Varis çeşitleri

VARİS ÇEŞİTLER KAÇ ÇEŞİT VARİS VARDIR?      Kalın varisler (Büyük Varisler), Orta Varisler (Orta Varisler) ve İnce Varisler (Küçük Varisler) çaplarına göre yapılan ayrımdır.

Varis çeşitleri

VARİS ÇEŞİTLER

KAÇ ÇEŞİT VARİS VARDIR?

     Kalın varisler (Büyük Varisler), Orta Varisler (Orta Varisler) ve İnce Varisler (Küçük Varisler) çaplarına göre yapılan ayrımdır.

KÜÇÜK VARİSLER

Bunlara ‘’ kılcal varis ‘’ de denir. Çapları 2-3 mm kadar çıkabilir

Varis başlangıcında daha çok bu tip şikayetler hastalar tarafından fark edilir. Görsel olarak dikkat çekerler. Kılcal varisler yakında ve yakında bulunan daha büyük çaplı damarlardan ( feeding vein ) beslenirler. 

Sıklıkla bacaklarda ve yüzde görülürler. Küçük kılcal damarlar zaman içinde komşu bölgelerden başlayarak çoğalırlar. Mesleki olarak çok ayakta kalıyorsanız veya çok oturuyorsanız (hareketsizlik ve bacak bacak üstüne atma) daha hızla yayılır. Bacaklarda diz üstünde arkada ve diz altında ön tarafta daha sık görülürler. 

Küçük varisler: kılcal damarlar ‘’ mavi ‘’ ya da ‘’ kırmızı ‘’ renkte görülürler. Bunun sebebi ven ve arter yani atardamar ve toplardamar farkı yani taşıdıkları oksijen miktarıdır. Kırmızı olanlar daha inatçıdır. Ağrı yapmazlar. Ağrı bacaklardaki diğer toplar damar sorunlarına bağlıdır. Bu yüzden ultrason gerekli görülen kişilerde yapılmalıdır. Güneş ev ayakta durmak arttırıcı etkenlerdir. Güneş konusunu şöyle açıklayalım. Eğer bütün gün şortla dışarda dolaşıyorsanız veya bronzlaşmak için plajda veya solaryumda uzun süre yatıyorsanız risk oluşturur. Ama çalışan birisi iseniz dışarda geçirdiğiniz süre size bu konuda zarar verme şansı düşüktür. 

Tedavisi çapı küçük olduğundan önce skleroterapi ve/veya termokoagülasyon ya da lazer tedavisidir. Skleroterapi çap küçüldükçe pek etkili olmaz. Nd Yag lazer ve son yıllarda daha faydalı olan termokoagülasyon yöntemi kullanılmaktadır.

ORTA ÇAPLI VARİSLER

 Bu tip varislere ‘’ retiküler ‘’ veya ‘’ venülektazi ‘’ adı verilir. Çapları 3-10 mm kadar olur. Renkleri yeşil daha sık olmak ile mavi de görülebilir. 

Bu tür varisler kılcal varisler ile görülür. Gün içinde renkleri değişebilir. Morarma tarzında kanama görülür. Sayıları ve yoğunluğu fazla ise bacakta şişliğe neden olabilir. Akşamları yorgunluk yapabilir. Bu tür yakınmalardan çok görsel açıdan kötü bir görüntü vermektedir. Tedavi yöntemi ‘’skleroterapi ‘’ başarılı sonuçlar vermektedir. 

BÜYÜK ÇAPLI VARİSLER

Çapları 0.5 mm den başlayan ve bazen 3 cm kadar genişlemiş varislerdir. 

Hastalarda hem görüntü hem de önemli şikayetler yapan ciddi bir durumdur. Gelişimi seneler alır. Bu tür varislerden başlangıcı 20 senenin üzerine çıkabilir. Öğretmenler gibi ayakta duranlarda sık görülür.

Bu tür varisler bacaklarda şişmenin yanı sıra ayak bileğinde renk değişikliği (lekelenme kahverengi, siyah) hatta varis kanaması ve varis yaralarına (ülser) neden olur. Bu durumda hastanın ultrason ile derin toplar damar sisteminde bir sorun olup, olmadığı kontrol edilmelidir. 

Eğer derin sistem normal ise hastaya EVA (endovenöz ablasyon) ilk düşünülmesi gereken yöntemdir. Kasıktaki toplardamarın çapı çok genişlemişse bu yöntem bile yetersiz olabilir. Bu durumda klasik cerrahi uygulamak gerekebilir. Uygunsa bu işlem yapılır. Eş zamanlı diğer bölgelerdeki genişlemiş damarlarda biz bunlara ‘’pake’’ diyoruz çıkartılmalıdır. Uygun değilse işler karışır. Derin sistemdeki yetmezlik için tedavi uygulanmalıdır. Eğer bu tarz varisleriniz varsa vakit kaybetmeden hemen doktora görüşmenizi öneririm.


 

anahtar sözcükler yazı ve resimler için

varis çeşitleri, kaç tip varis vardır, varis tedavisi,varis tedavisi nasıl yapılır,varis neden oluşur,varis çorabı, varis çorabı ne zaman giyilir,varis çorabı, serdar akgün, 

 

Bu makale 14 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube