Çocuklar doğduklarında elleriyle oynamaya başlar daha sonra ebeveynler çıngırak diş kaşıma aleti gibi çeşitli takviyeler yaparlar. Oyun oynamak çocukların gelişimi için yemek yemek kadar önemli bir unsurdur. Çünkü çocuklar oynayarak öğrenir, motor becerileri, dikkat becerileri kazanır. Çocuk oyunlarla hayatı öğrenir.
Sorunlu çocuk yoktur, yanlış yetiştirilme tarzı vardır. Hiçbir çocuk dünyaya çeşitli psikolojik problemlerle, kişilik bozukluklarıyla gelmez. Çocuklar ebeveynlerinin yansımasıdır çünkü çocuklar söylenileni değil, gördüklerini yaparlar. Çocuğa hangi tohumu ekiyorsanız onun meyvesini alırsınız. Çok iyi ebeveyn olmak, çok koruyucu bir aile olmak, çok verici bir aile olmakta çocukta davranış bozukluklarına neden olabilir. Sadece ebeveyn değil çevresel faktörler de çocukta aynı sorunlara sebep olabilir.
Çocukların yetişkinler kadar zihinsel kapasitesi gelişmiş olmadığından dolayı duygularını iyi ifade edemeyebilir. Bir çocuğa ulaşmanın ve onun iç dünyasını anlamanın en güzel yolu oyun terapisidir. Çocuklar oyun odalarında özgür oldukları için kendilerini daha rahat hissederler ve oyun terapistlerine hayatında yolunda gitmediğini düşündüğü şeylerin sinyallerini daha kolay verirler. Oyun odasında çeşitli oyuncaklarla bir dünya kurar, bu dünya hayal ettiği dünya olabilir, kendi dünyası olabilir…
Oyun odasındaki oyuncaklar çocukların evde oynadığı oyuncaklardan farklıdır herbiri özenle seçilmiş, terapötik etkisi olan oyuncaklardır. Mesela oyun odasındaki bir ambulans, sadece dışarıda gördüğümüz bir ambulansı temsil etmiyor.
Oyun terapisinde Terapist-Ebeveyn işbirliği çok önemlidir. Bizler seanslardan sonra ebeveynlerle kısa bir görüşme yaparız. Ebeveynle gerekli psikoeğitimi veririz. Duruma göre ödevlendirmeler, iyileştirici etkinlikler, kitaplar öneririz. Diğer seanslarda da bu ödevlendirmelerin etkilerine bakarız.
Hangi çocuklar oyun terapisine gelebilir?
3-10 yaş aralığındaki her çocuk oyun terapisine gelebilir.
Fobi – Travma – Boşanma – Öğrenme Güçlüğü – Kardeş Kıskançlığı – Karanlık Korkusu – Hayvan Korkusu - Kaygı Problemi – Kaynaştırma Öğrencisi – Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu – Aile içi Şiddet gibi problemleri olan çocuklar oyun terapisi alabilir.