Yalan söyleme ve kişilik yapısı

Yalan söyleme ve kişilik yapısı

Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir. Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı, gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir. Kimi kişiler sohbetlerine renk katmak için ya da gerçeği söylediğinde çözümsüz kalacağını hissettiğinde masum yani çıkarı olmayan yalan söylerken kimi kişiler patolojik yalancı da denilen fayda elde etmek amacıyla yalan söyleyenlerdir.

Yalan söylemek tek bir tip kişiliğin özelliği değildir antisosyal, histrionik, narsisistik, borderline ve kompulsif kişilik bozukluklarına sıklıkla eşlik eder.

Halk arasında yalan söyleme hastalığı diye anılan hastalığın Psikoloji bilimindeki adı mitomanidir. Mitomani hastalığına yakalanmış olan kişilere de mitoman denir.

Mitomani nasıl gelişir?

Mitomani psikiyatrik hastalıklar sınıflandırmasında ayrı bir tanı olarak geçmemektedir . Mitomani hastaları başlangıçta toplum içinde statü kazanmak, ilgi çekmek gibi bazı kazanımlar elde etmek için yalan söyler. Ancak zaman geçtikçe kendilerini ve yalanlarını kontrol edemez hale gelir ve kendi yalanlarına kendileri de inanmaya başlar. Ancak bazı hastalıkların bir bulgusu olabilmektedir. Bu hastalıklar:
•Bipolar bozukluklar
•Dikkat eksikliği sendromu
•Dürtü kontrol problemleri
•Madde bağımlılığı
•Sınırda kişilik
•Narsistik kişilik bozukluğu
•Takıntı bozuklukları

Mitomani Hastalığına Ne Yol Açar?

Mitomani hastalığının birçok nedeni olsa da asıl nedeni kişinin çocukluğunda şahit olduğu yalanlardır. Kişi çocukluk döneminde sürekli olarak ebeveynlerini izler ve onları doğrularıyla, yanlışlarıyla kendine model olarak alır. Bu bakımdan çocukların ebeveynlerinin yalan söylemelerine şahit olması onların ileriki yaşlarda yalan söylemesine ve yalan söylemeyi daha da ileriye taşıyarak yalan söyleme hastalığına yakalanmasına neden olabiliyor. Bunların dışındaki mitomani hastalığının başlıca nedenleri şunlardır
* Doğru söylediğine inanılmaması
* Kişilik bozukluğu
* Onaylanma ihtiyacı
* Aşağılık kompleksi
* Çocukluk döneminde maruz kalınan istismarlar

Bu makale 15 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nehir Hamurlu

Uzm. Kl. Psk. Nehir Hamurlu, lisans eğitimini İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. İhtisasını ise, İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yapmıştır. 2015 yılında İstanbul Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) da stajını tamamlamıştır. 2016 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’nda stajyer psikolog olarak görev almıştır. Psikiyatri Yatılı Servisi’nde stajyer psikolog olarak stajını tamamlamıştır. Stajı süresince psikiyatri servisindeki hastaların görüşmelerine ve vizitlere katılarak, rehabilitasyon süreçlerini gözlemlemiştir. İngiltere’de dil eğitimini tamamladıktan sonra, Amerikan Kültür Derneklerinde kurum psikoloğu olarak çalışmıştır. Psikoloji Antalya’da çocuk ve yetişkin danışan almıştır. Lösev’de gönüllü olarak ailelere seminer vermiştir. Mesleki ...

Etiketler
Psikolog
Uzm. Kl. Psk. Nehir Hamurlu
Uzm. Kl. Psk. Nehir Hamurlu
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube