Yaşlılar haftası kutlu olsun

Yaşlılar haftası kutlu olsun

Dünya sağlık örgütünün verilerine göre, 2015 ile 2050 yılları arasında, 60 yaşın üzerindeki dünya nüfusunun oranı neredeyse ikiye katlanarak % 12'den % 22'ye çıkacak. 2020 yılına kadar, 60 yaş ve üstü insan sayısı 5 yaşından küçük çocukları geçecek. Nüfus yaşlanma hızı geçmişe göre çok daha hızlı. Yaşlılar ve ilgili sağlık konuları bu nedenle her geçen gün önem kazanmakta.

             Yaşlılarda çoklu ilaç kullanımı (polifarmasi) birden fazla kronik hastalıklar ve yaşa özgü ilaç gerektiren koşullar nedeniyle çok yaygın. Doğru ilaçların doğru sayıda doğru zamanda doğru dozda kullanımı ise hastalık tedavisinde en önemli konulardan. Yaşlı hastaların hekim kontrolüne ilaçlarını yanlarında götürmesi, ilaç tedavisini takip edenlerin mümkünse yanlarında eşlik etmesi, ilaç kutularının kullanımı gibi tedavi uyuncunu arttırmaya yönelik yaklaşımlar her hastaya göre bireyselleştirilerek göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu makale 24 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Zeynep Güneş Özünal

Doç. Dr. Zeynep Güneş Özünal, lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Doç. Dr. Zeynep Güneş Özünal, mesleki çalışmalarına Maltepe Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde devam etmektedir.   Ateroskleroz Derneği İstanbul Tabip Odası Türk Farmakoloji Derneği DAK/SAR Denizde Arama Kurtarma-Denizciler Dayanışma Derneği üyesidir. F. Kongre ve kurs katılımları: • An International association for medical education conference, AMEE, Cenova, İtalya, 16-18 Eylül 2006, • 77th European Atherosclerosis Society Congress, EAS, İstanbul, Türkiye, 26-29 Nisan 2008. • 19th European Meeting on Hypertension, European Society of H ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
İlaç kullanımı
Doç. Dr. Zeynep Güneş Özünal
Doç. Dr. Zeynep Güneş Özünal
İstanbul - Tıbbi Farmakoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube