Glokom ve Tedavisi

Prof. Dr. Berkant Kaderli
Prof. Dr. Berkant Kaderli
30 Mayıs 2019103 görüntülenme
Randevu Al
Glokom ve Tedavisi

Glokom,göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir. Buna bağlı olarak kişinin görme alanı yavaş yavaş daralır. Kendini hastalığın en son aşamalarında fark ettiren sinsi bir hastalık olan glokom, geç tanı konulduğunda görme sinirinde onarılması mümkün olmayan ciddi tahribatlar oluşturabilmektedir.

GLOKOM TİPLERİ

İki ana glokom tipi vardır: primer açık açılı glokom ve kapalı açılı glokom.

AÇIK AÇILI GLOKOM

Açık açılı glokom, gözün ön bölümündeki sıvı akımının çok yavaşlaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artmasından kaynaklanır. Açık açılı glokom sıklıkla herhangi bir belirti vermez, bu nedenle belirtiler genellikle hastalık ileri bir evreye ulaşana kadar saptanamaz.

Açık açılı glokom belirtileri:

Hastalar görme fonksiyonlarının %40’ını kaybedene kadar görmeyle ilgili herhangi bir sorun fark etmeyebilir.

Hastalık ilerlediğinde, periferik görme (görme alanının yanlarında görme) tünel görme ya da göz noktaları gibi yakınmalar başlayabilmektedir.

KAPALI AÇILI GLOKOM

Kapalı açılı glokom, iris ve kornea arasındaki açının normale göre daha dar olması nedeniyle göz sıvısının boşaltılmasının güçleşmesi ve göz basıncında ani artış olmasından kaynaklanır.

Kapalı açılı glokom belirtileri;

Baş ağrısı

Göz ağrısı

Bulantı

Gece ışıkların etrafında halelerin oluşumu

Bulanık görme

Glokom tanısı ayrıntılı bir muayene ve yapılacak testlerden sonra konulabilir. Glokom hastalığı hayat boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. Uygulanacak tedavilerle kaybedilen görme geri gelmemekte ancak görme kayıplarının ilerlemesi önlenmektedir. Göz damlaları veya ağızdan alınacak tabletler erken dönemde en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Bazı ilaçlar göz içi sıvı üretimini azaltarak, bazıları ise üretilen sıvının gözden uzaklaşmasını kolaylaştırarak etkili olmaktadır.

Etiketler

Glokom tedavisiKapalı açılı glokomGlokom nedirAçık açılı glokomGlokomglokom tipleri

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Berkant Kaderli

Prof. Dr. Berkant Kaderli

Prof.Dr Berkan Kaderli,1972 yılında Bulgaristan’ın Şumnu şehrinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini 1997 yılında başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1997-1998 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, 1998-2002 yılları arasında da Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasını tamamlamış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.