Yürürken bacaklarda ağrı

Halk arasında vitrin hastalığı olarak bilinmesine karşın bu bir belirtidir. Damar tıkanıklığı ya da darlığının ortaya çıkardığı bir şikâyettir. - Bacak damarlarında darlık olduğundan yürüme ile gerekli kan akımı bir noktadan sonra kaslara sağlanamaz en sık baldırda, kalçada, uyluk çevresinde veya ayakta (diz altı) AĞRI olur. - Dinlenince geçer. Yeniden yürüyünce başlar. Sık sık mola hatta oturmayı gerektirebilir. İnsanların bu sırada vitrinler bakmasından dolayı vitrin hastalığı adı verilmiştir.

Yürürken bacaklarda ağrı

VİTRİN HASTALIĞI

Yürüme Ağrısı – Kladikasyo

Halk arasında vitrin hastalığı olarak bilinmesine karşın bu bir belirtidir. Damar tıkanıklığı ya da darlığının ortaya çıkardığı bir şikâyettir.

- Bacak damarlarında darlık olduğundan yürüme ile gerekli kan akımı bir noktadan sonra kaslara sağlanamaz en sık baldırda, kalçada, uyluk çevresinde veya ayakta (diz altı) AĞRI olur.

- Dinlenince geçer. Yeniden yürüyünce başlar. Sık sık mola hatta oturmayı gerektirebilir. İnsanların bu sırada vitrinler bakmasından dolayı vitrin hastalığı adı verilmiştir.

- YÜRÜMEKLE ARALIKLI AĞRI: CLAUDICATIO INTEMITTENT adı verilir.

- Ağrı dışında kramp ya da güçsüzlük şeklinde olabilir.-

- Merdiven, yokuş çıkarken veya koşarken olabilir.

- Ağrı ne kadar kısa mesafede çıkarsa o kadar darlık ciddidir.

- Hemen girişim gerektirecek bir darlık akla gelmemelidir. Fakat ülkemizde hastalar daha geç doktora başvurduklarından ciddi damar tıkanıklıkları görülür.

- Bireylerin ancak %20’sinde ciddi darlıklar görüldüğü söylenmesine karşın ülkemizde genelde bu oran daha yüksektir.

- Girişim ya da ameliyat olasılığı yaklaşık %10 civarındadır.

- Yürüme mesafesi 500 metrenin altında ise altta yatan ciddi bir darlık olma olasılığı yüksektir. 300 metrenin altı ise kritik mesafe kabul edilir.

- Damar sertliği için genel risklerin kontrolü önem taşır.

- Sigaranın bırakılması, yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol tedavisi tabi ki şeker düzenlenmesi ve kilo vermek gereklidir.

- Egzersiz ile yürüme mesafesi 2-4 kat artabilir.

- Kladikasyoda ilaç tedavisi; Aspirin ve klopidogrel gibi pıhtı önleyici kan sulandırıcılar kullanılır.

- Ayrıca silostazol (Pletal 600 mg) günde iki kez 3-6 ay uygulandığında yürüme mesafesinin arttığı görülmüştür.

- Bir başka ilaç ise L-Karnitindir. Ek olarak kullanılabilir.

- Temel yaklaşımda bu tür yakınmalar önce Doppler Ultrasonografi ve bulgulara göre gerekirse anjiyografi ile değerlendirilmelidir.

 

 


Anahtar

Vitrin hastalığı, bacaklarda ağrı, damar tıkanıklığı,bacak damar tıkanıklığı tedavisi video,damar tıkanıklığı tedavisi,bacak damar tıkanıklığı belirtileri,doktor,sağlık,bacaklarda damar tıkanıklığı tedavisi,bacaklarda damar tıkanıklığı belirtileri,periferik arter hastalığı,serdar akgün,balon,anjiyo,sağlık videoları

 

Bu makale 12 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor olarak görev yapmıştır. Daha sonra Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmış olan Prof. Dr. Serdar AKGÜN, 2005 yılından beri Medicana Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmakla beraber 2014 yılından beri İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu'nda da yarı zamanlı Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Köylerdeki Sağlık Ocaklarında çalıştı. Dağlarda yürüyerek aşı kampanyalarına katıldı. Helikopter ile hasta taşıdı. Üniversiteden, özel hastanelere ...

Etiketler
VİTRİN HASTALIĞI
Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube