Varislere nasıl tanı konur?

Prof. Dr. Mustafa Saçar
Prof. Dr. Mustafa Saçar
11 Ekim 201978 görüntülenme
Randevu Al
Varislere nasıl tanı konur?

Doktorunuzun muayene bulguları tanıda oldukça önemli yer tutar. Toplardamarların ayakta iken muayene edilmesi uygundur.

Doppler Ultrason ile damarların çapları ile birlikte damar içerisindeki akım yönü ve şekli de değerlendirilmektedir. Özellikle kasık bölgesinde ve dizin arkasındaki toplardamarların derin damarlarla birleştiği yerlerdeki akım şeklinin değerlendirilmesi, varislere neden olan kaçakların belirlenmesinde önemlidir.

Dopler ultrason ile bacaklardaki yüzeydeki ve derin kısımlardaki toplardamarlar incelenebilir. Ayrıca derin ve yüzeysel toplardamarlar arasındaki köprü görevi yapan damarların akım şekli ve damar çapları hakkında bilgi edinilir.

Bazı durumlarda hastanın şikayetleri ve yapılan dopler ultrason arasında çelişki olabilmektedir. Ayrıca damarların yerleşim bölgesine bağlı olarak da ultrason ile değerlendirme güç olabilir. Bu durumlarda toplardamarların içerisindeki akım “venografi” denilen bir görüntüleme yöntemi ile değerlendirilebilir.

Bu yöntemler toplardamarlardaki yapısal bozukluklarla birlikte damar içerisindeki pıhtılaşma, kapak yapılarındaki kalınlaşma ve damar duvarındaki düzensizlikler hakkında da bilgi vermektedir. Bu sayede hastaların şikayetlerinin asıl nedeni ve varis dışındaki damarsal problemler de tespit eidlebilmektedir.

Etiketler

Varis ameliyatıVaris çeşitleriVaris oluşumuVarisin ilerlemesiVaris tanısıVarislerin endovenöz lazer yöntemi ile tedavisiVaris lazer tedavisiVaris nedenleriVaristen korunmaVarislerde radyofrekans tedavisiVaris tedavisinde radyofrekansVaris ameliyatinda yeniliklerVaris çorabıVaris zararlariVaris tipleriVaris oluşumunu engelleme

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof.Dr Mustafa Saçar, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında tamamlayarak 2004 yılıında Kalp Damar Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır