Yalnızlık - depresyon ilişkisi

Yalnızlık -  depresyon ilişkisi

Dostluk ve arkadaşlık ihtiyaçlarımızın tatmin edilmesi sağlıklı yaşam için gereklidir.  Sosyal ilişki ihtiyaçlarımız karşılandığında yaşamın bize getireceği çeşitli zorluklarla daha etkili şekilde baş edebiliriz.  Bu konuyla ilgili araştırmalar sosyal dostluk ve arkadaşlık eksikliğinin bireyleri ruhsal ve bedensel anlamda yıprattığını ve onların mücadele etme güçlerini azalttığını belirtmektedir.

Tatmin edilmemiş ilişki ihtiyacı kişinin üzüntülü olmasına sebep vereceği gibi kişi kendini tek başına kalmış ve izole edilmiş olarak hissetmeye başlar.  Zamanla bu hisler kişinin duygusal sağlığını tahrip eder.

Araştırmacı uzman psikologlar yalnızlığın etkilerini izleyerek aşağıdaki sonuçlara varmışlardır:

  *  Yalnızlık çeken bireyler yalnızlık çekmeyen bireylere nazaran yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları daha yüksek seviyede stresle algılarlar.

  *  Yalnızlık vücuttaki stres hormonlarının seviyesini arttırdığı gibi tansiyonu da yukarı çıkarır.   Dolayısıyla, kalp kaslarının daha çok çalışmasına yol açarak kan damarlarını yıpratır.

  *  Yalnızlık uyku kalitesine ve etkenliğine zarar vererek uykunun sağlıklı etkisini azaltır.

  *  Kronik yalnızlık kişiyi depresyona sürükler.

Neticede,  insanlar sosyal bir ortamda yaşamak ve dostluk ve arkadaşlık ilişkilerini kurmak için yaratılmışlardır.  Sosyal beceriler sağlığımız için çok önemlidir.  Sosyal bağların eksikliği yaşamı tehdit ettiği gibi zihinsel, bedensel ve ruh sağlığımıza zararlıdır.

Psk. Dr. Nil Alptekin

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Psk. Nil Alptekin

Doktora,  Psikolojik Danışmanlık, University of North Carolina, Greensboro, North Carolina, ABD (1990)

Masters, Okul Psikolojisi, Winthrop Universty, Rock Hill, South Carolina, ABD (1982)

Dr. Alptekin 25 yılı aşkın Amerika ve Türkiye'de uzman psikolog olarak çalışmış olup ayrıca 8 yıl  üniversite öğretim üyeliği yapmıştır.  2012 yılından itibaren danışanlarına internet üzerinden online terapi yöntemiyle destek ve yardım vermektedir.

 

Dr. Psk. Nil Alptekin
Dr. Psk. Nil Alptekin
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube