Yaygın olarak görülen obsesif ve kompulsif bozuklukları

Yaygın olarak görülen obsesif ve kompulsif bozuklukları

Bulaşma/kirlenme/kirletme obsesyonu: Kişi bedeninin, giysilerinin ya da yaşam alanının kir, mikrop, toz gibi etkenler; kimyasal maddeler, idrar, gaita ve diğer beden salgıları ile bulaşacağına inanır ve bundan yoğun sıkıntı duyar. Bu sıkıntıdan kurtulmak için çeşitli yıkama, yıkanma, silme gibi davranışlarda bulunur.

Şüphe obsesyonu: Kapıyı kilitledim mi, ocağı kapattım mı gibi çeşitli şüphe içeren düşünceler ve şüpheyi gidermek için yapılan kontrol davranışları vardır.

Dinsel obsesyonlar:  İnancı kuvvetli olan birinin kutsal değerlerini aşağılayıcı düşüncelere kapılması gibi. Bu düşüncelerin yarattığı kaygı ve korkudan kurtulamak için tam tersini defalarca söyleme, ibadet etmekten kaçınma ya da aşırı dua etme gibi yollara başvurur.

Cinsel obsesyonlar: Kişi ansızın gelen cinsel içerikteki düşüncelerden ve bunları eyleme dökmekten korkar.

Simetri-düzen obsesyonları: Kişi etrafındaki nesnelerin tam olarak simetrik/belirli bir düzen içinde olması arzusuna kapılır ve sürekli nesneleri kontrol etmeye /düzeltmeye çalışır.

Zarar verme-zarar görme obsesyonları: Birine cinsel olarak saldıracağı, öldüreceği, kendini atacağı gibi obsesyonlara kapılır. Bu düşüncenin etkisinden korunmak amaçlı pencere kenarlarına yaklaşmamak, öldürücü nesnelerden uzak durmak, yollara başvurabilir.

Bahsedildiği gibi obsesyonların içeriği birbirinden farklı olabilir. Ve kişide  birden fazla sayıda obsesyona sahip olabilir.

Bu makale 26 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Harun Aysever

Harun Aysever, İlk ve orta öğretiminin ardından, lisans eğitimine Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlamış ve lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. 2016 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başlayıp Özel Eğitim bölümünde lisans dersleri vermeye başlamıştır. Bilim uzmanlığı derecesi almaya hak kazandıktan sonra Doktora programına başlayıp derslerini tamamlamış yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmıştır. Yüksek öğrenim, uzmanlık ve çalışma yılları sürecince çeşitli çalıştay, kongre ve seminerlere katılmıştır. Ulusal ve Uluslararası makale ve bildiriler sunmuştur. Günümüzde kendi alanındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek şuan kurucu oluğu EKOL Psikolojik Danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin olan bireylere terapiler vereye başlamıştır. Aynı zamanda b ...

Etiketler
Obsesif kompülsif
Uzm. Psk. Harun Aysever
Uzm. Psk. Harun Aysever
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube