Göz içi lens nedir?

Göz içi Lens ve Katarakt Bilgilendirme

Göz içi lens nedir?

Göz İçi Lens Nedir?

Yaşlandıkça, katarakt, presbiyopi ve gözün doğal lensini etkileyen diğer bozukluklar gibi durumları içeren geniş bir terim olan lens disfonksiyonu ortaya çıkar. Lens şeffaflığını veya esnekliğini kaybettiğinde, görme bozulur ve bulanık görme, odaklanma güçlüğü ve bazen yakın bazen de uzak görüşle birlikte uzak görüşte bozulma gibi semptomlara neden olur.

Ein häufiges Symptom des Linsendysfunktionssyndroms ist der Graue Star (Katarakt), bei dem sich die natürliche Linse des Auges eintrübt und eine Sehbehinderung verursacht. Katarakte entwickeln sich in der Regel mit zunehmendem Alter, können aber auch durch Faktoren wie Genetik, Diabetes oder längere Einnahme bestimmter Medikamente verursacht werden. Wenn der Graue Star das tägliche Leben erheblich beeinträchtigt, ist die Implantation einer Intraokularlinse (IOL) der wichtigste Eingriff.

Katarakt Cerrahisi ve Göz içi lens İmplantasyonu

Katarakt ameliyatı, katarakt gelişmesiyle etkilenen bulanıklaşmış lensin çıkarılmasını ve yapay bir göz içi lensi ile yer değiştirilmesini içerir. Fako yöntemi ile dikişsiz olarak yapılan ameliyatta, Modern göziçi lensler monofokal, multifokal ve torik lensler de dahil olmak üzere çeşitli tiplerde olup hastanın görsel ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek cerrahi plan yapılabilir.  Katarakt ameliyatı ve birlikte göziçi mercek yerleştirilmesi, sadece netliği geri kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda gözlük veya kontakt lenslere olan bağımlılıktan da kurtarır.

lens konfor

Presbiyopi (Yakın görüş) için Multifokal Göziçi lensler

Presbiyopi ile mücadele eden bireyler, farklı mesafelerde net görüş sağlamak için tasarlanmış multifokal göziçi lenslerden faydalanabilirler. Bu lensler birden fazla odak noktası içerir ve okuma gözlüğüne ihtiyaç duymadan yakın ve uzak görüşün iyileştirilmesine olanak tanır.

İleri Teknoloji Lensler

Göziçi lens tasarımındaki teknolojik gelişmeler, torik ve genişletilmiş odak derinliği (EDOF) lensleri gibi birinci sınıf lenslerin geliştirilmesine yol açmıştır. Torik lensler astigmatizmayı düzeltirken, genişletilmiş derinliği olan lensler çeşitli mesafelerde görüşü iyileştirerek hastalara daha geniş bir görme keskinliği yelpazesi sunar.

ileri teknoloji lensler

Göz İçi Lens İmplantasyonu: Fako Ameliyatı

Fako ameliyat yöntemi, başta katarakt olmak üzere çeşitli göz lens rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan yaygın ve oldukça başarılı bir prosedürdür.

Katarakt ameliyatı günümüzde lensin ya da kataraktın derecesine göre 10-15 dk dan 30 dk ya kadar sürebilir.  Hastalar genellikle hastanede sadece 2-3 saat kalarak evlerine gönderilir. İşlem sırasında damla anestezisi uygulanır ve katarakt ameliyatı sırasında hastalar hiçbirşey hissetmezler.  Ertesi gün kontrole gelinmesi çok önemlidir, damlalara başlanır.

Ameliyat Öncesi Değerlendirme:
Ameliyattan önce, hastanın mesleği, sosyal hayatı, nasıl bir lens tipine ihtiyacı olduğunu, göz sağlığını değerlendirmek ve belirlemek için kapsamlı bir muayene yapılır. Doğru göz içi lens seçimi ve yerleştirilmesini sağlamak için kornea ve göz uzunluğu dahil olmak üzere gözün ölçümleri alınır.

Anestezi

GİL implantasyonu ameliyatı genellikle lokal anestezi yani damla anestezisi altında ayakta yapılan bir işlemdir, hastanın hastanede yatmasına gerek kalmaz.  Bu, hastanın uyanık olduğu ancak ameliyat sırasında ağrı hissetmeyeceği anlamına gelir. Bazı durumlarda, hastanın rahatlamasına yardımcı olmak için intravenöz sedasyon sağlanabilir.

Korneal Kesi

Korneada veya gözün saydam ön kısmında mm lik çok minik bir kesi yapılır. Son yıllarda birçok cerrah, gözdeki travmayı en aza indirmek ve daha hızlı iyileşmeyi kolaylaştırmak için mikro insizyonlar veya şeffaf kornea insizyonları olarak bilinen daha küçük insizyonlar kullanmayı tercih etmektedir.

Fakoemülsifikasyon

Fakoemülsifikasyon, kataraktı veya bulanık lensi parçalamak ve emülsifiye etmek için yaygın olarak kullanılan tekniktir. Göze minik 1-2 mm lik bir aletle girilerek, almak istediğimiz doğal lensimizi küçük parçalara ayıran ultrason dalgaları yayılır. Emülsifiye olmuş parçalar daha sonra gözün dışına emilir.

GİL Yerleştirme

Doğal lens çıkarıldıktan sonra, yapay göz içi lensi aynı küçük kesiden yerleştirilir. GİL, lens kapsülü içine dikkatlice yerleştirilir ve dikiş gerektirmeden güvenli bir şekilde yerinde kalır.

Yara Kapatma

Birçok vakada kesi kendiliğinden kapanır ve dikiş gerektirmez. Korneanın doğal esnekliği kendi kendine iyileşmesine yardımcı olur.

İyileşme

Hastalar ameliyattan kısa bir süre sonra izlenir ve çoğu aynı gün eve gidebilir. Görme başlangıçta bulanık olabilir, ancak göz iyileştikçe düzelir.

 

Göz İçi Lens Çeşitleri

Monofokal GİL (Tek Odaklı)

monofokal mercek nedir

Uzak görmeyi düzeltirken aynı anda yakın görmeyi ve mevcut astigmatı düzeltmezler.  Monofokal lensler en basit, temel göz içi lens türüdür. Tipik olarak yakın veya uzak olmak üzere tek bir odak noktasında net görüş sağlarlar.

Multifokal GİL (Çok Odaklı)

multifokal mercek nedir

Tanım:Multifokal lensler birden fazla odak noktasına sahiptir ve hastaların farklı mesafelerde (örn. yakın, orta ve uzak) net görmelerini sağlar.

Torik GİL

toric gil nedir

Torik lensler, kornea veya lensin düzensiz bir şekle sahip olduğu ve bulanık veya bozuk görmeye yol açan yaygın bir durum olan astigmatizmayı düzeltmek için tasarlanmıştır.  Torik GİL’ler özellikle astigmat hastaları için faydalıdır, daha net görüş sağlar ve ameliyat sonrası gözlük ihtiyacını azaltır.

Bu makale 25 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Aylin Kılıç

Doç.Dr.Aylin KILIÇ, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Başkent Üniversitesi'nde tamamlayıp Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Doç.Dr.Aylin KILIÇ, İstanbul'da bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
Doç. Dr. Aylin Kılıç
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube