Yas tutma süreci nasıl gelişir?

Yas tutma süreci nasıl gelişir?

Yas tutmak süreci tamamlamaya yardımcı olur. Yas tutma süreci nasıl gelişir?

1-İnkar etme: kayıp gerçeğini reddetmek.

2-Öfke ve kızgınlığın oluşması: aniden gelen dürtüsel davranışlar, öfkeli olma hali.

3-Durumu kabul edilebilir hale getirmek: kayıp gerçeğinin kabullenilmesi ve sonuçlarının anlaşılmasıyla çaresizlik yas tutmanın önemli aşamalarından birisidir.

4- Kabullenme: bu dönemde kayıp artık kabullenilmiştir.

Ağlamak ve duygularınızı paylaşmak bu süreçte size yardımcı olacak. İyileşme sürecini başlatabilmek için yas tutmaya başlamanız gerekir. Bu dünyada en zor olan süreçlerden biridir. Yalnız olmadığınızı ve hayatın size değer olduğunu unutmadan size iyi gelen şeylere sıkı tutunarak devam edin. Tek başınıza zorlandığınızı hissediyorsanız bir terapistten yardım alarak sürece devam etmek en sağlıklısı olacaktır. Yas süreci tamamlandıktan sonra, kaybı unutmak ya da yerine başka bir şey koymak değildir.. daha sağlıklı bir aşamaya yani, hayatı düzenleme aşamasına geçmiş olmaktır.

Bu acının daha fazla tarifi ve anlatılacak çok kısmı yok gibi geliyor bana.. en zoru.. Ama sana hayatta mavi kalp çıkacak her zaman güneşin doğuşu güzellikleri de getirecek.

Yas sürecinde olan kişilere ve yeni kayıp yaşamış herkese mavi kalp?

En dip en yükseğe çıkmak için var.

Bu makale 29 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nehir Hamurlu

Uzm. Kl. Psk. Nehir Hamurlu, lisans eğitimini İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. İhtisasını ise, İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yapmıştır. 2015 yılında İstanbul Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) da stajını tamamlamıştır. 2016 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’nda stajyer psikolog olarak görev almıştır. Psikiyatri Yatılı Servisi’nde stajyer psikolog olarak stajını tamamlamıştır. Stajı süresince psikiyatri servisindeki hastaların görüşmelerine ve vizitlere katılarak, rehabilitasyon süreçlerini gözlemlemiştir. İngiltere’de dil eğitimini tamamladıktan sonra, Amerikan Kültür Derneklerinde kurum psikoloğu olarak çalışmıştır. Psikoloji Antalya’da çocuk ve yetişkin danışan almıştır. Lösev’de gönüllü olarak ailelere seminer vermiştir. Mesleki ...

Etiketler
Depresyon nedir
Uzm. Kl. Psk. Nehir Hamurlu
Uzm. Kl. Psk. Nehir Hamurlu
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube