GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ NEDİR VE NASIL UYGULANIR ?
Burun, göğüs, çene, dudak derken estetik ameliyatlara ilgi her geçen gün artıyor. Son zamanlarda göz kapağı estetiği de birçok kişinin öncelikli estetik ameliyat tercihleri arasında yer alıyor. Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yerdir.Yapısı gereği hem çok hareketli hem de çok ince derili olan göz kapaklarında cilt kırışması ilerleyen yaşlarda neredeyse kaçınılmaz olur. Göz etraflarında başlayan bütün sarkmalar, gevşemeler de göz kapaklarını etkilemektedir. Göz kapaklarında yaşlanmaya bağlı olarak, bazen de kalıtsal olarak daha genç yaşlarda ya da gözlerin fazla yorulmasına bağlı olarak torbalanma olabilir ya da bollaşabilir bu durumlar göz kapağı estetiği ile düzeltilebilir. Alt göz kapağındaki kırışıklıklar ve sarkmalar, gözaltı torbalarıyla birleştiğinde kişiye yorgun ve çökmüş bir görüntü verir. Genelde yaşlanma belirtileri üst göz kapağında görülür.Göz kapağı üzerindeki deri fazlalığı bazen kişinin görüşünü etkilemeye kadar da gidebilir.
AMELİYATTAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER : Ameliyattan önce on gün süreyle aspirin,kan sulandırıcı ilaçlar ve benzeri ilaçlar kullanılmamalı,(doktorunuzun takibinde kalarak) , bununla birlikte yeşil çay gibi bitkisel çayların ve E vitamininin kan sulandırıcı etkisi olduğu için, bunların da ameliyattan bir hafta önce kullanımının bırakılmasında yarar vardır. Göz tansiyonunun fazla olması, hipertansiyon, tiroit hastalıkları, göz kuruluğu gibi rahatsızlıklar göz kapağı estetiği ameliyatlarında riski arttıran durumlardır. Eğer bu kronik rahatsızlıklardan birine sahipseniz doktorunuzu bu konuda mutlaka önceden bilgilendirmelisiniz.
AMELİYAT ÖNCESİ DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR : Kişi ameliyat öncesi mutlaka muayene olmalıdır ki ,göz kapağı üzerinde yapılacak olan uygulamanın tekniği ve önceliği belirlenir. Kalp hastalığı, tansiyon,diyabet ve göz tansiyonu olan hastalarda bu operasyon doktor izni ile gerçekleştirilir.
ÜST VE ALT GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ AMELİYATI NASIL YAPILIR ?
Göz kapağı estetiği ameliyatında göz çevresinde bulunan fazla deri ve yağ dokuları çıkarılır ve göz çevresi gerginleştirilerek göz çevresinin daha estetik bir görünüme kavuşması sağlanır. Göz kapağı estetiği ameliyatı botoks tedavisi ile aynı anda yapıldığı takdirde çok daha verimli sonuçlar verebilmektedir.
AMELİYAT ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER VE CERRAHİ İŞLEM : Ameliyat esnasında veya sonrasında kanama komplikasyonundan kaçınmak için en az 10 gün öncesinden kan sulandırıcı ilaçlar doktorunuz kontrolünde azaltılmalı, aspirin, e vitamini, bazı ağrı kesiciler veya bitkisel preparatların kullanımı kesilmelidir. Göz kapağı derisinin fazla gevşek olmadığı bazı olgularda göz kapağı içinden kesi yapılarak sadece yağ torbası çıkartılabilir. Ameliyat tekniği mevcut soruna ve cerrahın tercihine göre farklı teknikler kullanılabilir. Ameliyat bitiminde kesiler dikişler yardımı ile kapatılır.
AMELİYAT SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR : İlk 2 gün göz yorucu eylemlerde bulunulmaktan uzak durulmalıdır. Verilecek damlalar ve göz pomadı mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. En az 1 hafta-10 gün süre ile enfeksiyon kapma riskine karşı makyaj yapılmamalıdır. Direkt güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Göz kapaklarında ödem ve morluk oluşabilir. Mutlaka Soğuk uygulama ve yüksek yastıkta yatma önerilir. Ameliyat sonrası ciddi ağrı olmaz. Gözlerde yaşarma, yanma,batma hissi, kuruluk olabilir. Dikişler 5 gün sonrasında tamamen alınırken bir hafta sonra hasta işine dönebilir ancak göz kapaklarındaki minimal ödemin tamamen gerilemesi, 2-3 haftayı bulabilir. AMELİYAT YAŞI : Göz kapağı estetiği (Blefaroplasti ) 35-70 yaş aralığındaki kişilere uygulanmaktadır. Genetik faktörler genç yaşlarda da göz kapağı sorunlarına yol açabileceği için 20 yaşlarından sonra da gözkapağı estetiği gerçekleştirilmektedir.
ANESTEZİ YÖNTEMİ VE SÜRESİ : Üst ve alt göz kapağı" Blefaroplasti" Ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında 2-3 saat arasında uygulanır. Alt ve üst göz kapağı birlikte ameliyat edilecekse, önce üst göz kapağı sonra alt göz kapağı ameliyat edilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra göz kapağı gergin gibi hissedilebilir, bu normaldir ve doktorunuz tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlarla bu huzursuzluk kontrol edilebilir. Operasyon sırasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissi duymaz. Sağlıklı günler dileğiyle.
Op.Dr.Ahmet Umay Nicosia - Cyprus Kaynak : Op Dr Burak Türkyılmaz Mynet.com