Varislere nasıl tanı konur?

Varislere nasıl tanı konur?

Doktorunuzun muayene bulguları tanıda oldukça önemli yer tutar. Toplardamarların ayakta iken muayene edilmesi uygundur.

Doppler Ultrason ile damarların çapları ile birlikte damar içerisindeki akım yönü ve şekli de değerlendirilmektedir. Özellikle kasık bölgesinde ve dizin arkasındaki toplardamarların derin damarlarla birleştiği yerlerdeki akım şeklinin değerlendirilmesi, varislere neden olan kaçakların belirlenmesinde önemlidir.

Dopler ultrason ile bacaklardaki yüzeydeki ve derin kısımlardaki toplardamarlar incelenebilir. Ayrıca derin ve yüzeysel toplardamarlar arasındaki köprü görevi yapan damarların akım şekli ve damar çapları hakkında bilgi edinilir.

Bazı durumlarda hastanın şikayetleri ve yapılan dopler ultrason arasında çelişki olabilmektedir. Ayrıca damarların yerleşim bölgesine bağlı olarak da ultrason ile değerlendirme güç olabilir. Bu durumlarda toplardamarların içerisindeki akım “venografi” denilen bir görüntüleme yöntemi ile değerlendirilebilir.

Bu yöntemler toplardamarlardaki yapısal bozukluklarla birlikte damar içerisindeki pıhtılaşma, kapak yapılarındaki kalınlaşma ve damar duvarındaki düzensizlikler hakkında da bilgi vermektedir. Bu sayede hastaların şikayetlerinin asıl nedeni ve varis dışındaki damarsal problemler de tespit eidlebilmektedir.

Bu makale 11 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Saçar

Prof.Dr Mustafa Saçar, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında tamamlayarak 2004 yılıında Kalp Damar Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Özel Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Varis ameliyatı
Prof. Dr. Mustafa Saçar
Prof. Dr. Mustafa Saçar
Denizli - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube