Yoğurt, her türlü ishalin iyileşmesinde etkinliği olan bir besindir.Bağırsaklarda yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlarken , zararlıların yerleşmesini önler.

*Yoğurt bireyin bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcıdır.Özellikle sindirim sistemi enfeksiyonlarına karşı direnci arttırır.

*Alerjik problemleri azaltıcı özelliği ile de dikkat çekmektedir.

Bu kadar faydası olan bir besin bence sofralarımızın vazgeçilmezi olmayı hakediyor.Ama tabiki de kilo kontrolü için az yağlı olanlarını tercih etmelisiniz.

Sağlıkla kalmanız dileklerimle...

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Akdağ

Dyt. Serap AKDAĞ, 1992 Yılında Osmaniye'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2010 yılında birincilikle tamamlamış ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında onur belgesi alarak üniversite eğitimini başarıyla bitirmiş ve Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Serap AKDAĞ, henüz öğrenciyken pek çok kurumda staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez mutfağı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji - Nefroloji- Kardiyoloji-Gastroenteroloji - Kardiyoloji klinikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi staj yapma imkanı bulduğu Türkiye'nin önemli kurumlarındandır. Balçova TSM, Menderes TSM ve İzmir Özel Hayat Hastanesi'nde başta diyabet ve obezite ol ...

Etiketler
Kilo koruma
Dyt. Serap Akdağ
Dyt. Serap Akdağ
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube