Yaz meyvelerinde porsiyon kontrolü

Yaz meyvelerinde porsiyon kontrolü

Bu haftaki blog yazımda son 10 gündür danışanlarım tarafından bana sıklıkla sorulan yaz meyvelerinin sağlıklı bir şekilde nasıl tüketilebileceği hakkında bilgi vermek istiyorum.

Öncelikle üzüm, incir, kiraz, dut, ahududu, böğürtlen, kavun ve karpuz gibi yaz mevsimi meyveleri kışın olan portakal, elma, kivi gibi meyvelere göre daha tatlılılık dereceleri daha yüksek olduğu için tüketilmesinden çekinildiğini birçok danışanımdan duyuyorum. Unutmayalım ki meyve şekeri ve sofra şekeri birbirinden oldukça farklıdır. Sofra şekeri olarak bilinen glikoz iken, meyve şekeri fruktozdur. İkisinin de kimyasal yapısı basit karbonhidrat yapısındadır. Ancak meyveler içerisinde bulunan diyet lifi olarak posa ve vitamin&mineral içeriklerinden dolayı sofra şekerinden ayrılmaktadır. Bundan dolayı güvenle tüketilebilirler.

Her besin grubunda olduğu gibi porsiyon kontrolü meyveler için önemli bir unsurdur. Genel sağlıklı beslenme önerileri doğrultusunda kadınlar için günde 2 porsiyon, erkekler için günde 3 porsiyon meyve tüketilebilir. 1 porsiyon taze meyveyi; elma, şeftali, armut, incir gibi büyük meyvelerde 1 yumruk büyüklüğü (1 orta boy), çilek-kiraz-erik-ahududu-böğürtlen-kayısı-üzüm gibi taneli meyvelerde 1 su bardağı, kavun&karpuzda ise 3 parmak kalınlığından boydan boya 1 dilim kabul edebiliriz. Meyve tüketimlerini ara öğünlerinde 1-2 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketmek doğru olacaktır. 

Meyve tüketimi ile aklında soru işareti olan bir diğer grup ise kan şekeri metabolizmasında düzensizlikleri olan insülin direnci, tip1 ve tip2 diyabet hastalarıdır. 2018 yılında yayınlanan son Amerika Diyabet Rehberi'ne göre şeker düzensizlikleri olan bireylerin, çeşidi fark etmeksizin kendisi için günlük yeterli miktarda olacak meyveyi güvenle tüketebileceği belirtilmiştir.

Unutmayalım ki meyveler çok güçlü antioksidan kaynaklarıdır. Bağışıklık sistemi, cilt sağlığı, bağırsak sağlığı gibi vücuttaki bir çok sisteme olumlu destekleri vardır.

Sevgiler,

Bu makale 14 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak

Bursa doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamlamıştır. Lise öğrenimini 2008-2012 yılları arasında Bursa Anadolu Kız Lisesi'nde bitirmiştir. 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) bölümünü kazanmıştır. Eğitim süresince Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Sultanbeyli Toplum Sağlığı Merkezi'nde, Özel Diyabet Hastanesi'nde, Özel Kartal Vera Hastanesi'nde, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastane'sinde ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde stajlarını tamamlanmıştır. 2016 yıldında bölümden yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne başvurarak yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 2020 yılında ise 'Bariatrik Cerrahi Hastalarının Pre-op ve Post-op Dönemde Beslenme Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi' konulu master tezi ile ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Yaz meyveleri
Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak
Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube