Üç haftalık tam kapanma ve psikolojimiz

Üç haftalık tam kapanma ve psikolojimiz

Üç haftalık bir tam kapanma var bu süreçte bazılarımızı olumsuz etkilerken bazılarımızı teğet geçebilir bu tamamen kişinin kişiliği, yaşı, sosyo-ekonomik - kültürel düzeyi, stresle başa çıkma becerileri, hayata bakış açısı ve pek çok etkene bağlı olarak değişir fakat şu bir gerçek ki ortada sonucu ölümle sonuçlanabilecek olan bir durum var. Psikoloji bilimi diyor ki hastalık psikolojisinde kişiyi hastalıktan çok hastalığın getireceği yada götüreceği sonuçlar yıpratır. Pandemi sürecinde gerek danışanlarımdan gerek çevremden şu soruları çok duydum “bende temizlik takıntısı oluştu mu? Ben hasta mıyım ? ve buna benzer bir çok soru alıyorum. Biraz içinizi rahatlatmak isterim bu virüsten korunmak için hijyene, mesafeye ve maskemize dikkat etmeliyiz yani bu dönemde normalden daha titiz olmanız normaldir, endişelenmeyin birde bunu düşünerek kendinize yük yapmayın. Korku ve kaygılarla başa çıkmak için öncelikle kendimizi tanımalıyız, duygu ve düşüncelerimizin davranışlarımızı nasıl etkilediğini bilmemiz gerekir.

Bu süreçte gereksiz ve yanlış bilgiler kaygı, endişe ve korku duygusunu arttırır bunlardan uzak duralım. Bu sokağa çıkma yasağı sürecinde kendinize bir rutin oluşturun örnek vermek gerekirse; spor yapmak, dünya mutfaklarından yada değişik yemek tarifleri yapmak, zaman bulunamadığı için ertelenen ev düzenlemelerini yapmak, zaman bulunamadığı için okunamayan kitap / makaleleri okumak, internette ücretsiz olarak sunulan filmleri-konserleri - tiyatroları izlemek vs hepinize sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 29 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak

Uzman Klinik Psikolog Batuhan Toprak, lisans öncesi eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji bölümünü bitirerek "psikolog" unvanı almaya hak kazanmıştır. Uzmanlık eğitimini ise Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programında tezli olarak yapmıştır. Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi ekolünü kullanmaktadır. Aldığı Eğitimler ve Testler; Cinsel Terapi, Aile ve Evlilik Terapisi, Aile Danışmanlığı, Boşanma Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi, , Fobiler ve Başa Çıkma Eğitimi, Sigarayı Bırakma Yolları Eğitimi, Stres ve Stresle Başa Çıkma Yolları Eğitimi, Nefes Terapi Eğitimi, Nöropsikolojik Testler, Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, AGTE-Ankara Gelişimsel Tarama Envanteri, MMPI-Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri, MMSE-Minimental ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
covid-19
Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak
Uzm. Kl. Psk. Batuhan Toprak
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube