Üveit nedir ? sebebleri nelerdir ?

Üveit nedir ? sebebleri nelerdir ?

Üveit, gözün içindeki damar tabakanın (uvea) iltihabı sonucu oluşan bir hastalıktır. Uvea gözün damarsal dokusu olduğundan gözün tamamının damarsal beslenmesinden sorumludur. Uveadaki bir iltihab korneadan görme sinirine kadar bütün yapıları etkilediği gibi, görmeyi de önemli bir derecede tehdit eder. Üveit yetişkinlerde daha çok görülen bir hastalıktır.

ÜVEİTİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Üveit, virüs, mantar ve parazit gibi faktörlerle oluşacağı gibi, vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca çeşitli hastalıklar eşliğinde de (behçet hastalığı, romotoid, ortrit lupus vb.) üveiti görebiliriz.

İLK BELİRTİLERİ

İriste damarlanma ve ödem

Lensin arkasında vitrenin önünde iltihap hücreleri

Gittikçe artan baş ağrıları

Işığa karşı hassasiyet durumu

Bulanık görme

Göz küresinde veya çevresinde şiddetli ağrı

Gözde kızarıklık, uçuşmalar, kamaşma

Görmenin azalması

Göz yaşarması

Görüntüde oluşan lekeler

ÜVEİT TEŞHİSİ NASIL KONULMAKTADIR?

Üveit bazı durumlarda hiçbir belirtisi olmaksızın yalnızca muayenede saptanabilen bir hastalıktır. Hastanın hiçbir yakınması olmasa bile teşhisin konulması için mutlaka muayeneye gerek vardır. Ayrıca FFA ve diğer tetkik yöntemleriyle, bir göz hekimi tarafından konunun değerlendirilmesi önemlidir. Üveitle ilgili olabilecek hastalıkların tetkikleri de gerekebilmektedir. Ne şiddette olursa olsun üveit, acil ve önemi olan bir hastalıktır. Tedaviye geç başlandığında hastalık ilerler ve gözbebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi kalıcı problemler bırakabilir.

ÜVEİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Üveit tedavisinde, ilaç ve damlalar kullanılır. Doğru tanı ve erken tedavi ile görme korunabilmektedir. Erken tedavi her zaman başarı şansını yükseltir. Gözün ön kısmında gelişen iritis, cyclitis gibi durumlar daha ani başlangıçlı ve daha kolay tedavi durumlarıdır. Daha geride gelişen koroidit gibi durumların başlangıcı daha yavaş, tedavisi daha zordur. Tedavide aşağıdaki unsurlar çok önemlidir.

Bu makale 13 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Berkant Kaderli

Prof.Dr Berkan Kaderli,1972 yılında Bulgaristan’ın Şumnu şehrinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1997 yılında başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1997-1998 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, 1998-2002 yılları arasında da Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasını tamamlamış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.  2002-2007 yılları arasında Uludağ Üniversitesi'nde uzman doktor 2007–2010 yılları arasında da yardımcı doçent olarak çalışmıştır. 2005 Temmuz– 2005 Aralık tarihleri arasında ABD Missouri, Saint Louis Universitesi Göz Enstütüsü’nde Visiting Retina Fellow olarak bulunmuştur. 2010 yılında doçent, 2014 yılında ise profesör olarak atanmıştır. 2017 y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Üveit tedavisi
Prof. Dr. Berkant Kaderli
Prof. Dr. Berkant Kaderli
Bursa - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube