Tahılların en muhteşemi , yulaf !

Tahılların en muhteşemi , yulaf !

Neden yulaf ezmesi?

Araştırmalar yulaf ezmesiyle beslenenlerin vücut kitle indekslerinin düşük olduğunu ve ayrıca yulaf ezmesinin en doyurucu kahvaltı yiyeceği ve en doyurucu besinlerden biri olduğunu gösteriyor.Diğer tahıllara göre çok daha fazla çözünür lif içerir ve normal bir insanda 2 kat daha fazla doygunluk sağlar.Besleyici olduğu kadar düşük kalorilidir de.

Yulaf muhteşem bir lif kaynağıdır. Vücut için gerekli olan her iki lif kaynağını da bulundurur.Yapısındaki en önemli liflerden biri betaglukan (suda çözünen lif) adlı mucizevi liftir.Mucizevi diyorum çünkü yulafa besinsel değeri veren madde betaglukan.

Betaglukan çözünür bir lif dedik.Çözünür lif kaynakları sindirim kanalında yağlara yapışır ve fazla yağın vücuttan atılmasına yardımcı olur.Böylelikle hem sağlıklı kiloda kalmayı sağlar hem de vücuttan fazla kolesterolün bağırsaklar yoluyla atımını sağlar.Kolesterolü düşürür ve böylelikle kalp sağlığı da korunur.Bunun yanı sıra yine yulaftaki lifler kan şeker dengesini sağlamaya yardımcı olur.İnsülin direnci ve diyabeti(şeker hastalığı ) engeller.Yine bu muhteşem lifler, bağırsak sağlığı için de mucizevidir.Bağırsaklar için adeta bir süpürge görevi görür, bağırsak fonksiyonlarını düzenler.

Yulaf melatonin içerir.Bu sayede daha iyi ve kaliteli bir uyku uyumaya da yardımcıdır.

Yulaf ne kadar işlenirse yararlılığı bir o kadar düşmektedir.Lif oranı işlendikçe azalmaktadır. Bu nedenle de yulaf, yulaf ezmesi olarak tercih edilirse daha fazla yararlanım sağlanabilir.

Yulaf minerallerden demir, manganez, magnezyum,çinko ve selenyum açısından iyi bir kaynaktır.Vitamin olarak E vitamini,tiamin,niasin,riboflavin,folat ve diğer B grubu vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır .

Yulaf içeriğinde gluten olan bir tahıldır.Gluten duyarlılığı olanların tüketmemesi gerekir.

Nasıl tüketilebilir?

Yulaf ezmesi güzel bir kahvaltı ve ara öğün alternatifidir.Yoğurda veya süte karıştırılıp içerisine taze veya kuru meyva doyrayıp üzerine tarçın, ceviz,badem eklenerek tüketilebilir.Ayrıca dilerseniz yulafı sütle pişirip içerisine elma,çilek,muz gibi meyveler doyrayıp tarçın dökerek muhteşem bir tat oluşturabilirsiniz..Haftada 2-3 gün rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Bunun yanı sıra yulaf ezmesini çorbalarınıza ve omletinize de ekleyerek daha doyurucu sağlıklı yiyecekler hazırlayabilirsiniz.Afiyet olsun.

 

İyi bir yaşam dileklerimle...

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Akdağ

Dyt. Serap AKDAĞ, 1992 Yılında Osmaniye'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2010 yılında birincilikle tamamlamış ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında onur belgesi alarak üniversite eğitimini başarıyla bitirmiş ve Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Serap AKDAĞ, henüz öğrenciyken pek çok kurumda staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez mutfağı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji - Nefroloji- Kardiyoloji-Gastroenteroloji - Kardiyoloji klinikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi staj yapma imkanı bulduğu Türkiye'nin önemli kurumlarındandır. Balçova TSM, Menderes TSM ve İzmir Özel Hayat Hastanesi'nde başta diyabet ve obezite ol ...

Etiketler
Yulaf nasıl yenmeli
Dyt. Serap Akdağ
Dyt. Serap Akdağ
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube