Vajinismus

Vajinismus nedir? Neden olur? Vajinismus çözümü nedir?

Vajinismus

                                                  VAJİNİSMUS

Vajinismus; kadınların cinsel birleşme öncesi ya da cinsel birleşme sırasında vajinadaki pervik taban kaslarını kasması nedeni ile cinselliğin imkansız hale gelmesi durumudur.

Vajinismus bir vajina problemi zannedilse de aslında bilinçaltı problemidir.

Vajinismus sadece penis girmesi konusunda değil, parmak, jinekolojik muayene, tampon, spektrum kullanılması konusunda da engeldir. Bir objenin yanı sıra vajinaya bir ey girebilme ihtimalini hayal etmede bile vajinismus ortaya çıkabilir.

Vajinaya bir şey giremez, vajinaya kalın bir şey giremez, vajinaya penis giremez gibi inançlar vajinismus vakalarında kuvvetli inançlardır. Herhangi bir cinsel deneyimde kadının canım acıyacak korkusuyla vajinasındaki kasları sıkması nedeni ile ağrılı, acılı birliktelik deneyiminin olması da bu var olan inançların iyice yerleşmesine ve kuvvetlenmesine sebep olabilir.

Kısa tutulan ön sevişme, kadının birleşme için hazır olmaması da ağrılı ve acılı birleşmeye sebep olabilir.

Fizyolojik bir durumdan daha çok psikolojik bir durumdur.

Birçok kadın tedavi edilmemiş vajinismusu yüzünden kendini yetersiz, başarısız hissedebilir. Hatta bu konuda kendini yalnız da hissedebilir, birçok kadın bu konuda sadece ben başarısızım herkes yapabiliyor ben yapamıyorum diye düşünse de Türkiyede vajinismus görülme oranı %50dir.

Vajinismusun temelleri, cinsellik ve vajina hakkında kulaktan dolma, doğruluğu olmayan senaryolar yani cinsel mitlerdir. Cinsellikle ilgili “yanlış inançlar” da diyebileceğimiz “cinsel mitler” kulaktan kulağa, kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır.

Vajinismusa sebep olacak bazı cinsel mitler;
1-) “Mastürbasyon zararlıdır”. Geçmiş dönemlerde mastürbasyon günah ve ayıp kabul edilmiş, mastürbasyon davranışını azaltmak için çeşitli yaptırımlar, cinsel haz düşürücü kimyasallar, yiyecekler üretilmiş ve insanları korku yolu ile mastürbasyondan uzaklaştırmaya çalışmışlardır. Halbuki mastürbasyonun zararlı olabileceğine dair hiçbir makale, bilimsel araştırma yoktur. Aksine mastürbasyon birçok cinsel terapi yönteminde kullanılır. Kişinin kendi cinsel organını tanıması ve keşfetmesine olanak sağlar.

2-) “Vajina yapı gereği dar ve uzun bir kanaldır.” Vajina: Vajina tüp şeklinde olup, 8 ile 10 cm arasında uzunluğunda ve içi tırtıklı bir yapıda olup, 15 cm'e kadar uzayabilen, esneme ve genişleme kapasitesine sahip, bağ ve kas dokularından oluşan bir organdır.

Vajina eğer esneyebilen bir yapı olmasaydı, kafa çapı 32-37 cm arası, boyu 45-55 cm arası bir bebek dünyaya vajina yolu ile gelemezdi.

3-) “Cinsel fanteziler zararlıdır.” İnsanların cinsel hayaller kurması, çiftlerin birbirleriyle bu fantezileri paylaşması ve yaşamaya çalışması cinselliğin dinamiğini kuvvetlendirir.

Vajinismusun başka sebepleri ise psikodinamik ekolüne göre partnere karşı duyulan negatif duygulardır. Partner tavrı ve yaklaşımı vajinismus vakaları için çok önemlidir. Çiftler arası olumsuz iletişim ya da iletişimsizlik sorunu çözülmeli, hisler ve duygular eşler arası paylaşılmalıdır. Kadınların kaygısını azaltmak adına çiftlerin ortak zevk aldığı aktivitelerin sıklaştırılması önerilir. Vajinismus çiftin ortak problemidir ve sorumluluk karşılıklı alınmalıdır. Eş tutumu bu anlamda önemini burada gösterir. Çift arasındaki flörtleşme arttırılır. Olumlu tutumlar pekiştirilmelidir. Vajinismus vakalarında bu olanaklar sağlanıldığında çift beraber parmak egzersizleri uygularlar. Ancak bu egzersizler çiftlerin ortak rutini hale getirilmeli, egzersizlerin yapılacağı günlere göre işlerini ayarlamalılardır.

 

                                                                                                                                 PSİKOLOG BEYZA AKÇALI

Bu makale 6 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Beyza Akçalı

Psikolog Beyza Akçalı lisans eğitimini Çankaya Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) bölümünde tamamlamıştır. Lisans sürecinde Ankara Psikoloji gibi çeşitli kurumlarda gönüllü staj yapmış, zorunlu stajını ise Tamöz Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık merkezinde başarıyla tamamlamıştır.

Aile-Çift-Evlilik alanında çalışmalar yürütmüş, boşanma aşamasındaki çocuklarla çalışmıştır. Lisans eğitiminden sonra psikoloji alanında çeşitli uygulayıcı eğitim ve seminerlere katılmış bu seminerleri ve eğitimleri başarıyla tamamlamıştır. Şuan Tamöz Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde online ve yüz yüze olmak üzere klinik görüşmeler yapmaktadır.

Çocuk-Ergen-Yetişkin Bireysel Psikoterapi, Oyun Terapisi, Çift ve Evlilik Terapisi, Çocuk-yetişkin testleri alanında hizmet vermektedir.

Etiketler
VAJİNİSMUS
Psk. Beyza Akçalı
Psk. Beyza Akçalı
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube