Fizyoterapinin önemi

Fizyoterapinin önemi

Fizyoterapi bazı nedenlerden dolayı, hareket fonksiyonu bozulmuş kişilerde uygulanan profesyonel tedavi yöntemlerinin kullanıldığı bir bilim dalıdır. Her yaştan bireylerde çeşitli travma ve sakatlanma durumlarında fizyoterapiye başvurulabilir. Fizyoterapi aslında bir onarma işlemidir. Fizyoterapi yöntemi, fiziksel materyaller ve el ile yapılan teknikler ile belirli bir dereceye kadar ilerlemiş sakatlık veya sinir sisteminin fonksiyonel yetersizliklerinin tanı ve tedavisi için kullanılır.

            Fizyoterapi uygulaması, beraberinde pek çok fayda getiren bir uygulama olarak dikkat çeker. Eğer rahatsızlığınız ilerlemediyse fizyoterapi ile muhtemel bir ameliyat riski ortadan kaldırılabilir. Şayet ameliyat olmak gerekliyse fizyoterapi uygulamaları, ameliyatın başarı ihtimalini artıran bir fonksiyona sahiptir. Biz fizyoterapistlere başvuran hastaların pek çoğu eklem kas ve iskelet sistemi kaynaklı ağrı ve acıdan şikâyet ederler. Pek çok farklı tedavi yönteminin uygulandığı fizyoterapi uygulamaları, ağrı ve acıyı azaltarak eklem ve kas sistemi işlevlerini normal seviyesine ulaştırır. Fizyoterapi, ağrı ve acıyı azalttığı gibi hastalığın tekrardan ortaya çıkma riskini azaltır.

            Genellikle ülkemizde fizik tedavi adıyla bilinen fizyoterapi, hareket koordinasyonunda sıkıntı yaşayan hastalar için de faydalı bir yöntemdir. Koordinasyon problemi yaşayan hastalarda fizik tedavi uygulamasının başlangıcında düşme riski analiz edilir ve bu minvalde en uygun tedavi programı belirlenir. Böylelikle hastalarda yoğu biçimde rastladığımız düşme riski ortadan kaldırılır. Fizik tedavi uygulamalarının içerisinde yer alan germe ve güçlendirme egzersizleri, belli hareketleri yapmakta zorlanan kişilerin hareket kabiliyetini artırmaya yardımcı olur.

            Yaşanan travma sonrasında hareket kabiliyeti belli bir süre kaybolabilir. Fizyoterapi, zayıflamış hareket organlarının güçlenmesini sağlayarak hareket kaybının ve fiziksel dengesizliğin atlatılmasında önemli rol oynar. Bilhassa profesyonel sporcuların yaşadığı zorlu sakatlıklarda kullanılan fizyoterapi uygulamaları, sporcuların kısa sürede sağlıklarına kavuşmalarında büyük pay sahibidir. Bu uygulamalar ayrıca kişinin uzun süre ilaç kullanmasını önleyerek ilaçların yan etkilerinin yol açtığı olumsuzlukları da önler.

            Sıkça karşılaştığımız bel boyun fıtığı rahatsızlıklarında, osteoporoz, eklem ve kas problemlerinde fizyoterapi yöntemi etkin bir çözüm olarak kullanılabilir. Hamilelik ve doğum sonrası kadın rahatsızlıklarının aşılmasında da bu yöntemi kullanmaktayız. Bu ve benzeri birçok rahatsızlığın tedavisinde fizyoterapi uygulamaları ile pek çok hastamızın sağlıklı bir yaşama kavuşmasına yardımcı oluyoruz. Ağrısız beden ve kaliteli bir yaşam için  siz de fizyoterapi uygulamalarını tercih edebilirsiniz.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler geçirmeniz dileğimle!

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Muhammed Buğra Baysal

Etiketler
Sağlık
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Aksaray - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube