Üstün zekalı çocuklara özel eğitim almalı?

Üstün zekalı çocuklara özel eğitim almalı?

Eğitimde ders programları normal zekalı çocuklar için hazırlandığı için, Üstün Zekalı çocuklar da yaşıtlarından daha hızlı öğrenebildikleri için yaşıtlarının 3-4 kere de anladığını bir kerede anlayabilir. Bu durumda arkadaşları öğreninceye kadar beklemekten sıkılabilir. Strese girebilir. Sinirli olabilirler ve bu durum okuldan soğutabilir.

Yine eğitim ortamlarındaki araç ve gereçler normal çocuklar için hazırlandığından bu araç ve gereçlerde bu çocukların merak ettikleri, araştırmak istedikleri konular konusunda yardımcı olmayacak bu çocuklar bu konuda da sıkılacak, okudukları okulu kendileri için yetersiz görecektir.

Yine derslerde anlatılan konular normal zeka seviyesinde olan öğrencilere yüzeysel anlatılıyor. Bu çocuklar yaşıtlarına göre daha derin bir düşünce sistemine sahip oldukları için anlatılan konuları derinliğine öğrenmek isteyeceklerinden, öğretmenlerine ders esnasında soru sorduklarında bu sorular arkadaşları tarafından ve kendisini geliştirememiş, kendisini iyi yetiştirememiş bazı öğretmenler tarafından iyi karşılanmayacaktır. Çocuğa üzücü, kalp kırıcı cümleler kullanabilirler. Bu durumda yine çocuk için psikolojik olarak kötü sonuçlara neden olabilir.

Yine bu çocuklar daha geniş bir bakış açısıyla düşündükleri için derslerde normal bakış açılarına göre anlatıldığı için yine sıkılacaklardır.  

Eğitim planları normal çocuklara göre hazırlandığı için normal çocuklar daha 1., 2. Konuyu yeni anlarlarken bu çocuklar 1.2. konuları çabuk  öğrenerek 3.4. konuları öğrenmek isteyeceklerdir. Bu olmayınca da sıkılacaklar, stresse girecekler, bu sıkıntı, stres sonucunda da arkadaşlarına, öğretmenlerine karşı uyumsuz davranışlar içinde girebilirler. Okulunda yaramaz diye Zeka Testi yapmaya getirilen öğrenci Zeka Testi sonucunda üstün zekalı olduğu bulunmuştur.  

Yukarıda bir parça anlatmaya çalıştığım bu çocuklar normal çocuklar ve normal zekalı öğretmenler tarafında dışlanacaktır. (Eski köye yeni icat getirme, v.b. diyen yaşça büyük  kişiler tarafından tarihte binlerce üstün zekalıların körelip gittiğini, yada üstün zekalılığını tam kullanamadığını, yada bu üstün zekasını yanlış yerlerde kullandığını düşünmekteyim.

Bu makale 7 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ramazan Boyacı

Ankara Üniversitesi  Eğitim Bilimleri Fakültesi E.P.H. bölümünden 1988 yılında mezun olduktan sonra askerliğinide psikolog olarak yaptı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Okutman olarak Mantık, Eğitim Psikolojisi Dersleri verdi. 33 yıldır Özel ve Devlet okullarında, Özel hastanelerde, Psikoloji Danışma Merkezlerinde, Rehabilitasyon Merkezlerinde, Anaokulu-Çocuk Yuvası v.b kurumlarda çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, kurum yöneticilerine, personellere, öğretmenlere, öğrencilere, anne ve babalara birebir, gruplar halinde danışmalık yapmakta ihtiyaç duydukları konularda serninerler vermektedir. 25 yıldır Özel Televizyonlarda, radyolarda, insan psikoloji konularında programlar hazırlayıp sunmaktadır. Çocuğunuzu Test Edin, Hatalı ve Doğru Anne baba Davranışları, Okul Öncesi Velühr için Hazırlamış olduğu Sorular ve Cevaplar isimli 3 adet ...

Etiketler
Üstün zekalılar
Psk. Ramazan Boyacı
Psk. Ramazan Boyacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube