Üveit

Üveit

Üveit Nedir?

Üveit, iltihap ya da kan temin etmekle sorumlu göz yapısının şişmesine işaret eden genel bir terimdir. Bu yapı toplu olarak silyer cisim, iris ve koroideayı kapsayan uvea alanı olarak bilinir. Üveit, etkilediği yapı, temel nedeni ve kronik ya da akut olmasına bağlı olarak sınıflandırılır. Üveit’in dört ana kategorisi vardır. İritis olarak bilinen ve en sık görülen Ön Üveit, iris ve silyer cisimi içine alır. Orta Üveit; silyer cisim, vitreus ve retinayı etkiler. Arka Üveit; retina, koroidea ve optik sinirleri kapsar. Diffüz Üveit ise gözün ön ve arka tarafındaki yapılarını da etkiler.

Üveit’in en sık rastlanan nedeni, enfeksiyon ve temel bir hastalık olmasıdır. Ancak bazı durumlarda nedeninin bilinmediği de olabilir. Genellikle 20 ile 50 yaş arasındaki kişileri etkiler.

Belirtiler : Üveit çeşitlerine bağlı olarak belirtiler de değişmektedir.

Üveit’in Çeşitleri

Ön Üveit
    Işık hassasiyeti
    Bulanık görüş
    İris etrafında kırmızılık
    Ağrı
    Küçük pupil (Göz Bebeği)
    Yüksek göz içi basıncı (GİB)

Orta Üveit
    Genellikle her iki gözün etkilenmesi
    Bulanık görüş
    Arka vitreus dekolmanı

Arka Üveit
    Bulanık görüş
    Acı (eğer optik sinirler kapsıyorsa)

Diffüz Üveit
    Ön, Arka ve Orta Üveit’in tüm belirtilerinin kombinasyonu

Teşhis
Üveit hastalığı, oftalmoskop ve biyomikroskop ile yapılan göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Muayenede, görüş yetisi ve göz içi basıncı da değerlendirilir. Bazı durumlarda, hastalığın temel sistematik bir hastalık ya da enfeksiyon olduğunu belirlemek için testler istenebilir.

Tedavi
Üveit hastalığının uygun tedavi şekli, hastalığın şiddetine ve oküler yapıları kapsamasına bağlı olarak değişir. Tipik göz damlaları veya ağız yoluyla alınan ilaçlar, iltihabı azaltmak için reçete edilebilir. Bazı durumlarda, göz içi basıncını düşürmek için de ilaçlara ihtiyaç olabilir. İltihabın kurutulmasından sonra, Katarakt ve Glokom gibi hastalıkların tedavisi gerekebilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şeyda Atabay

Op.Dr. Şeyda Atabay, 1978'de Kütahya'da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini Isparta ve Kütahya’da tamamlayan Dr. Atabay, tıp eğitimini 1996 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne en yüksek puanla birinci olarak girerek sürdürdü ve 2002 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. 2002 ile 2008 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirdiği göz hastalıkları ihtisasını Göz Konjonktivası Tümörleri ve Tedavisi konusunda yaptığı tez sonucu başarı ile tamamladı ve 2008 yılının Şubat ayında Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı unvanını aldı. 2008 ile 2010 yılları arasında Fatsa Devlet Hastanesi Sorumlu Göz Hekimi ve Muayenehane hekimliği görevini, 2010 ile 2012 yılları arasında ortağı olduğu Akhisar Özel Doğuş Hastanesi'nde Göz Hekimliği görevini; 2012 ile 2013 yılları arasında ort ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
facebook
instagram
Etiketler
Üveit nedir?
Op. Dr. Şeyda Atabay
Op. Dr. Şeyda Atabay
İzmir - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube