Annelere okul çağında beslenme önerileri hakkında

Annelere okul çağında beslenme önerileri hakkında

Sevgili Anneler’e;

Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin ögesi gereksinimin yüksek olduğu, duygusal gelişim hızının arttığı, yaşam boyu sürecek davranışların kazanılmaya başlandığı bir dönemdir.

Okul çağı çocuklarında beslenme en önemli konulardan biridir çünkü çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarının temeli bu dönemde atılır.

Büyüme süreci önemli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Bu nedenle bu dönemde çocukların vücutlarının harcadığı enerji, boylarına göre bir yetişkinin harcadığı enerjiden çok daha fazladır.

Büyüme ve gelişme döneminde yeni doku yapımı, protein, mineral ve vitaminlere olan gereksinimlerini de arttırmaktadır.

Kahvaltının, büyüme dönemindeki çocuklarda günlük enerji ve besin gereksinimine katkısının yanında, okul başarısı üzerine de etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle kahvaltı öğününün atlanmamasının, çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri için büyük önemi vardır. Kahvaltı yapma alışkanlığı edinmiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından gelecekte sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecek ve örnek olacaktır. Kahvaltı öğünü atlandığı takdirde çocuk kendini güçsüz, yorgun ve halsiz hisseder. Başı döner. Dikkat, çalışma, anımsama ve öğrenme yeteneği azalır. Okul başarısı düşer.

Çocuklarınızın sağlıklı beslenebilmesi için günde en az 4 öğün yemeleri gerekmektedir. Kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemeklerinin atlanmaması ya da geçiştirilmemesi gerekir.

Yemek yemek sadece açlığı gidermek demek değil, vücudun ihtiyacı olan besin ve besin ögelerini yeterli ve dengeli olarak vücuda almak demektir. Çocuklarınızın beslenmeye bağlı sorunlar (demir, iyot, vitamin ve mineral yetersizlikleri, zayıflık/şişmanlık, diş çürükleri vb.) yaşamaması için tabaklarında sebze, et, tahıllı gıda ve süt grubunun mutlaka dördünün de bulunduğundan emin olun.

Beslenme alışkanlıklarında en sık yapılan hatalar çocuğun günlük gereksinmelerinin aile ve öğretmen tarafından bilinmemesi, öğün atlama (özellikle sabah kahvaltısı) , öğün geçiştirme (fast food) , pastane ürünleri, büfe/kantin (tost/sandviç) , ekmek arası köfte, hamburger gibi hazır gıdaların tüketimi, çevreye özenti, hatalı besin seçimi (süt/ayran yerine gazlı içecek) gibi etkenlerdir.

Çocuklarınızın su içme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olun. Şekerli ve gazlı içecekler yerine su, süt, ayran, cacık, kefir, maden suyu, ev yapımı limonata gibi su içeriği yüksek içecekler tüketmelerini sağlayın.

Özellikle hafta sonu tatillerini 2 saatten fazla televizyon ya da bilgisayar başında geçirmelerini önleyin, öğleden önce veya akşamüstü fırsat buldukça dış mekân oyunları oynamaları için teşvik edin.

Büyümek için gerekli olan büyüme hormonlarının en etkili salgılandığı saatler 22.00-02.00 saatleri arasındadır ve bu hormonlar karanlık ortamda daha etkilidir. Çocuklarınızın bu saatleri odalarında, ışıkları kapalı ve uyuyarak geçirmeleri hem vücutlarını dinlendirir hem de büyümelerini sürdürmüş olur. Sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir metabolizma için düzenli uyku şarttır.

Çocuklarınızı yemek konusunda asla zorlamayın. Yiyecekleri onların sevebileceği ve istedikleri şekilde tüketmelerine izin verin.

Çocuklarınızın sağlıklı büyümesinde küçük bir yardımımın olmuş olması dileğimle…

Bu makale 10 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Fulya Turan

Dyt.Fulya Turan, İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2017 yılında Diyetisyen ünvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Dyt. Fulya Turan
Dyt. Fulya Turan
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube