2016’ ya fit ve zinde girin!..

2016’ ya fit ve zinde girin!..

2015’ i acısıyla,tatlısıyla geride bırakıyoruz.2016’ya fit giren, emek veren, hedeflerine sağlıklı bir şekilde ulaşan herkesi tebrik ediyoruz. 2016’ya girerken yeni umutlar, dilekler ve yeni yılın bize getireceği süprizleri beklemeye başladık. Yılbaşı akşamını ister evde ister dışarıda geçirin; yılbaşı akşamı denilince akla, zengin menüsüyle ve çeşitli tatlarıyla bizi karşılayan büyük sofralar gelmekte elbette.. Bu yüzden  öncelik tabiki porsiyon kontrolü çeşitlilik kontrolü sağlayabilmek… Aksi taktirde mide gerginliği, gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetlere meydana gelecektir. Mide gerginliği tansiyonun yükselmesine böylece kalbe daha fazla yük binmesine ve kalp krizi riskinin artmasına yol açabilir.

Yeni yılla gelen yeni yaşantımızda sağlıklı beslenme, formumuzu koruyup zinde kalmak için

Neler yapabileceğimize gelin birlikte bakalım…

1.Diyet yapıyorsanız, bir iki günden bir şey olmaz, istediğimi yiyebilirim diye düşünmeyin. Özellikle porsiyonlarınıza dikkat edin.

2.Yılbaşında akşam fazlasıyla kalori alacağım diye düşünüp, kahvaltı, öğle ve ara öğünlerinizi atlamayın. Özellikle hafif bir kahvaltı ile güne başlayıp kahvaltıda bol yeşillik, yeşil ve kırmızı biber de tüketiniz.

3.Sofradalarda kış sebzelerini (lahana,karnabahar, brüksel lahanası,brokoli,kırmızı pancar vb. ) kullanın.. Özellikle kış sebzeleriyle yapılan yemek veya garnitür& mezeler daha fazla tokluk hissi vererek iştah kontrolünü dengede tutar. Yağ yakımınızı hızlandırır.

4.Yılbaşı akşamı; sofraların vazgeçilmezi et yemekleri oluyor. Bu yüzden öğlen zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz. Yeni yıl soframızın vazgeçilmez besini olan hindi etinin derisinin tüketiminden kaçınılmalıdır.. Hindinin kolesterol değeri ve yağ miktarı kırmızı ete göre daha düşük olduğu için  tercih edilebilir. Hindi sevmeyenler beyaz et grubundan balık ve tavukta tercih edebilirler.

5.Sofranızda pilav veya makarna grubuna çok ağırlık vermeyiniz. Eğer tüketecekseniz tam buğday unlu makarna veya bulgur pilavı tercihleriniz arasında olabilir.

6.Pişirme yöntemlerinizi değiştirerek de daha az kalori almanız mümkün. Kızartma, kavurma yerine fırında ya da ızgara tercih ediniz. Salatalarınıza yağ ve sos eklemeyin ve sofralarınızda kalorisini sorun etmeden yiyebileceğiniz; ızgara sebzeler, sossuz salatalar, yoğurt ile hazırlanmış sebzeli mezeler bulundurun. Etin görünür yağlarını ayırın.

6.Özellikle yeni yılda dışarıda yemek yiyecekseniz; çorba ya da pilavdan birini tercih ediniz. Örneğin;  1 kepçe çorba yerine 3 yemek kaşığı pilav şeklinde kendinize miktar koyabilirsiniz. Özellikle kremasız bir çorba seçiniz. Hiç ekmek tüketmeden tüm servisleri bitirmek yerine, porsiyonlarınızı küçültüp yanında ekmek yiyebilirsiniz. Beyaz ekmek yerine; tam tahıllı, çavdar, tam buğday gibi ekmekleri tercih ediniz. Evde iseniz; et yemeklerini yaparken yağ kullanmayınız. Sebze yemeklerini yaparken yarım kilo sebzeye 2 yemek kaşığı yağ gelecek şekilde yemeklerinizi pişiriniz. Yemeğin pişmesine yakın zeytinyağı ekleyiniz. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyeceğini göreceksiniz.

7.Ara öğünleri atlamak, akşam porsiyon kontrolü yapmanızı zorlaştırır. Ara öğünlerde meyve ve yanında süt/yoğurt/kefir tercih edebilirsiniz. Örneğin; bir küçük kutu yoğurt, içerisine 1 tatlı kaşığı kaşık yulaf ezmesi ve  yanında 2 dilim kivi ile ikindi ara öğünü yapabilirsiniz ve bu sayede akşam yemeğine açlık hissi ile başlamazsınız. Meyvelerinizi tarçınla şekillendirebilirsiniz.

8.Kuruyemiş tüketiminde miktar çok önemlidir. Yemekten hemen sonra değil, 1,5-2 saat sonra en fazla bir avuç içi kadar karışık kuruyemiş tüketilebilir. 2 adet ceviz,5-6 badem,-5-6 fındık  ve birazda kabak çekirdeği 1 avuç porsiyonunuza hemen hemen eşit olacaktır. Eğer kuruyemişleri çiğ tüketme imkanınız varsa çiğ tüketmeye özen gösteriniz.

9.Yılbaşında diğer önemli bir konu ise;  alkol tüketimi. Özellikle yemekten önce alkol tercih etmeyiniz.Aç karna alınan alkolün kana geçişi daha hızlı ve daha fazladır. Viski, votka gibi yüksek kalorili içkiler yerine şarap gibi kalorisi daha düşük alkolleri tercih edebilirsiniz. Kadınların 2 kadehten, erkeklerin ise 3-4 kadehten fazla tüketmemeleri sağlık açısından daha uygun olur. 1 g alkol vücuttan 7-10 ml su atılmasına neden olur. Alkolün yanında mutlaka su içiniz.Ayrıca alkolün yanında tüketilen aşırı yağlı meze ve kuruyemişlerin,  porsiyonlarını küçük ve yeteri kadar tüketmeniz sizin için uygun olacaktır.

10.Yılbaşında tatlısız olmaz diyorsanız; hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları ya da sütlü tatlılar tercih ediniz.Ya da Yılbaşı pastasının kremasız kısmından ince bir dilim tüketmeniz sizin için uygun bir seçenek olabilir.

11. 1 Ocak günü sabahı güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğru seçenektir.Kavaltı öncesinde 1 büyük bardak su içmek ( tarçın ve karanfille aromalandırabilirsniz) metabolizmanızın canlı kalmasını sağlar. 1 bardak süt, 2 gün kurusu,2 yemek kaşığı  yulaf ezmesi de hafif bir kahvaltı seçeneğidir.

12.Midenizin 1 ocakta dinlenmesine izin verin.. Zeytinyağlılar, çorba ve salatalar midenize iyi gelecektir. Gaz ve şişkinliğiniz varsa melisa ve papatya çayı içerek vücudunuzun dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı yıllar :)

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay

Dyt. Gizem TAŞKIN, 2005-2009 yılları arasında İzmir Güzelbahçe 60.Yıl Anadolu Lisesi’nde lisans öncesi öğrenimini tamamlamıştır. 2009 yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 2014 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Halen Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Dyt. Gizem TAŞKIN, henüz öğrenciyken pek çok farklı kurumda staj yapmış ve mesleğine dair deneyim kazanmıştır. 2013 yılında Zekai Tahir Kadın Doğum Hastanesi’nde, 2013-2014 yılları arasında Ankara Başkent Hastanesi’nde (Klinik Diyetisyenlik), Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesi’nde ve TAİ / TUSAŞ -Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nde staj eğitimlerini tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından 15 ay boyunca Eskişehir Diyetera Spor, Beslenme ...

Etiketler
Yılbaşı gecesi mideye dikkat
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay
Uzm. Dyt. Gizem Taşkın Kalay
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube