Varis ağrısı

Varis ağrısı
Varis ağrısı bir çok diğer bacak ağrısı yapan sebeplerle karışabilir. Hastanın şikayetlerinin dikkatlice dinlenmesi çok önemlidir. Ağrının geçirilebilmesi için yaşam şeklinde değişiklikler yapmak gerekebilir.

Varis Ağrısı Nasıl Olur?

Varis ağrısı sabah kalkıldığında hiç ya da az hissedilirken gün içerisinde gittikçe artarak ilerler.

Akşama doğru şiddetlenir.

Ayaklarda özellikle baldırda dolgunluk ve ağırlaşma şeklindedir.

Bacağın dış yanında boydan boya uzanan, uyuşma ve karıncalanmanın ön planda olduğu, bacağın arka kısmında çekilme tarzı şikâyetlerle beraber olan ağrılarda hastanın bel fıtığışikâyeti ve öyküsü sorgulanmalıdır.

Bileğe ya da dize lokalize kalan ve bacak hareketleri ile ortaya çıkan ağrılar varisle ilgili değildir. Bu tip ağrılarda ortopedi ile konuşulması gerekebilir.

Hasta “Ayaklarımı nereye koysam da rahat etsem” şeklinde bir huzursuzluk halindedir. “Huzursuz Bacak Sendromu”hastaları ile karışabilir. Bu hastalarda “Huzursuz Bacak Sendromu” diyebilmek için öncelikle varis ve kronik venöz yetmezliğe dair bir bulgu olmaması gerekir. Mutlaka kontrol edilmiş olmalıdır.

Genellikle yukarı kaldırarak ve uzanarak rahat eder.

Sıcak havalarda daha şiddetlidir. Soğuk suya tutulduğunda rahatlar.

Kışın şikâyetler azalır.

Kramp olabilir. Akşam saatlerinde daha fazladır, zaman zaman da gece uykudan krampla uyanabilir.

İlerlemiş vakalarda gece uykudan uyandıran ağrı da olabilir.

Varis Ağrısını azaltmak için neler yapılabilir?

Uzun süre ayakta sabit durmaktan kaçınmak gerekir.

Yürümek

Yüzmek (yerçekimi etkisini azaltan etkisi ile son derece yararlıdır)

Sıcaktan kaçınmak

Soğuk duş aldırmak

Dinlenme sırasında ayakları yukarda tutmak

Uyurken ayakaltına baş yastığı yüksekliğinde bir yastık koymak.

Otururken ayağa kalkılamıyorsa ayak bileğinden pedal hareketi yapmak

Bacaklara dinlenme zamanı bilekten yukarı doğru masaj yapmak

Ve Tabii ki

Varis çorabı giymek. Hastalığın şiddetine göre doktorunuzun önereceği bir varis çorabını giymek akşam saatlerindeki ağrılarınızı ve yorgunluğunuzu oldukça azaltacaktır. Ağrı nın azaltılması ve geçirebilmesi için varis çorabı tedavinin olmazsa olmazdır

İlaçlar; şikâyetlerin giderilmesinde ve ağrıların azaltılmasında oldukça etkilidir. İlaç kullanıp kullanmayacağınıza fizik muayene ve doppler ultrasonografi ardından doktorunuz karar verecektir. Varis için kullanılan ilaçlar ağrı kesici gibi etki etmezler. Düzenli ve uzun süreli kullanıldığında etkilerini gösterirler. Bu nedenle doktorunuzun tavsiye ettiği dozda ve sürede kullanmanız gerekir. Oluşmuş varisi ve genişlemiş damarları ilaçlar geçirmez ancak ağrı için son derece etkilidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aybanu Gökçen

Op. Dr. Aybanu GÖKÇEN,1970 yılında Şereflikoçhisar’da doğmuştur. Lise öğrenimini 1986 yılında İstanbul Şehremini Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Siyami Ersek Hastanesi’nde yapmış ve 1998 yılında Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1998- 2015 yılları arasında Siyami Ersek Hastanesi'nde ve 2015-2016 yılları arasında İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Aybanu GÖKÇEN, mesleki çalışmalarına 2016 yılından beri Özel Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD), Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği (UVCD), Fleboloji Derneği ve European Venou ...

Etiketler
Varis çeşitleri
Op. Dr. Aybanu Gökçen
Op. Dr. Aybanu Gökçen
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube