Vajinismus soruları ve yanıtları - 1

Vajinismus soruları ve yanıtları - 1

5 yıllık evliyim, hala eşimle cinsel ilişki yaşayamadık. 37 yaşındayım, eşim de 43 yaşında. 5 yıllık evliyim ancak eşimle ilişkiye giremedik. Doktora gittik, vajinismus olmadığımı söylediler. Ne yapacağımı bilmiyorum. Psikolojim çok bozuldu. Ne yapmalıyım? 

Cinsel İlişkiye Girememe (CİG) ülkemizde sık rastlanan bir durumdur. Sorun erkeğin penisinin sertleşmemesine bağlı ise buna bağlanma yani iktidarsızlık denir. Sorun kadının cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı duyacağı gibi korkularından dolayı kasılması ve eşini üzerinden iterek cinsel ilişkiyi ret etmesine bağlı ise buna vajinismus denir. Ancak sorun çiftin cinsel bilgisinin yetersiz ve yanlış olmasına veya cinsel konularda tecrübesizliğine bağlı da olabilir. Bu durumda eşinizle birlikte cinsel bilgilerinizi arttıracak kaynakları okumanız veya cinsel eğitim videoları izlemeniz yararlı olabilir. Birlikte çözüm bulamadığınızda bir cinsel terapiste başvurmanızda ve cinsel terapi almanızda fayda var.

İlişki sırasında kendimi çok kasıyorum. 2 yıldır biriyle beraberim. Aramızda ilişkiye girememe sorunu var yani ben çok korkuyorum. Ön sevişmemiz uzun ve güzel oluyor ama tabi iş oraya gelince aklım hep orda oluyor ve kendimi çok kasıyorum. Sizden tek ricam bana tedavi dışında önerebileceğiniz bir şey var mı?

Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen, bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inandığı psikolojik kökenli bir hastalıktır. Tedavi süreci oldukça basittir. Çünkü bu durum genellikle yanlış inanışlardan kaynaklanır. Normal bir kızlık zarı ve vajina, ilk cinsel ilişkide sulanma tamsa ve kadın kendini kasmazsa; kanamaz, delinmez, patlamaz, yırtılmaz, ağrı ve acı yapmaz, rahat olun. Ön sevişmeyi uzun tutun, dokunmanın ve sevişmenin hazzına odaklanın, rahat ve gevşemiş halde olmaya dikkat edin, gerginliğe bağlı kasılma olursa nefes egzersizleriyle gevşemeye çalışın. Kafanıza takılan yanlış düşünceler yerine zevkli bir fantezi kurun, başaracaksınız.

Kızlık zarım kalın olduğu için ilişkiye giremiyorum. Bir buçuk yıllık evli bayanım. Eşimle ilişkiye giremedik. Kızlık zarımın kalın olduğunu bir çok doktor söyledi. İlişki sırasında zarın acı vermemesi için ne yapmam lazım?

Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; cinsel ilişkiye girme denemelerinde hafif bir kasılmadan tüm vücutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir ve çaresizlikle yaşanır. Vajinismusun %100 çözümü vardır, rahat olun, umutsuzluğa kapılmayın. Ayrıca kızlık zarıyla ilgili abartılı ve yanlış inanışlardan kaynaklanan korkular vajinismusun en fazla görülen nedenlerinden biridir. Kızlık zarı vajina girişinin kenarında doğuştan delik olan esnek bir yapıdır ve ilişki sırasında kızlık zarında hafif bir açılma olur, aslında kanama olmaması normalde beklenen bir durumdur. Ne yazık ki ülkemizde kızlık zarına gereğinden fazla önem verilmekte ve yanlış bir şekilde kanama olması bekaretin bir kanıtı olarak görülmektedir. Bu nedenle rahat olun, çünkü normal şartlar altında normal bir kızlık zarı ilk gecede yüzüncü gecede kanamaz, delinmez, patlamaz, yırtılmaz, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmaz. Sadece hafif bir açılma olur ve buda rahatsanız, kendinizi kasmazsanız, sulanmanız tam olmuş ise hiç fark edilmez. Nasıl ki kuru bir ekmeği çiğnemeden, tükürüğümüzle ıslatmadan yutmaya çalıştığımızda boğazımız kanarsa, acırsa, kasılmış bir vajinanın içine de kuru kuruya penis sokulmaya çalışılırsa, ağrı, acı ve kanama olabilir. Burada yanlış yapılan bir eylem vardır. Sulanmanız tam olduğunda ve kendinizi kasmadığınızda hiçbir sorun yaşamazsınız. Çünkü vajinanın görevi penisi içine almak ve neslin devamını sağlamaktır. Vajina bu görevini yaparken neden sorun yaşansın? Yanlış mitleri (hurafeleri) kafanızdan atarak eşinizle cinsel bilgilerinizi arttıracak doğru kaynakları okumanızda fayda var.

Vajinismus kabusunu 6 yıldır yaşıyorum. 6 yıllık evliyim, eşimle ilk gece başlayan kabusum halen devam ediyor. Ben vajinismus hastasıyım. Burada bir jinekologa gittim, bazı tavsiyelerde bulundu ama çok umut vermesine rağmen sorunum çözülmedi. Ne yapabilirim?

Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismusun %100 çözümü vardır, rahat olun, umutsuzluğa kapılmayın. Vajinismus; cinsel ilişkiye girme denemelerinde hafif bir kasılmadan tüm vücutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir ve çaresizlikle yaşanır. Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen vajinismus; kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inandığı psikolojik kökenli bir hastalıktır. Vajinismus özel bir ilgi ve uzmanlık alanı olan cinsel terapist tarafından cinsel terapi ile tedavi edilebilir. Hipnoz destekli, içgörü yönelimli ve eğitime dayalı yoğunlaştırılmış holistik psikoterapi ve evlilik terapisi tekniklerinin yer aldığı cinsel terapinin süresi hastalığın şiddetine göre birkaç seanstan 12 seansa kadar değişebilir.

İlişki sırasında korku ve paniğe kapılıyorum. 10 yıllık evliyim, eşimle cinsel ilişkiye girme denemelerimde kasılıyorum, endişe ve korkuya kapılıyorum, panik halinde bacaklarımı kapatarak eşimi üzerimden atıyorum. Her seferinde kötü bir şey olacak, acıyacak veya kanayacak diye korkumdan bir türlü rahat olamıyorum, herkesin yaptığı bir şeyi yapamıyorum. Kendimi çok kötü hissediyorum. Ne yapabiliriz?

Uygun olmasa da herhangi bir beklenti oluştuğunda, kişiler beklentileri ile uyumlu hareket etmeye çalışırlar.  “Yazgı çağırma”, “sakınan göze çöp batarmış”, “kırk gün deli dersen deli olur”, “ben sana demiştim”  türünden ifadelerin işaret ettiği kendini doğrulayan kehanet kavramına göre; doğru ya da yanlış herhangi bir inanç veya beklenti, bu tanımlamayı doğrulayacak yeni bir davranış ortaya çıkarmakta ve bu olayın sonucunu veya kişinin davranışını etkilemektedir. Sonuçta, beklentiler gerçek olur, sanki sihirli bir güç sayesinde beklenti doğrulanır. Eşiyle cinsel ilişkiye girdiğinde eşinin ona zarar vereceğini, ağrı ve acı duyacağını düşünen ve buna inanan bir kadın cinsel ilişkiyi ret eden bir davranış sergileyecektir. Bu süreçte hasta eşinin nasıl davranacağına ilişkin bir beklentiye girmekte, eşine karşı bu beklentiye uygun bir tutum sergilemekte ve eşi de onun tutumuna uygun davranışlar geliştirmektedir. Böylece bilimsel olarak başlangıçta gerçekliği olmayan bir şey gerçekleşmiş olmakta, cinsel ilişkiye girilememektedir. Bu nedenle rahat olun, önce bir jinekologa giderek muayene olun. Normal şartlar altında normal bir kızlık zarı kanamaz, delinmez, patlamaz, yırtılmaz, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmaz. Yani rahatsanız, kendinizi kasmazsanız, sulanmanız tam olmuş ise ilk gecede yüzüncü gece de ağrı, acı ve kanamanız olmaz. Bu yazılanları aklınıza getirerek rahat olun, gevşeyin. Başaramazsanız moralinizi bozmayın ve eşinizle birlikte cinsel terapi almak için bir cinsel terapiste başvurun. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe

Etiketler
Vajinismus soruları ve yanıtları - 1
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube