Sosyal fobi/sosyal anksiyete nedir?

Sosyal fobi nedir ve neden olur? Sosyal fobiyi nasıl yenebiliriz?

Sosyal fobi/sosyal anksiyete nedir?

Sosyal Fobi/Sosyal Anksiyete nedir?

Farz edelim ki tek başınıza dışarıya çıkmak zorunda kaldınız. Ufak işleriniz vardı.. İşlerinizi hallettiniz. Daha sonra acıktığınızı fark ettiniz. Bir restorana tek başınıza oturmanız gerekti… Oturdunuz, yemeğinizi seçtiniz, garsonu çağırıp siparişinizi verdiniz..

Bu durumu hayal ettiğinizde tek başınıza dışarı çıkmak sizin için imkansız gelmeye başlamış olabilir.. İşlerinizi halletmek.. Acıktıktan sonra yemek yemek için tek başınıza bir restorana oturmak.. Garsona sipariş vermek..

Sosyal fobisi olan insanlar için bu davranışları sergilemek tam bir işkencedir. Hayali, ihtimali bile onları korkutmaya yetebilir. Sadece bu durum değil; okulda sunum yapmak, bir toplantıya katılmak, katıldığı toplantıda fikrinin sorulması, yeni insanlarla tanışmak, karşı cinsle flört etmek..

Sosyal fobisi olan insanlar böyle durumlarda fiziksel olarak yüz kızarması, terleme, çarpıntı, nefes kesilmesi, titreme, kas gerginliği, midede kelebekler uçuşması gibi hissederler. Sosyal fobi danışanlarının korkuları; rezil olacağım, yanlış bir şey yapacağım, herkes bana gülecek, yaptığım yanlış ve gülünç durum bir ömür unutulmayacak ve herkes benimle dalga geçecek şeklindedir. Ama asıl en BÜYÜK korkuları sosyal fobilerinin anlaşılmasıdır. Yani ellerinin ve dizlerinin titrediğinin fark edilmesi, yoğun endişe ve tedirginliklerinin anlaşılmasıdır. Bu fiziksel ve ruhsal belirtileri anlaşılmasın diye sosyal fobisi olan insanlar bu gibi durumlardan kaçma davranışı gösterirler. Yeni ortamlara girmezler, toplantılarda fikir beyan etmezler, bir restorana tek başlarına gidip yemek yemezler, flört edinmezler.

Oysa baktığınızda bu yoğun kaygınız yani sosyal fobiniz hayatın size sunduğu birçok fırsatı kaçırmanıza neden olur. Buna bir dur demenin, kendi potansiyelinizin farkına varıp, insanlara da farkına vardırtmanızın vakti gelmedi mi?

Sosyal fobi danışanlarına, terapilerde korku ve kaygılarının temeline inip, yüzleştirip, maruz bırakmayı uyguladığımızda tedavinin güzel ve sağlıklı ilerlemesi mümkündür.

Psikolog Beyza AKÇALI

Bu makale 19 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Beyza Akçalı

Psikolog Beyza Akçalı lisans eğitimini Çankaya Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) bölümünde tamamlamıştır. Lisans sürecinde Ankara Psikoloji gibi çeşitli kurumlarda gönüllü staj yapmış, zorunlu stajını ise Tamöz Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık merkezinde başarıyla tamamlamıştır.

Aile-Çift-Evlilik alanında çalışmalar yürütmüş, boşanma aşamasındaki çocuklarla çalışmıştır. Lisans eğitiminden sonra psikoloji alanında çeşitli uygulayıcı eğitim ve seminerlere katılmış bu seminerleri ve eğitimleri başarıyla tamamlamıştır. Şuan Akça Psikoloji Danışmanlık Merkezinde online ve yüz yüze olmak üzere klinik görüşmeler yapmaktadır.

Çocuk-Ergen-Yetişkin Bireysel Psikoterapi, Oyun Terapisi, Çift ve Evlilik Terapisi, Çocuk-yetişkin testleri alanında hizmet vermektedir.

Etiketler
Sosyal anksiyete
Psk. Beyza Akçalı
Psk. Beyza Akçalı
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube