Vajinoplasti (vajina daraltma)

Vajinoplasti, vajinanın daraltılması ameliyatıdır ve kadınların cinsel sağlığı, yaşam kalitesi ve özgüveni için çok önemli bir ameliyattır. Vajinoplasti ameliyatı genellikle sedasyon altında lokal anestezi eşliğinde yapılır ve yaklaşık bir saat sürer. Ancak, ameliyatın süresi hastanın durumuna ve işlemin karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir.

Vajinoplasti (vajina daraltma)

Vajina genişlemesi, doğum, yaşlanma ve hormonal değişiklikler gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Normal doğum bir risk faktörü olduğu gibi, sezaryen doğum yapmış olmak da bir risk faktörü olabilir. Çünkü burda önemli parametrelerden biri de gebelik hormonlarına maruz kalmaktır. Bununla birlikte, vajinal genişleme, cinsel ilişkide hislerde azalmaya, ağrıya ve hatta inkontinansa (idrar tutamama) yol açabilir. Vajinoplasti ameliyatı, vajinal kasları sıkılaştırmak için yapılan bir işlemdir ve cinsel ilişki sırasında daha fazla zevk alınmasını sağlar. Ameliyatın avantajları arasında artan cinsel tatmin, özgüven ve cinsel sağlık bulunur. Vajinoplasti ameliyatından sonra hastalar, en az 6-7 hafta cinsel aktiviteden kaçınmalı ve yeterli dinlenmeye ve iyileşmeye özen göstermelidir. İlk günlerde buz uygulama çok önemlidir. Vajinoplasti ameliyatının zararları arasında, enfeksiyon riski, kanama, yara
iyileşmesi problemleri ve diğer cerrahi komplikasyonlar yer alabilir. Bu komplikasyonlar her cerrahide mevcut olan komplikasyonlardır. Alanın çok geniş olmaması sebebiyle cerrahi risk hastaya anlatılan önlemlere ve uyarıların uyulmasına ve doğru cerrah seçimine bağlıdır. Vajinoplasti ameliyatı her durumda gerekli değildir. Hastanın durumu ve ameliyatın riskleri ve faydaları dikkate alındığında, bir doktor vajinoplasti ameliyatının yapılması gerekip gerekmediğine karar verebilir. Vajinoplasti ameliyatı fiyatları, ameliyatın yapıldığı yere, hastanın durumuna ,anestezi şekline ve ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Antalya'daki vajinoplasti fiyatları, diğer şehirlere göre genellikle daha uygun olabilir. Ancak, fiyatlar, doktor seçimine ve ameliyatın tekniğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Sadece cerrahi değil , lazer ile vajina daraltma işlemleri de günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Lazer ile vajina daraltma genellikle 6 hafta arayla yapılan 3 seans sonucunda gerçekleşir. Doğum sonrası vajina daraltmada çok önemli bir yere sahiptir. Sonuç olarak, vajinoplasti ameliyatı, cinsel sağlık, özgüven ve yaşam kalitesi açısından önemli bir işlemdir. Ancak, her hasta farklı olduğundan, vajinoplasti ameliyatının yapılıp yapılmayacağına karar vermek için bir doktorla görüşmek önemlidir. Vajinoplasti ameliyatı, hastanın genel anestezi altında olabileceği gibi, sedasyon eşliğinde lokal anestezi altında da yapılabilecek bir işlemdir ve genellikle 1-2 saat sürer. Ameliyat sonrası hastanın ağrı ve rahatsızlık hissi normaldir ve bu semptomları azaltmak için ağrı kesiciler reçete edilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde, hastaların genellikle hareket etmekten kaçınmaları ve yatak istirahati yapmaları önerilir. Ayrıca, ameliyattan sonra en az 6 hafta cinsel ilişkiden kaçınmak da önerilir.

Vajina estetiği yapılırken, doktorlar vajinanın görünümünü ve işlevselliğini iyileştirmeye çalışırlar. Ameliyatlar, vajina duvarlarının sıkılaştırılmasını, vajina girişinin daraltılmasını ve labia minora'nın küçültülmesini içerebilir. Bu operasyonlara kombin operasyonlar denir. Böylece Temelde yatan tüm problemlerin giderilmesi hedeflenir.

Bu makale 10 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Bekir Şen

Op. Dr. Mehmet Bekir Şen lise öğreniminin ardından Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisasını tamamladıktan sonra Perinatoloji alanında bilgisini artırmak smacıyla 2019-2020 yılları arasında İngiltere’ye King’s Collage London Fetal Medicine Center’da eğitim almıştır. Türkiye’ye dönüp Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde kısa bir süre çalıştıktan sonra kendi Özel Op. Dr. Mehmet Bekir Şen Muayenehanesi'ni kurmuştur. Op. Dr. Mehmet Bekir Şen mesleki çalışmalarına kendi muayenehanesinde devam etmektedir. Instagram: @mehmetbekirsen Web: Op. Dr. Mehmet Bekir Şen ...

Etiketler
Vajinoplastı nedir
Op. Dr. Mehmet Bekir Şen
Op. Dr. Mehmet Bekir Şen
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube