Visseral osteopati nedir ve nasıl etki eder?

Visseral Osteopati, visseral yapıların(iç organların) kas iskelet sistemine olan etkilerini inceler.

Visseral osteopati nedir ve nasıl etki eder?

Tecrübeli bir terapist manuel olarak(el ile)visseral yapıları, onları saran fasya ve periton tabakalarındaki hareket kısıtlılıklarını tespit edip, mobilize ederek kas iskelet sistemindeki problemi çözer ya da çözümüne katkıda bulunur.
Visseral Osteopati; kas iskelet sistemindeki disfonksiyonların, iç organlar ile olan ilişkilerini inceleyen, bütüncül bir yaklaşımdır. Bu yaklaşıma göre iç organlar; onları saran fasya ve periton tabakaları, kas iskelet sistemi, vasküler, lenfatik ve sinir sistemi ile birbirine bağlı ve birbirini direkt olarak etkileyen yapılardır. Basit bir örnek verirsek; regl döneminde hissedilen kuyruk sokumu, bel ve kasık bölgesindeki ağrılar, aynı zamanda bu bölgelerde oluşabilecek kas iskelet sistemi problemlerini daha belirgin ya da daha fazla hissedilir kılabilir. Veya mide problemi yaşayan bir hasta, yoğun bir şekilde sırt ağrısı hissedebilir. Bu ağrılar sinir sisteminde dermatom ve miyotomların etkisiyle, bölgede kas spazmları oluşturabilir, hastada ağrı-spazm-ağrı kısır döngüsüne, yine aynı sebeple eklem disfonksiyonlarına, beraberinde kronik ağrılara ve kronik kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda bir osteopatik uygulayıcı, visseral yapıların; kendi esnekliği içerisindeki ritmik hareketlerinin tekrar kazanımı, çevresindeki fasya ve periton tabakalardaki hareket kısıtlılıklarının ortadan kaldırılması için özel nefes teknikleri ile batın bölgesinde özel bölgelere palpasyonlar ve yumuşak doku mobilizasyonları uygular.

Bu makale 6 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Erol Palaz

Erol Palaz, İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Bilim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nü başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist ünvanı almıştır. Lisans eğitimi boyunca Therapy Sport Center, Florence Nightingale Hastaneleri, Etiler Therapy Art Center, Apex Tıp Merkezi, Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay Huzurevi, Temas Çocuk Merkezi gibi birçok kurumda ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon konularında uygulamalı eğitimlerini aldıktan sonra Florance Nightingale Hastanesi’nde ortopedik rehabilitasyon konusunda çalışmalar yürütmüştür. Mezun olduktan hemen sonra Romamed Tıp Merkezi’nde göreve başlamış olup, daha sonra Bodrum Sağlık Vakfı’nda ortopedik, pediatrik ve nörolojik rehabilitasyon alanında çalışmalarına devam e ...

Etiketler
Tecrübeli bir terapist
Fzt. Erol Palaz
Fzt. Erol Palaz
Muğla - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube