Varis ameliyatı olmalımıyım?

Varis ameliyatı olmalımıyım?

Orta ve ileri yaşlarda birçok insanın şikayetçi olduğu bir rahatsızlık olan varis, bacaklarda yer alan toplardamarların işlevini yitirmesi durumunda ortaya çıkar. İşlevini yitiren toplardamarlar görevini tam olarak yerine getiremez ve zamanla kıvrılır.

Bu kıvrılma ise toplardamarlarda kan birikmesi ile sonuçlanır. Varis, kendini ağrı ve kramplar ile gösterir. Tedavi edilmezse daha büyük kalp ve damar sorunlarına yol açabilen varis hastalığı genellikle gün içerisinde hareket kısıtlılığı yaşayan insanlarda görülür. Buna ayakta çalışan ya da çok oturan insanlar örnek olarak verilebilir. Ayrıca alkol ve sigara kullanımı, düzensiz beslenme, aşırı et tüketimi ve yağ tüketimi de varisi tetikleyebilir.

Varis hastalığının sebep olduğu ağrılar ve kramplar varis çorapları ise azaltılsada bu kesin bir çözüm değildir. Varis hastaları vücut ağırlıklarını korumalı ve gerekirse diyete girmelidir. Ancak bu tür önlemler varis hastalığının ilerlememesi için alınır. Bir kalp ve damar cerrahı tarafından tetkik edilen hastanın ameliyat olması kesin çözümlerden biridir. Varis hastalığını yenmek için, varis ameliyatı olmak gerekmektedir.

Varis ameliyatı olmak, bacaklarda oluşan kötü görüntüyü gidermeyi sağlamasının yanı sıra toplardamarla içerisinde biriken kanın çoğalmasını önler, ağrıları ve krampları geçirir, şişlikleri giderir ve varisleri ortadan kaldırır. Bu nedenle varis ameliyatı olmak varis hastalığından şikayetçi olan hastalar için büyük önem taşımaktadır.

Varis ameliyatı, genel anestezi altında, sadece belden aşağının uyuşturulduğu spinal anestezi ile yapılabilse de benim de tercih ettiğim ; sadece bacakların uyuşturulduğu lokal anestezi yöntemi yada lokal anestezi+ maske anestezi ile de yapılabilmektedir. Burada hastanın isteği, hastalığın derecesi ve doktorun kararı etkileyici faktörlerdir.

Kasıklardan, ayak bileklerinin hizasından ya da diz kapaklarından açılan küçük kesiler ile yapılan varis ameliyatı yerine artık gelişen teknolojinin de etkisi ile Lazer, Radyofrekans, Sealing(yapıştırma) ameliyatları eskisine nazaran oldukça kısa sürmekte ve buna bağlı olarak iyileşme süresi azalmaktadır. Tıpta yaşanan gelişmeler varis ameliyatlarında ki başarı oranını oldukça artırmış ve kesin sonuç alınma ihtimalini yükseltmiştir. Günümüzde yapılan varis ameliyatlarında kullanılan birçok araç gereç ve teknolojik imkan sayesinde artık hastalar daha rahat bir ameliyat ve ameliyat sonrası dönem geçirmektedirler. Aynı gün hatta birkaç saat içinde taburcu edilmekteler. Dikişsiz yapılan bu işlemler sonucunda kozmetik olarakta çok daha iyi sonuçlar alınmaktadır.

Eskiden yapılan varis ameliyatlarında sadece bir kısmı hastalıktan muzdarip olan toplardamarların tamamı çıkarılırken, günümüzdeki ameliyatlarda sadece hastalık bölüm kapatılabilmekte ve sağlıklı toplardamarlar vücutta kalabilmektedir. Bunda, kullanılan ultrason yöntemleri ve yeni teknolojik gelişmelerin de etkisi büyüktür.

Sonuç olarak varis ameliyatı, varis hastalarının şikayetlerinden kurtulmak ve sağlıklarına kavuşmak için olması gereken önemli ve basit bir ameliyattır. Varis hastalığınız ile ilgili en doğru bilgileri, doktorunuzdan öğrenebilir ve doktorunuzla birlikte bir tedavi sürecine başlayabilirsiniz.

Sağlıklı günler.

Op.Dr.İlker zan

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlker Zan

Op. Dr. İlker Zan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesin de başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2011 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesin de tamamlayarak Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Antakya Akademi Hastanesi, Alanya Başkent Üniversitesi Hastanesi, Antalya Özel Likya Hastanesi, gibi kurumlarda görev alan Op. Dr. İlker Zan, mesleki çalışmalarına şu an Alanya Vein Clinic de devam etmektedir.

Etiketler
Varis ameliyatı
Op. Dr. İlker Zan
Op. Dr. İlker Zan
Antalya - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube