Yaz için kilo verme ipuçları

Yaz için kilo verme ipuçları

Kış ayları boyunca metabolizmamız soğuk havaya ayak uydurabilmek ve vücut ısısını koruyabilmek için yavaşlamaktadır. Bu durum iştahımızın artmasına, hatta fazlaca tatlı yememize sebep olabilir. Dolayısıyla kalın giysilerin de rehavetine kapılıp yağlanmamızı önemsemeyebilir, günlerin kısa olmasını sebep gösterip sporu ihmal edebiliriz. Bu ağustos böceği misali yatış evresi sonunda, baharın gelmesi ve kıyafetlerin incelmesi ile aldığımız kiloları bir anda fark ederiz. Bu sebeple de bahar aylarında kilo verme telaşı bahar başlar.

Gelen danışanlarıma, tek mevsim değil her mevsim formda kalmanın disiplinini anlatmaya çalışırım. Yine de bahar aylarında zayıflama isteklerinde talep artmaktadır. Bizler de bu talebe oranla kilo verme programlarını hızlandırmaya başlarız.

Eğer kış ayları boyunca kilo aldıysanız, bahar aylarına mutlaka kararınızı vererek kilo verme programlarına katılın. Kilo kayıplarının en hızlanacağı aylar Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Bahar aylarını da kaçırdıysanız hiç paniklemeyin, hâlâ geç kalmış sayılmazsınız çünkü önümüzde Hazİran, Temmuz, Ağustos gibi iştah kapatan sıcak aylar var.

Kilo vermenizi kolaylaştırmak adına güne mutlaka erken başlayın. Unutmayın ki sabah 06.00-08.00 saatleri arasında yapılan kahvaltıyla güne başlamak metabolizmanızı hızlandırır.

Öğünlerinizi kahvaltı, öğle ve akşam yemeği (3 ana öğün); minimum bir ara öğün (ideali 3 ara öğün) şeklinde ayarlamaya çalışın.

Bu mevsimlerde günlerin uzaması, spora başlayabilmeniz için büyük avantajdır. Mümkünse uzman eşliğinde spor yapın. İmkânınız yoksa temiz havalarda yapılan tempolu yürüyüşleri tercih edebilirsiniz.

Su içmeyi asla ihmal etmeyin. Güne mutlaka en az iki bardak su içerek başlayın, hatta bu suya 1 tatlı kaşığı kadar organik elma sirkesi de eklerseniz güzel bir alkali etki gösterir ve tatlı ataklarınızı minimuma indirir. Gün içinde her saat başı bir bardak su içmeyi alışkanlık edinin. Bu şekilde hem gün boyu en az iki litre su içmiş olursunuz hem de yavaş yavaş vücuda alınan su hücre içine girerek kullanışlı hâle gelir.

Eğer doktorunuzun aksini söylemiyorsa günde en az iki kez yeşil çay için. Yeşil çay, metabolizmayı hızlandıran, kesinliği kanıtlanmış antioksidan bir içecektir.

Bu aylarda ödem problemi yaşıyorsanız maydanozları saplarıyla birlikte tüketin. Tatlı ataklarını önlemenin en güzel yolu da hayatınıza dereotunu katmaktır. Metabolizma hızınızı arttırabilmek adına hayatınıza birkaç baharatı katmaktan da çekinmeyin. Özellikle kimyon, köri, pul biber ve zencefil metabolizma hızlandırıcı baharatlardır.

Yaz aylarında şeker oranı yüksek olan incir, kayısı, kavun gibi meyvelere dikkat edin. Unutmayın ki fruktoz (meyve şekeri) içerdiği için meyvenin de fazlası göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olacaktır.

Sıra kilo vermek için en sağlıklı tavsiyeye geldi: Derhâl karar verin ve size en yakın diyetisyenden yardım almak için randevunuzu alın. Unutmayın ki her diyet programı kişiye özeldir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt

15.10.1983 Almanya Herford doğumludur. İlk orta ve lise eğitimini Antalya'da tamamlamıştır. Beslenme bilimine olan özel ilgisi her zaman vardı ve ilk tercihini de yazarak Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazanmıştır. Erciyes Üniversitesi'nden çok güzel anılar ve güçlü bilgi birikimleriyle mezun olmuştur. Zayıflama, kilo alma, diyabet, fizik tedavi hastalıkları, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, tiroid hastalıkları metabolik sendromlar, onkoloji, hormonal problemler, çocuk beslenmesi, gebe ve emzikli beslenmesi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Özel ilgi alanı obezite ve diyabet diyetisyenliğidir. 2007 yılında Nakipoglu Bilgi Hastanesi kurucu diyetisyeni olarak 2 yıl Konya’da hizmet vermiştir. Sonrasında 2009 yılında İstanbul Şişli’de kendine ait diyet ve güzellik merkezini açmıştır. 2013 yılında Türkiye’nin ilk vegan diyeti ki ...

Etiketler
Kilo verme
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube